Ρωσία: Τελεσίγραφο της Μόσχας για το Azovstal στη Μαριούπουλη - Στα χέρια των Ρώσων η Κρεμίνα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρωσία: Τελεσίγραφο της Μόσχας για το Azovstal στη Μαριούπουλη - Στα χέρια των Ρώσων η Κρεμίνα
Φιλορώσοι αυτονομιστές εφορμούν στο εργοστάσιο όπου πιστεύεται πως βρίσκεται σημαντική δύναμη του ουκρανικού στρατού, μαζί με άνδρες του τάγματος Αζόφ.

Τελευταία ενημέρωση: 13:34

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass μετέδωσε πως η επίθεση των φιλορώσων αυτονομιστών στην Ουκρανία για την κατάληψη του εργοστασίου Azovstal στην Μαριούπολη έχει ξεκινήσει.

Εκπρόσωπος των αυτονομιστών δήλωσε πως οι δυνάμεις τους εφορμούν στο εργοστάσιο όπου πιστεύεται πως βρίσκεται σημαντική δύναμη του ουκρανικού στρατού, μαζί με άνδρες του τάγματος Αζόφ, με στόχο «τη γρήγορη κατάληψη του και την απελευθέρωση του», όπως είπε ο Ντενίς Πουσίλιν.

Σημειώνεται πως η κυβέρνηση του Κιέβου υποστήριξε τη Δευτέρα πως περίπου 1.000 άμαχοι πολίτες βρίσκονται εντός του Azovstal.

Η Ρωσία κάλεσε σήμερα τις ουκρανικές δυνάμεις και τους ξένους μισθοφόρους να εγκαταλείψουν το εργοστάσιο χαλυβουργίας Azovstal στην πολιορκημένη Μαριούπολη μέχρι σήμερα το μεσημέρι ώρα Μόσχας (και ώρα Ελλάδας).

«Όλοι όσοι καταθέσουν τα όπλα τους έχουν εγγύηση ότι θα παραμείνουν ζωντανοί», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Στα χέρια των Ρώσων η Κρεμίνα

Ακόμα, η πόλη Κρεμίνα στα ανατολικά της χώρας βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ρωσικού στρατού.

Όπως δήλωσε ο Ουκρανός κυβερνήτης του Λουγκάνγκ, Σεργκί Γκαιντάι, «η Κρεμίνα βρίσκεται στον έλεγχο των Ρώσων. Μπήκαν στην πόλη».

Πλήγματα σε 1.260 ουκρανικούς στόχους

Παράλληλα, το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως ρωσικοί πύραυλοι και δυνάμεις πυροβολικού έπληξαν 1.260 στόχους στη διάρκεια της νύκτας στην Ουκρανία.

Ρωσικές αντιαεροπορικές δυνάμεις κατέρριψαν ένα ουκρανικό αεριωθούμενο MiG-29 στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, πρόσθεσε το υπουργείο.

«Πύραυλοι υψηλής ακρίβειας των ρωσικών αεροδιαστημικών δυνάμεων εξουδετέρωσαν 13 οχυρές θέσεις των μονάδων του ουκρανικού στρατού», καθώς και «συγκεντρώσεις» στρατευμάτων κοντά στην πόλη Σλοβιάνσκ, στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, ανακοίνωσε επίσης το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

«Μπλόκο» στην εκκένωση αμάχων

Η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Ιρίνα Βερεστσιούκ, ανακοίνωσε την Τρίτη πως δεν επετεύχθη συμφωνία με τη Ρωσία για το «άνοιγμα» ανθρωπιστικών διαδρόμων προκειμένου να εκκενωθούν οι άμαχοι πολίτες από τις εμπόλεμες ζώνες της χώρας.

Πρόκειται για το τρίτο συνεχόμενο 24ωρο που οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την εκκένωση των αμάχων παραμένουν κλειστοί.

Η μάχη για το Ντονμπάς

Από την πλευρά του, ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, Ολεξάντερ Αρεστόβιτς, δήλωσε πως η ρωσική επίθεση στα ανατολική της Ουκρανίας θα αποτύχει γιατί «η Ρωσία δεν έχει τη δύναμη να νικήσει την άμυνα μας.

Η μάχη του Ντονμπάς ξεκίνησε χθες και ο ρωσικός στρατός κινείται προσεχτικά. Η μάχη δεν θα εξελιχθεί προς το μέρους του» ανέφερε ο Ουκρανός αξιωματούχος.

Υπενθυμίζεται πως τη Δευτέρα ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανέφερε πως «τα τα ρωσικά στρατεύματα άρχισαν τη μάχη για το Ντονμπάς, για την οποία προετοιμάζονταν εδώ και καιρό. Πολύ μεγάλο μέρος του συνόλου του ρωσικού στρατού είναι πλέον αφοσιωμένο στην επίθεση αυτή».

«Άσχετα του πόσοι Ρώσοι στρατιώτες θα σταλούν εδώ, θα πολεμήσουμε. Θα αμυνθούμε», πρόσθεσε ο αρχηγός του κράτους, την επομένη της προειδοποίησής του πως ο ρωσικός στρατός θέλει να «καταστρέψει» το Ντονμπάς.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ουκρανία: Αποτυχία «ανοίγματος» ανθρωπιστικών διαδρόμων για 3η συνεχόμενη μέρα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ξεκίνησε η μάχη του Ντονμπάς - Η Ρωσία καταγγέλλει επιθέσεις στα σύνορά της

gazzetta
gazzetta reader insider insider