Αυστραλία: Απελάθηκε ο Τζόκοβιτς- Δηλώνει απογοητευμένος

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αυστραλία: Απελάθηκε ο Τζόκοβιτς- Δηλώνει απογοητευμένος
H παρουσία του Τζόκοβιτς κινδύνευε να ενισχύσει το αντιεμβολιαστικό αίσθημα σε μια μειοψηφία του πληθυσμού, ανέφερε το δικαστήριο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 13:29

Ο αστέρας του τένις Νόβακ Τζόκοβιτς απελάθηκε από την Αυστραλία αφού το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο επικύρωσε την απόφαση της κυβέρνησης να ανακαλέσει τη βίζα του, λόγω φόβου ότι η παρουσία του θα ενίσχυε το αντιεμβολιαστικό αίσθημα, αναφέρει το Bloomberg.

Η απόφαση ήταν ομόφωνη, δήλωσε ο επικεφαλής του ομοσπονδιακού δικαστηρίου Τζέιμς Άλσοπ σε ζωντανή μετάδοση της απόφασης. Οι λόγοι της απόφασης θα δημοσιευθούν αργότερα, είπε.

Η απόφαση αποτελεί πλήγμα για τις ελπίδες του Τζόκοβιτς να κερδίσει τον 21ο Grand Slam τίτλου του, που παράλληλα εκτός από τη δόξα θα του απέφερε 2,875 εκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας (2,1 εκατ. δολάρια ΗΠΑ) σε χρηματικό έπαθλο. Ο κορυφαίος παίκτης της παγκόσμιας κατάταξης τένις έχει κερδίσει το Australian Open τα τελευταία τρία χρόνια και σημείωσε σχεδόν τους μισούς τίτλους του Grand Slam στο συγκεκριμένο τουρνουά.

Οι δικηγόροι του Τζόκοβιτς αμφισβήτησαν τη χρήση ειδικών εξουσιών από τον υπουργό Μετανάστευσης Άλεξ Χοκ για να ανακαλέσει τη βίζα του για λόγους υγείας και ευνομούμενης τάξης, καθώς και την αιτιολογία του ότι ήταν προς το δημόσιο συμφέρον να το πράξει. Η σημερινή απόφαση ανέτρεψε την προηγούμενη δικαστική απόφαση που ακύρωσε την πρώτη του ακύρωση βίζας για διαδικαστικούς λόγους.

Ο Χοκ υποστήριξε ότι η παρουσία του Τζόκοβιτς κινδύνευε να ενισχύσει το αντιεμβολιαστικό αίσθημα σε μια μειοψηφία του πληθυσμού και να δημιουργήσει κίνδυνο για τη δημόσια τάξη, σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα. Ο Τζόκοβιτς δεν είναι εμβολιασμένος και έχει δείξει «αδιαφορία» για βασικούς κανόνες, όπως η απομόνωση μετά από θετικό τεστ, κάτι που μπορεί να ενθαρρύνει ή να επηρεάσει άλλους να μιμηθούν τη συμπεριφορά του, είπε ο Χοκ.

Σέβομαι την απόφαση

«Σέβομαι την απόφαση του Δικαστηρίου και θα συνεργαστώ με τις αρμόδιες αρχές σε σχέση με την αναχώρησή μου από τη χώρα», είπε ο Τζόκοβιτς σε δήλωση που εστάλη μέσω email. «Είμαι εξαιρετικά απογοητευμένος. Τώρα θα αφιερώσω λίγο χρόνο για να ξεκουραστώ και να αναρρώσω», πρόσθεσε.

Ο Σέρβος τενίστας λίγο αργότερα επιβιβάστηκε σε αεροπλάνο στο αεροδρόμιο της Μελβούρνης και αναχώρησε από την Αυστραλία σε εφαρμογή της απέλασης του.

Βούτσιτς: Κυνήγι μαγισσών

Όλη η διαδικασία στην υπόθεση Τζόκοβιτς έμοιαζε με «κυνήγι μαγισσών» δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς σχολιάζοντας την απόφαση του δικαστηρίου της Μελβούρνης για την απέλαση του Σέρβου τενίστα.

Ο Βούτσιτς ανέφερε ότι επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Νόβακ Τζόκοβιτς και του δήλωσε ότι αγωνιά να τον συναντήσει στην Σερβία.

«Βασανίζετε τον Τζόκοβιτς 11 μέρες για να του εκδώσετε μία απόφαση την οποία γνωρίζατε από την πρώτη ημέρα. Αν λέγατε από την αρχή ότι οι ανεμβολίαστοι δεν μπορούν να συμμετάσχουν στο τουρνουά ο Τζόκοβιτς δεν θα ερχόταν ή θα εμβολιαζόταν. Αντί για αυτό τον ταλαιπωρείτε και τον βασανίζετε 11 ημέρες» τόνισε ο Βούτσιτς.

Ο πρόεδρος της Σερβίας εκτίμησε ότι πρόθεση των αυστραλιανών αρχών ήταν να ταπεινωθεί ο Τζόκοβιτς αλλά τελικά - συμπέρανε - ταπεινώθηκε η Αυστραλία. «Ο Τζόκοβιτς μπορεί με το κεφάλι ψηλά να επιστρέψει στην Σερβία» καταλήγει στην δήλωση του ο Βούτσιτς.

Με πληροφορίες από Bloomberg, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αυστραλία: Ο Τζόκοβιτς επέστρεψε στο ξενοδοχείο κράτησης

Επιτροπή κρίσεων-Σερβία: Ο Τζόκοβιτς γνώριζε στις 16 Δεκεμβρίου ότι είναι θετικός στο κορονοϊό

Υπόθεση Τζόκοβιτς: Η Αυστραλία ακύρωσε για δεύτερη φορά τη βίζα του Σέρβου 

gazzetta
gazzetta reader insider insider