Με μέτρα προστασίας ο φετινός εορτασμός των Θεοφανείων - Σε Άη Στράτη και Λήμνο ο πρωθυπουργός

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με μέτρα προστασίας ο φετινός εορτασμός των Θεοφανείων - Σε Άη Στράτη και Λήμνο ο πρωθυπουργός
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε στην τελετή Αγιασμού των Υδάτων στον Άγιο Ευστράτιο και στη συνέχεια θα επισκεφθεί τη Λήμνο.

Τελευταία ενημέρωση 12:53

Με μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό, αποστάσεις και μάσκες πραγματοποιείται φέτος ο Αγιασμός των υδάτων ενώ με αποφάσεις οικείων Μητροπόλεων υπάρχουν και περιοχές όπου δεν έγινε ρίψη του Τιμίου Σταυρού εκτός των ναών, λόγω της πανδημίας.

Σε αυτό το διαφορετικό κλίμα εορτασμού των Θεοφανείων, sτο νοτιότερο άκρο της Ευρώπης, την ακριτική Γαύδο, επέλεξε να γιορτάσει τα Θεοφάνεια η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, η Πρόεδρος με την επιλογή της σηματοδότησε τη στήριξη των πιο απομακρυσμένων και ακριτικών περιοχών της χώρας, ως σύμβολα μιας ισχυρής Ελλάδας.

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου έφτασε στο ακριτικό νησί με πλοίο από την Χώρα Σφακίων. Πρώτος σταθμός τής επίσκεψης της ήταν το λιμάνι του Καραβέ όπου στο εκεί ξωκκλήσι τελέστηκε ο Αγιασμός των υδάτων.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε στην τελετή Αγιασμού των Υδάτων στον Άγιο Ευστράτιο και στη συνέχεια θα επισκεφθεί τη Λήμνο. Η επιλογή του πρωθυπουργού να πάει στον Άη Στράτη για τα Θεοφάνεια, είναι μια επιλογή η οποία έχει πολλούς συμβολισμούς, χωρίς αμφιβολία, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ.Οικονόμου.

Η Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού στη Μητρόπολη Αθηνών

Την ευχή να είναι η τελευταία χρονιά που η μεγάλη εορτή των Θεοφανείων τελείται υπό αυτές τις συνθήκες, αλλά και την προτροπή όσοι δεν εμβολιάστηκαν να σπεύσουν να εμβολιαστούν, εξέφρασε σήμερα από τη Μητρόπολη Αθηνών ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.

Στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αθηνών τελέστηκε η Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού, στην οποία χοροστάτησε ο Μακαριώτατος, που άμα τη ολοκληρώσει της ευχήθηκε στους πιστούς χρόνια πολλά και καλή χρονιά.\

Νωρίτερα, στην τέλεση της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο επίσκοπος Ωρεών Φιλόθεος, αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Στον Πειραιά η τελετή κατάδυσης του Σταυρού

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα αλλά και μέτρα προστασίας για τον κοροναϊό, τελέστηκε και φέτος στο πρώτο μεγάλο λιμάνι της χώρας τον Πειραιά, η τελετή του Αγιασμού των υδάτων χοροστατούντος του Μητροπολίτου Πειραιώς & Φαλήρου κ. Σεραφείμ.

Στην τελετή κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού, παραβρέθηκε η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας, ενώ άνδρες του Συνδέσμου Ελλήνων Βατραχανθρώπων έπιασαν τον Σταυρό.

Νωρίτερα στον καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος τλέσθηκε η Θεία Λειτουργία.

«Σήμερα είναι μία ημέρα ελπίδας και φώτισης για όλες και όλους. Το 2022 πρέπει και θα είναι μία χρονιά όπου θα αξιοποιήσουμε τα επιτεύγματα της επιστήμης, θα κερδίσουμε πίσω τη ζωή μας και θα νικήσουμε την πανδημία» τόνισε σε δήλωσή του, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης.

Στη Θεσσαλονίκη στις 10:00 το πρωί, μετά τη Θεία λειτουργία, τελέστηκε ο καθιερωμένος αγιασμός των Φώτων στο μητροπολιτικό ναό του Αγίου Γρηγορίου Παλαμά. Στις 11:00 έγινε η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στη θάλασσα, στην παλιά παραλία, στη συμβολή της Λεωφόρου Νίκης με την οδό Αγίας Σοφίας.

Στο Φανάρι η Πατριαρχική και Συνοδική Θεία Λειτουργία των Θεοφανείων πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου.

Φώτα με μέτρα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ.Οικονόμου ρωτήθηκε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών για το πώς θα γίνει η ρίψη του Σταυρού και απάντησε πως υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα που καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι θρησκευτικές λειτουργίες και εντός των ναών και εκτός των ναών. Θύμισε πως οι πιστοί πρέπει να προσέρχονται έχοντας κάνει rapid test. «Είναι καλό αυτές τις μέρες, ο καθένας , στο πλαίσιο του ρόλου του, η Πολιτεία στο δικό της ρόλο, η Εκκλησία με τις δικές της δυνατότητες και το δικό της ρόλο, να ελέγξουμε αυτά που έχουν θεσπιστεί και να τα εφαρμόσουμε» ανέφερε ο κ. Οικονόμου. Σε ό,τι αφορά την Τελετή για τον Αγιασμό των Υδάτων, που γίνεται σε εξωτερικό χώρο, θύμισε ότι υπάρχουν ρυθμίσεις που επιβάλλουν αποστάσεις 1,5 μέτρου, που επιβάλλουν την υποχρεωτική χρήση μάσκας (διπλής ή της υψηλής προστασίας). Και εκεί πρέπει να υπάρχει μέριμνα για την τήρηση των μέτρων αυτών, υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος .

Για τον εορτασμό των Θεοφανίων, ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης. είπε ότι οι πολίτες θα πρέπει να ακολουθήσουν τις οδηγίες και να τηρήσουν τα μέτρα προστασίας, δηλαδή μάσκα υψηλής προστασίας, ή διπλή, αποστάσεις και να κάνουν και self test πριν πάνε σε αυτές τις εκδηλώσεις. «Η καλύτερη λύση είναι, κάποιος που είναι ανεμβολίαστος να μην πάει καθόλου. Είναι μια περίοδος που όλοι πρέπει να βάλουμε την λογική και να αποφύγουμε αυτές τις συναθροίσεις», τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης.

Ωστόσο λόγω της έξαρσης της πανδημίας υπάρχουν περιοχές όπου με απόφαση των οικείων Μητροπόλεων, δεν έγινε ρίψη του Τιμίου Σταυρού εκτός των ναών.

Σε άλλες περιοχές οι πιστοί που βούτηξαν για τον Σταυρό, έπρεπε να έχουν μοριακό τοστ 72 ωρών ή rapid test 24 ωρών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Νεφώσεις και κατά τόπους βροχές την ημέρα των Θεοφανείων

gazzetta
gazzetta reader insider insider