ΗΠΑ: Ανοικτό το ενδεχόμενο στήριξης ενός αγωγού που θα συνδέει την Αίγυπτο με την Κρήτη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Ανοικτό το ενδεχόμενο στήριξης ενός αγωγού που θα συνδέει την Αίγυπτο με την Κρήτη
Οι ΗΠΑ θα στηρίξουν την ενεργειακή διασύνδεση της Ανατολικής Μεσογείου με την Ευρώπη ανεξαρτήτως των αντιδράσεων της Τουρκίας, ξεκαθαρίζει ο σύμβουλος για θέματα ενεργειακής ασφάλειας του αμερικανικού ΥΠΕΞ.

Οι γεωπολιτικές εντάσεις δεν επηρεάζουν τις αποφάσεις που λαμβάνουν οι ΗΠΑ για τα έργα ενεργειακής υποδομής στην Ανατολική Μεσόγειο, ξεκαθαρίζει ο σύμβουλος για θέματα ενεργειακής ασφάλειας του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Άμος Χόκσταϊν.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος εκτίμησε ότι τα θέματα που υπάρχουν με τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες θα συνεχίσουν να υπάρχουν ανεξαρτήτως από το είδος της ενέργειας που θα διασχίζει την Ανατολική Μεσόγειο. «Οποιαδήποτε θέματα περιφερειακών εντάσεων από το φυσικό αέριο θα είναι πιθανώς εκεί για την ηλεκτρική ενέργεια και γι' αυτό ήταν τόσο σημαντικό να αναφέρουμε ότι υποστηρίζουμε συνεχώς ενεργειακές υποδομές στην υποθαλάσσια σύνδεση με την Ευρώπη και αυτό δεν κλονίζεται», τόνισε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας, ο Άμος Χόκσταϊν εξήγησε ότι η Ουάσιγκτον παραμένει πλήρως δεσμευμένη στη μεγάλη εικόνα που είναι η ενεργειακή διασύνδεση της Ανατολικής Μεσογείου με την Ευρώπη. Υπό αυτό το πρίσμα, υποστήριξε ότι δίνεται περισσότερη έμφαση στην ηλεκτρική διασύνδεση, η οποία θεωρείται ότι είναι οικονομικά και περιβαλλοντολογικά βιώσιμη σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Οι ΗΠΑ θα πράξουν το σωστό ανεξαρτήτως από τις αντιδράσεις της Τουρκίας

Ο κ. Χόκσταϊν εξέφρασε την ελπίδα ότι θα ανοίξει η συζήτηση για νέες μορφές ενέργειας στο Φόρουμ Φυσικού Αερίου για την Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες θα προωθήσουν την περαιτέρω ενεργειακή διασύνδεση της Ανατολικής Μεσογείου με την Ευρώπη. Σε αυτό το σημείο υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ θα πράξουν το σωστό ανεξαρτήτως από τις αντιδράσεις που ενδέχεται να προβάλλει η Τουρκία.

Όπως επισήμανε, «η Τουρκία μπορεί να αντιταχθεί σε άλλα έργα (ενεργειακής διασύνδεσης) που θα υποστηρίξουμε στην Ανατολική Μεσόγειο. Στην πραγματικότητα, περιμένω ότι τα πράγματα στην περιοχή, που δεν πήγαιναν ομαλά μέχρι τώρα, θα συνεχίσουν να μην πηγαίνουν και τόσο ομαλά. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υποστηρίξουμε αυτό που είναι σωστό. Δεν πήραμε αυτήν την απόφαση λόγω των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, αυτό είναι ένα γεγονός. Υποψιάζομαι ότι καθώς προχωράμε σε κάποια άλλα έργα θα έχουν κι αυτοί (η Τουρκία) κάποιες ενστάσεις και θα δημιουργήσουν κάποιες εντάσεις».

Ανοικτό το ενδεχόμενο στήριξης ενός αγωγού που θα συνδέει την Αίγυπτο με την Κρήτη

Αναφορικά με την απόσυρση της διπλωματικής στήριξης από τον αγωγό EastMed, ο κ. Χόκσταϊν διευκρίνισε ότι εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της επανεξέτασης των έργων σε υποδομές ορυκτών καυσίμων στην οποία προχωρούν οι ΗΠΑ διεθνώς.

«Δεν πρόκειται για αναθεώρηση της πολιτικής μας αποκλειστικά στην Ανατολική Μεσόγειο. Επανεξετάζουμε την οικονομική και διπλωματική μας στήριξη σε υποδομές ορυκτών σε όλον τον κόσμο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, εξήγησε ότι η Ουάσιγκτον δεν θα υιοθετήσει την ίδια ακριβώς προσέγγιση για μικρότερους αγωγούς, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο στήριξης ενός αγωγού που θα συνδέει την Αίγυπτο με την Κρήτη.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ερντογάν: Οι ΗΠΑ απέσυραν τη στήριξη από τον EastMed για οικονομικούς λόγους 

gazzetta
gazzetta reader insider insider