ΗΠΑ: «Διατεθειμένη» να περιορίσει την ανάπτυξη δυνάμεων και πυραύλων στην Ουκρανία

Newsroom
Μοιράσου το
ΗΠΑ: «Διατεθειμένη» να περιορίσει την ανάπτυξη δυνάμεων και πυραύλων στην Ουκρανία
Η ισπανική εφημερίδα δεν διευκρινίζει τον τρόπο με τον οποίο τα έγγραφα αυτά έφθασαν στην κατοχή της.

Τελευταία ενημέρωση: 16:31

Διατεθειμένη να δεσμευθεί ότι δεν θα αναπτύξει επίγειους πυραύλους και δυνάμεις μάχης στην Ουκρανία, εμφανίζονται οι ΗΠΑ, με την προϋπόθεση πως η Ρωσία συμφωνήσει να κάνει το ίδιο, σύμφωνα με εμπιστευτικά έγγραφα τα οποία η εφημερίδα El Pais.

Συγκεκριμένα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ πρότειναν στη Μόσχα λήψη μέτρων ελέγχου των όπλων και αποκατάστασης της εμπιστοσύνης για να αποκλεισθεί η απειλή νέας ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας.

Στο πλαίσιο των προτάσεων αυτών, που παρουσιάσθηκαν σε επιστολές του ΝΑΤΟ και της Ουάσινγκτον οι οποίες εστάλησαν ως απάντηση στις ρωσικές απαιτήσεις, επαναλαμβάνεται ότι η Ουκρανία και κάθε άλλη κυρίαρχη χώρα έχει το δικαίωμα να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το κείμενο που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της ισπανικής εφημερίδας.

Η αμερικανική απάντηση αφήνει περιθώριο για την ανάληψη «αμοιβαίων δεσμεύσεων εκ μέρους των ΗΠΑ και της Ρωσίας για την μη ανάπτυξη επίγειων συστημάτων εκτόξευσης επιθετικών πυραύλων και μόνιμων στρατιωτικών δυνάμεων μάχης στο ουκρανικό έδαφος».

Η Ουάσινγκτον όπως και το ΝΑΤΟ ζητούν από την Ρωσία την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων με την Συμμαχία και επαναδιαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ για την ανανέωση των συνθηκών ελέγχου των πυρηνικών πυραυλικών συστημάτων.

Η Μόσχα καλείται επίσης να χρησιμοποιήσει και πάλι το συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας που «προσφέρει διάλογο και σύμπραξη στην θέση του πολέμου και της κακοπιστίας», σύμφωνα με το περιεχόμενο των επιστολών.

«Δεν κάνουμε ποτέ σχόλια για προϊόντα διαρροών», περιορίσθηκε να απαντήσει αξιωματούχος του ΝΑΤΟ σχετικά με τα έγγραφα.

Η στάση της Ρωσίας

Το Κρεμλίνο ενημερώθηκε για το δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας El Pais αλλά προτιμάει να μην προβεί σε σχόλια, και δεν θέλει να συζητήσει σ’ αυτή την φάση δημόσια την πορεία των συνομιλιών με ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Εμείς δεν δημοσιοποιήσαμε τίποτα. Δεν θέλω να το σχολιάσω, θα πρέπει να απευθυνθείτε στην El Pais ή στην ισπανική ηγεσία, δεν ξέρω , αλλά τουλάχιστον όχι σε εμάς», δήλωσε ο Πεσκόφ

«Φυσικά και είδαμε το δημοσίευμα. Και μην ξεχνάτε ότι χθες ο Ρώσος πρόεδρος (Βλαντίμιρ Πούτιν) έκανε μια γενική εννοιολογική εκτίμηση των απαντήσεων που πήραμε όσον αφορά τα ζητήματα που είναι θεμελιωδώς σημαντικά για την Ρωσία», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Ερωτηθείς αν μπορεί να ειπωθεί ότι τα έγγραφα αυτά διαβιβάσθηκαν σκοπίμως στην ισπανική εφημερίδα, ο Πεσκόφ είπε : «Δεν το γνωρίζουμε, και δεν είναι δουλειά μας να διαβάζουμε το φλυτζάνι του καφέ», «εδώ δεν υπάρχει τίποτα να σχολιάσουμε».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία στην δεδομένη αυτή φάση δεν ενδιαφέρεται να δημοσιοποιηθεί η πορεία των συνομιλιών με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ για τις εγγυήσεις ασφαλείας. «Στο στάδιο αυτό , τουλάχιστον, δεν επιθυμούμε να συζητήσουμε οτιδήποτε δημόσια», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Η ισπανική εφημερίδα El Pais, έγραψε ότι σύμφωνα με εμπιστευτικά έγγραφα τα οποία περιλαμβάνουν τις γραπτές απαντήσεις της Ουάσινγκτον και του ΝΑΤΟ στις απαιτήσεις της Ρωσίας στον τομέα της ασφάλειας. ότι η Ουάσινγκτον είναι διατεθειμένη να δεσμευθεί ότι δεν θα αναπτύξει επίγειους πυραύλους και δυνάμεις μάχης στην Ουκρανία, αν η Ρωσία συμφωνήσει να κάνει το ίδιο.

Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει από τα τέλη του 2021 έως και 100.000 στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία, σύμφωνα με τις δυτικές δυνάμεις που κατηγορούν την Μόσχα ότι ετοιμάζεται να επιτεθεί στη γειτονική της χώρα.

Η Μόσχα αρνείται την ύπαρξη τέτοιου σχεδίου, ζητώντας παράλληλα γραπτές εγγυήσεις για την ασφάλειά της, ανάμεσά τους τον αποκλεισμό της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και τον τερματισμό της ενίσχυσης των στρατιωτικών δυνάμεων της Ατλαντικής Συμμαχίας στην ανατολική Ευρώπη, ειδικότερα στα εδάφη των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών.

Οι δυτικοί σύμμαχοι έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο απόσυρσης των νατοϊκών δυνάμεων από τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, καλώντας στην επιστολή που δημοσιεύεται από την El Pais σε ειλικρινείς συνομιλίες σχετικά με τον «έλεγχο των εξοπλισμών» και σε διάλογο με την Ρωσία με βάση «την αμοιβαία διαφάνεια και μέτρα αποκατάστασης εμπιστοσύνης».

Ουάσινγκτον και ΝΑΤΟ προειδοποιούν ωστόσο ότι θα ενισχύσουν τις αμυντικές τους θέσεις στην περιοχή σε περίπτωση «αύξησης της ρωσικής στρατιωτικής ανάπτυξης» ή «νέας επίθεσης κατά της Ουκρανίας», σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ προς Ρωσία για ουκρανική κρίση: «Αποσύρετε τα στρατεύματα τώρα»