Κορονοϊός: Ρεκόρ κρουσμάτων στο Χονγκ Κονγκ - Αδειάζουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κορονοϊός: Ρεκόρ κρουσμάτων στο Χονγκ Κονγκ - Αδειάζουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ
Οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ αδειάζουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ καθώς η έξαρση της Covid προκαλεί προβλήματα στις προμήθειες τροφίμων.

Οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ πλημμύρισαν τα σούπερ μάρκετ και τις συνοικιακές αγορές νωπών τροφίμων σήμερα για να προμηθευτούν μεγάλες ποσότητες λαχανικών, νουντλς και άλλων απαραίτητων αγαθών ύστερα από αριθμό-ρεκόρ κρουσμάτων της COVID-19 στη μητρόπολη και προβλήματα στις μεταφορές στα σύνορα με την ηπειρωτική Κίνα.

Η μητρόπολη των 7,5 εκατ. κατοίκων ανακοίνωσε αριθμό-ρεκόρ 614 μολύνσεων κορονοϊού σήμερα, στη μεγαλύτερη έως τώρα δοκιμασία για την πολιτική του Χονγκ Κονγκ περί μηδενικής ανοχής απέναντι στην COVID.

Έλλειψη τροφίμων από την ηπειρωτική χώρα

Το Χονγκ Κονγκ εισάγει το 90% των προμηθειών του σε τρόφιμα, με την ηπειρωτική Κίνα να αποτελεί τη βασικότερη πηγή, κυρίως για νωπά τρόφιμα. Οι καταναλωτές ήδη βιώνουν έλλειψη κάποιων ξένων εισαγόμενων αγαθών, όπως θαλασσινών, λόγω των αυστηρών περιορισμών στις πτήσεις.

Η κυβέρνηση προσπάθησε να κατευνάσει τις ανησυχίες που δημιουργήθηκαν για έλλειψη τροφίμων από την ηπειρωτική χώρα ύστερα από τα θετικά τεστ κορονοϊού ορισμένων οδηγών φορτηγών που πραγματοποιούν διασυνοριακές μεταφορές. Αρκετοί οδηγοί αναγκάστηκαν να τεθούν σε απομόνωση αλλά συνολικά οι προμήθειες σε νωπά τρόφιμα «παραμένουν σταθερές», παρά τη μείωση στην προμήθεια λαχανικών σε ορισμένες αγορές, όπως ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση.

Στην αγορά νωπών τροφίμων στη συνοικία Τιν Σούι Γουάι, στα Νέα Εδάφη της μητρόπολης, οι πωλητές είπαν ότι δεν θα υπάρχουν λαχανικά τις επόμενες ημέρες, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να σπεύσουν να κάνουν τις απαραίτητες προμήθειες. «Φυσικά και πρέπει να κάνεις αγορές. Δεν θα υπάρχουν λαχανικά από αύριο. Τα φορτηγά δεν μπορούν να έρθουν εδώ…άρα τα λαχανικά είναι πολύ, πολύ ακριβά», δήλωσε μια 50χρονη γυναίκα.

Ο Τζον Τσαν, έμπορος οπωρολαχανικών, είπε ότι προβλήματα είχαν ως αποτέλεσμα η προσφορά να μειωθεί κατά 30%, συμπεριλαμβανομένων προϊόντων όπως το κινέζικο λάχανο. Επεσήμανε ότι εκατοντάδες κιλά λαχανικών που αναμένονται να παραδοθούν αύριο ίσως να μην φθάσουν. «Ακόμα δεν γνωρίζω εάν θα μπορέσουν να περάσουν τα σύνορα. Εάν δεν υπάρχουν καθόλου ποσότητες, οι τιμές θα αυξηθούν περαιτέρω ή δεν θα έχουμε τίποτα να πουλήσουμε».

Τα ράφια των σούπερ μάρκετ που συνήθως βρίσκονται τα λαχανικά, τα χαρτικά και τα νουντλς ήταν άδεια σε πολλά καταστήματα τροφίμων στην πρώην βρετανική αποικία, με τους πελάτες να αγοράζουν μεγάλες ποσότητες ανησυχώντας ότι τα πράγματα θα δυσκολέψουν ακόμα περισσότερο τις επόμενες ημέρες.

Η Τσόου Λάι Σενγκ, μια 60χρονη επιστάτρια, είπε ότι αγόρασε τέσσερα ρολά χαρτιού τουαλέτας καθώς και ντουντλς και κονσέρβες.

«Η κατάσταση με την COVID είναι σοβαρή. Και δεν υπάρχουν λαχανικά, άρα φτιάχνω ένα μικρό απόθεμα», είπε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΠΟΥ: Σε επαφές με την Κίνα για να βρεθεί η προέλευση του κορονοϊού

gazzetta
gazzetta reader insider insider