Διάταγμα Πούτιν: Οι εξαγωγές φυσικού αερίου θα σταματήσουν αν οι πληρωμές δεν γίνουν σε ρούβλι

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διάταγμα Πούτιν: Οι εξαγωγές φυσικού αερίου θα σταματήσουν αν οι πληρωμές δεν γίνουν σε ρούβλι
Η Ρωσία θα σταματήσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς αγοραστές από «μη φιλικές χώρες» εκτός και αν δεχθούν να πραγματοποιήσουν τις πληρωμές τους σε ρούβλι, από την 1η Απριλίου. 

Η Ρωσία θα σταματήσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς αγοραστές από «μη φιλικές χώρες» εκτός και αν δεχθούν να πραγματοποιήσουν τις πληρωμές τους σε ρούβλι, από την 1η Απριλίου.

Αυτό δήλωσε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, σε ένα μήνυμα που προβλήθηκε στη ρωσική τηλεόραση.

Πρόκειται για το νεότερο «χτύπημα» της Ρωσίας σε μια Ευρώπη που «παλεύει» με την ενεργειακή κρίση, με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Bloomberg, ο Πούτιν υπέγραψε το σχετικό διάταγμα και δήλωσε «Για να αγοράσουν ρωσικό φυσικό αέριο, θα πρέπει να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρωσικές τράπεζες με νόμισμα το ρούβλι» και πρόσθεσε πως «από αυτούς τους λογαριασμούς θα γίνονται οι πληρωμές για το φυσικό αέριο με ημερομηνία ισχύς την 1η Απριλίου. Αν δεν γίνουν αυτές οι πληρωμές, θα θεωρήσουμε πως οι πελάτες προχώρησαν σε αθέτηση των υποχρεώσεων τους, με όλες τις συνέπειες που αυτό συνεπάγεται». Κανείς δεν μας πουλάει τίποτα δωρεάν, ούτε κι εμείς θα κάνουμε φιλανθρωπία – δηλαδή, τα υπάρχοντα συμβόλαια θα διακοπούν», πρόσθεσε.

Το διάταγμα καθορίζει τον μηχανισμό που θα χρησιμοποιούν οι αγοραστές για να μεταφέρουν ξένο νόμισμα σε έναν ειδικό λογαριασμό σε μια ρωσική τράπεζα η οποία στη συνέχεια θα στέλνει ρούβλια πίσω στον αγοραστή για να πληρώσει για το φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, η αλλαγή αυτή έχει ως στόχο να ενισχύσει την εθνική κυριαρχία της Ρωσίας, η οποία θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της σε όλα τα συμβόλαια.

Όσον αφορά στην διαδικασία, ο ξένος αγοραστής θα καταθέτει συνάλλαγμα σε έναν ειδικό λογαριασμό, αποκαλούμενο «λογαριασμό Κ». Η Gazprombank στη συνέχεια θα αγοράζει ρούβλια για λογαριασμό του και θα τα μεταφέρει σε έναν άλλο «ειδικό λογαριασμό Κ». Κατόπιν, η τράπεζα θα μεταφέρει τα ρούβλια από τον «λογαριασμό Κ» του ξένου αγοραστή στους λογαριασμούς της Gazprom.

Η Gazprombank μπορεί να ανοίξει τέτοιους λογαριασμούς χωρίς να απαιτείται η παρουσία κάποιου εκπροσώπου του ξένου αγοραστή.

Νωρίτερα, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι αναφέρθηκε στην χθεσινή συνομιλία που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο και διευκρίνισε πως παραμένουν σε ισχύ τα συμβόλαια για την προμήθεια φυσικού αερίου, «από αυτό που κατάλαβα και ίσως να κάνω λάθος, η συζήτηση για τις πληρωμές είναι ένα θέμα που αφορά το εσωτερικό της Ρωσίας», δηλαδή η μετατροπή των πληρωμών από ευρώ και δολάρια σε ρούβλια θα γίνεται εσωτερικά στη Ρωσία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πούτιν προς Ντράγκι: Τα συμβόλαια φυσικού αερίου παραμένουν σε ευρώ

Ρωσία προς ΗΠΑ: Δεν καταλαβαίνουν τον πρόεδρο Πούτιν, και αυτό είναι ανησυχητικό

gazzetta
gazzetta reader insider insider