Ουκρανία: Νέο ρωσικό τελεσίγραφο στους υπερασπιστές του Αζοφστάλ - Μπαράζ βομβαρδισμών στη Μαριούπολη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ουκρανία: Νέο ρωσικό τελεσίγραφο στους υπερασπιστές του Αζοφστάλ - Μπαράζ βομβαρδισμών στη Μαριούπολη
Έληξε η προθεσμία που είχε δώσει η Μόσχα στις ουκρανικές δυνάμεις για να καταθέσουν τα όπλα τους. Μαίνονται οι οδομαχίες στην πόλη, σύμφωνα με τον Ουκρανό κυβερνήτη της περιοχής

Τελευταία ενημέρωση 23.30

Η Ρωσία πλήττει το αχανές χαλυβουργείο Αζοφστάλ, έναν από τους τελευταίους θύλακες αντίστασης στη Μαριούπολη, με βόμβες καταστροφής καταφυγίων (bunker-buster), σύμφωνα με τον σύμβουλο της ουκρανικής προεδρίας Μιχαΐλο Ποντολιάκ. «Ο κόσμος παρακολουθεί τις δολοφονίες παιδιών στο διαδίκτυο και παραμένει σιωπηλός» έγραψε ο Ποντολιάκ στο Twitter.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας απηύθυνε νέο «τελεσίγραφο» στους Ουκρανούς στρατιώτες που έχουν οχυρωθεί στο εργοστάσιο χάλυβα Azovstal της Μαριούπολης να καταθέσουν αύριο Τετάρτη τα όπλα τους, τονίζοντας πως ούτε ένας Ουκρανός στρατιώτης δεν είχε αποδεχθεί την προηγούμενη πρόταση για παράδοση οπλισμού νωρίτερα την Τρίτη.

Τα ρωσικά στρατεύματα θα τηρήσουν κατάπαυση του πυρός στην περιοχή γύρω από το Azovstal ενόσω η πρόταση θα βρίσκεται σε ισχύ, αρχής γενομένης από τις 2 το μεσημέρι της 20ης Απριλίου, αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας.

Νωρίτερα σήμερα, ο Ουκρανός βουλευτής Σεργκέι Ταρούτα από την Μαριούπολη σε ανάρτηση του στο Facebook ανέφερε πως ο ρωσικός στρατός έριξε μια ισχυρή βόμβα στο νοσοκομείο που βρίσκεται στην περιοχή της χαλυβουργίας Αζοφστάλ στην Μαριούπολη της Ουκρανίας, με αποτέλεσμα κάτω από ερείπια να βρίσκονται 300 άνθρωποι μαζί με παιδιά, όπως μετέδωσε το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ukrinform.

«Οι Ρώσοι φασίστες έριξαν μια ισχυρή βόμβα στο νοσοκομείο που βρίσκεται στην περιοχή της χαλυβουργίας Αζοφστάλ. Με βάση τις δικές μου πληροφορίες, κάτω από τα ερείπια βρίσκονται περίπου 300 άνθρωποι μεταξύ των οποίων και παιδιά. Στο τμήμα του νοσοκομείου που δεν καταστράφηκε υπήρχαν τραυματίες υπερασπιστές και κρυβόντουσαν κάτοικοι της Μαριούπολης με παιδιά. Επειδή στην κατεστραμμένη πόλη δεν έχει που να κρυφτείς!!» έγραψε ο Ταρούτα.

Διαβάστε ακόμα - Κίεβο: Η πολιορκία της Μαριούπολης «περιπλέκει» τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία

Ο ίδιος ανέφερε ότι σήμερα 19 Απριλίου, η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) παρουσίασε συνομιλία που κατέγραψε ενός από τους Ρώσους κατακτητές, στην οποία αναφέρεται ότι στο εργοστάσιο του Αζοφστάλ θα ρίξουν βόμβες τριών τόνων.

Ρωσία: Τελεσίγραφο της Μόσχας για το Azovstal στη Μαριούπουλη - Στα χέρια των Ρώσων η Κρεμίνα

Όπως μετέδωσε το Ukrinform, η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας, κοινοποίησε συνομιλία στην οποία ρώσος στρατιωτικός ακούγεται να λέει για την εντολή της ηγεσίας να «ισοπεδώσουν» το εργοστάσιο «Αζόφστάλ» στην Μαριούπολη.

«Καταθέστε τα όπλα αλλιώς σας περιμένει άσχημη μοίρα»

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι άνοιξε ένα διάδρομο για τις ουκρανικές δυνάμεις που θέλουν να δεχθούν την ρωσική πρόταση να καταθέσουν τα όπλα και να αποχωρήσουν με ασφάλεια από τo εργοστάσιο της Azovstal στην πολιορκημένη πόλη-λιμάνι της Μαριούπολης, ενώ κάλεσε ολόκληρο τον ουκρανικό στρατό να «καταθέσει τα όπλα» και να τερματίσει την «χωρίς νόημα αντίστασή του», σε μια έκκληση που έρχεται καθώς η Μόσχα φαίνεται να έχει ξεκινήσει στη μεγάλη της επίθεση στην ανατολική Ουκρανία.

«Απευθυνόμαστε σε όλους τους στρατιώτες του ουκρανικού στρατού και σε ξένους μισθοφόρους: σας περιμένει μια άσχημη μοίρα λόγω του κυνισμού των αρχών του Κιέβου», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Νωρίτερα σήμερα, η Ρωσία - με τελεσίγραφο που εξέπνευσε στις 12.00 ώρα Μόσχας (και ώρα Ελλάδας)- είχε καλέσει τις ουκρανικές δυνάμεις και τους ξένους μαχητές που έχουν οχυρωθεί στο εργοστάσιο της Azovstal να καταθέσουν τα όπλα, «εάν θέλουν να ζήσουν».

«Όλοι όσοι καταθέσουν τα όπλα τους έχουν εγγύηση ότι θα παραμείνουν ζωντανοί», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. «Μην προκαλείτε την μοίρα σας, πάρτε τη μόνη σωστή απόφαση, αυτή της διακοπής των στρατιωτικών επιχειρήσεων και της κατάθεσης των όπλων», ανέφερε στη συνέχεια το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Μαίνονται οδομαχίες στη Μαριούπολη

Οι οδομαχίες στη Μαριούπολη, που πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις από τις αρχές Μαρτίου, συνεχίζονται ακόμη, δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός κυβερνήτης της περιοχής, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

«Μάχες διεξάγοναι στη Μαριούπολη. Πρόκειται για οδομαχίες, όχι μόνο με ελαφρά όπλα αλλά και συγκρούσεις τεθωρακισμένων στους δρόμους της πόλης», είπε ο Πάβλο Κιριλένκο, ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Ντονέτσκ.

Οι πληροφορίες αυτές δεν είναι δυνατόν να επαληθευτούν από ανεξάρτητες πηγές.

Οι ζώνες όπου είναι συγκεντρωμένοι οι Ουκρανοί μαχητές –αρχίζοντας από το αχανές βιομηχανικό συγκρότημα Αζοφστάλ– υφίστανται σφοδρούς βομβαρδισμούς, όμως η άμυνα κρατάει γερά», είπε. «Υπάρχουν ορισμένες συνοικίες όπου οι οδομαχίες συνεχίζονται», πρόσθεσε, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. «Δεν μπορούμε να πούμε ότι οι Ρώσοι τις ελέγχουν».

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι ημερομηνίες-κλειδιά της ρωσικής εισβολής

«Την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι χίλιοι Ουκρανοί στρατιώτες παραδόθηκαν στη Μαριούπολη. Όμως πολλές εκατοντάδες άλλοι, σύμφωνα με τους φιλορώσους αυτονομιστές, είναι ακόμη περιχαρακωμένοι στο τεράστιο εργοστάσιο του Αζοφστάλ, απ’ όπου προβάλλουν σθεναρή αντίσταση».

«Τουλάχιστον 1.000 άμαχοι, κυρίως γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι» είναι επίσης κρυμμένοι στα υπόγεια καταφύγια του εργοστασίου» ανέφερε την Τρίτη το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης σε ανάρτηση στο Telegram.

Φρένο στις διαπραγματεύσεις

Ο Ουκρανός διαπραγματευτής και σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχαήλο Ποντολιάκ υποστήριξε πως η Μόσχα ποντάρει στην ενίσχυση των στρατιωτικών θέσεων της σε μια νέα επίθεση που έχει εξαπολύσει στην ανατολική Ουκρανία.

«Προφανώς, με φόντο την τραγωδία της Μαριούπολης, η διαδικασία διαπραγμάτευσης έχει γίνει ακόμη πιο περίπλοκη», δήλωσε ο Ποντολιάκ.

Πλήγματα σε 1.260 ουκρανικούς στόχους

Παράλληλα, το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως ρωσικοί πύραυλοι και δυνάμεις πυροβολικού έπληξαν 1.260 στόχους στη διάρκεια της νύκτας στην Ουκρανία.

Ρωσικές αντιαεροπορικές δυνάμεις κατέρριψαν ένα ουκρανικό αεριωθούμενο MiG-29 στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, πρόσθεσε το υπουργείο.

Η Ρωσία θέλει τη Μαριούπολη με «κάθε κόστος» - Ετοιμάζεται για νέα επίθεση στην Ανατολική Ουκρανία

«Πύραυλοι υψηλής ακρίβειας των ρωσικών αεροδιαστημικών δυνάμεων εξουδετέρωσαν 13 οχυρές θέσεις των μονάδων του ουκρανικού στρατού», καθώς και «συγκεντρώσεις» στρατευμάτων κοντά στην πόλη Σλοβιάνσκ, στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, ανακοίνωσε επίσης το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Το Κίεβο αρνείται ότι έπληξε ρωσικό χωριό κοντά στα σύνορα

Το Κίεβο αρνήθηκε τις κατηγορίες του Ρώσου κυβερνήτη της ρωσικής επαρχίας Μπέλγκοροντ ότι ουκρανικές δυνάμεις έπληξαν ένα ρωσικό χωριό κοντά στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Βιτσισλάβ Γκλάντκοφ, κυβερνήτης του Μπέλγκοροντ, δήλωσε ότι τρία άτομα τραυματίστηκαν ελαφρά στην καταγγελλόμενη επίθεση, και ότι περισσότερα από 30 σπίτια υπέστησαν ζημιές.

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε: «Πρόκειται για αβάσιμες κατηγορίες από τη Ρωσία. Η Ουκρανία διεξάγει μια αμυντική επιχείρηση στο έδαφός της και πολεμά αποκλειστικά εναντίον των Ρώσων κατακτητών, όχι εναντίον αμάχων».

Δεν ήταν εφικτό να επαληθευτεί ανεξάρτητα το περιστατικό ή να προσδιοριστεί ποιος ήταν υπεύθυνος.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα Ρώσοι αξιωματούχοι κατηγόρησαν την Ουκρανία –όπου εισέβαλαν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις την 24η Φεβρουαρίου– για επίθεση με ελικόπτερα εναντίον χώρου αποθήκευσης καυσίμων στην Μπελγκορόντ, επανειλημμένους βομβαρδισμούς χωριών στην ίδια επαρχία, καθώς και πυραυλικά πλήγματα με στόχο εγκατάσταση αποθήκευσης πυρομαχικών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Ουκρανία παρέλαβε 76 Ουκρανούς αιχμαλώτους πολέμους σε ανταλλαγή με την Ρωσία

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Έπεσε» στον ρωσικό στρατό η πόλη Κρεμίνα

Ρωσία: Θέλουμε να απελευθερώσουμε την ανατολική Ουκρανία, τονίζει ο υπουργός Άμυνας

gazzetta
gazzetta reader insider insider