Η Gazprom διακόπτει την παροχή φυσικού αερίου στην Πολωνία από αύριο, Τετάρτη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Gazprom διακόπτει την παροχή φυσικού αερίου στην Πολωνία από αύριο, Τετάρτη
Η πολωνική κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου ανέφερε πως θα λάβει μέτρα για την αποκατάσταση της ροής φυσικού αερίου.

Τελευταία Ενημέρωση 21:30

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom ενημέρωσε την πολωνική κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου PGNiG ότι διακόπτει την προμήθεια φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Γιαμάλ από τις 9 το πρωί (ώρα Ελλάδος) της Τετάρτης, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η PGNiG.

Η πολωνική κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου ανέφερε πως θα λάβει μέτρα για την αποκατάσταση της ροής φυσικού αερίου, υπογραμμίζοντας ότι η διακοπή της συνιστά αθέτηση των όρων της σύμβασης. Μάλιστα, προανήγγειλε πως έχει κάθε δικαίωμα να διεκδικήσει αποζημίωση για την αθέτηση των όρων της σύμβασης.

Από την πλευρά του το υπουργείο Κλίματος της Πολωνίας ανακοίνωσε πως ο ενεργειακός εφοδιασμός της Πολωνίας είναι ασφαλής. Η υπουργός Κλίματος της Πολωνίας Anna Moskwa ανέφερε ότι δεν υπάρχει ανάγκη να αντλείται φυσικό αέριο από τα αποθέματα και ότι το φυσικό αέριο για τους Πολωνούς πελάτες δεν θα κοπεί.

Οι ροές από άλλες κατευθύνσεις θα αντικαταστήσουν τις προμήθειες της Gazprom, δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός Ενεργειακής Ασφάλειας της Πολωνίας Piotr Naimski, προσθέτοντας ότι η σύμβαση Γιαμάλ επρόκειτο να λήξει τον Δεκέμβριο ούτως ή άλλως.

Νωρίτερα, το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Polsat News και ο ιστότοπος Onet.pl, επικαλούμενα ανώνυμες πηγές, μετέδωσαν ότι η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου προς την Πολωνία, βάσει του συμβολαίου της Γιαμάλ διακόπηκε.

Η Πολωνία έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν θα συμφωνούσε με το αίτημα της Ρωσίας να πληρώσει σε ρούβλια για το φυσικό αέριο που αγοράζει από την Gazprom σύμφωνα με τους νέους κανόνες που ανακοίνωσε η Ρωσία τον περασμένο μήνα.

Ωστόσο, η Μόσχα έχει προειδοποιήσει την Ευρώπη ότι κινδυνεύει να μειώσει τις προμήθειες φυσικού αερίου εκτός εάν πληρώσει σε ρούβλια. Τον Μάρτιο εξέδωσε διάταγμα που πρότεινε στους αγοραστές ενέργειας να ανοίξουν λογαριασμούς στην Gazprombank για να πραγματοποιήσουν πληρωμές σε ευρώ ή δολάρια, οι οποίες στη συνέχεια θα μετατραπούν σε ρούβλια.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είπε ότι οι εταιρείες θα πρέπει να συνεχίσουν να πληρώνουν το νόμισμα που έχει συμφωνηθεί στα συμβόλαιά τους με την Gazprom - το 97% του οποίου είναι σε ευρώ ή δολάρια.

Σημειώνεται πως νωρίτερα την Τρίτη, η Πολωνία ανακοίνωσε μια λίστα κυρώσεων με 50 Ρώσους ολιγάρχες και εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Gazprom, βάσει νόμου που ψηφίστηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα και επιτρέπει τη δέσμευση των περιουσιακών τους στοιχείων. Ο νόμος είναι ξεχωριστός από τις κυρώσεις που επιβάλλονται από κοινού από χώρες της ΕΕ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κρεμλίνο: Η Gazprom εφαρμόζει το σχέδιο ανταλλαγής ρουβλίων για φυσικό αέριο

Γερμανία: Θέμα ημερών η απεξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο

gazzetta
gazzetta reader insider insider