Σαουδική Αραβία: Κατηγορεί σιίτες αντάρτες της Υεμένης ότι συνέλαβαν πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σαουδική Αραβία: Κατηγορεί σιίτες αντάρτες της Υεμένης ότι συνέλαβαν πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα
Οι Χούθι επιβεβαίωσαν την πληροφορία, έκαναν λόγο για "εχθρικό" πλοίο

Ο στρατιωτικός συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία που επεμβαίνει στον πόλεμο στην Υεμένη κατηγόρησε σήμερα τους σιίτες αντάρτες Χούθι ότι "συνέλαβαν" ένα πλοίο με σημαία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην Ερυθρά Θάλασσα, κάτι που εκπρόσωπος του κινήματος επιβεβαίωσε, κάνοντας λόγο όμως για ένα "εχθρικό" πλοίο.

"Πειρατεία σημειώθηκε στο πλοίο με το όνομα 'Rawabi', με σημαία Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, και συνελήφθη στις 23:57 της Κυριακής την ώρα που έπλεε στα ανοικτά της επαρχίας Χοντέιντα", στη δυτική Υεμένη, δήλωσε ο Τούρκι αλ Μάλικι εκπρόσωπος του συνασπισμού, όπως μετέδωσε το σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.

Το πλοίο επέστρεφε από το αρχιπέλαγος Σοκότρα της Υεμένης, στα ανοικτά των νότιων ακτών της χώρας, όπου παρέδωσε ιατρικά υλικά σε νοσοκομείο εκστρατείας της περιοχής και κατευθυνόταν προς τη, Τζιζάν της Σαουδικής Αραβίας, διευκρίνισε ο ίδιος.

"Η τρομοκρατική οργάνωση των Χούθι φέρει την ευθύνη για αυτή την εγκληματική ενέργεια της πειρατείας", τόνισε ο αλ Μάλικι, ενώ ζήτησε από τους αντάρτες "να απελευθερώσουν αμέσως το πλοίο". Σε διαφορετική περίπτωση "οι δυνάμεις του συνασπισμού θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αντιμετωπίσουν αυτή την παραβίαση".

Από την πλευρά του ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούθι, ο Γιαχία Σαρί, επιβεβαίωσε στο Twitter τη σύλληψη του πλοίου, όμως κατήγγειλε ότι αυτό "εισήλθε στα χωρικά ύδατα της Υεμένης χωρίς άδεια", ότι μετέφερε στρατιωτικό εξοπλισμό και ότι ενεπλάκη "σε εχθρικές ενέργειες εναντίον της ασφάλειας και της σταθερότητας του λαού της Υεμένης".

Οι σιίτες αντάρτες ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Υεμένης, όπως και την πρωτεύουσα Σαναά. Η Σαουδική Αραβία επεμβαίνει στον πόλεμο στην Υεμένη από το 2015 επικεφαλής ενός στρατιωτικού συνασπισμού που έχουν σχηματίσει μουσουλμανικές σουνιτικές χώρες προκειμένου να στηρίξουν τις κυβερνητικές δυνάμεις έναντι των Χούθι, που θεωρείται ότι στηρίζονται από το Ιράν.

Τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται κλιμάκωση των συγκρούσεων μεταξύ του συνασπισμού και των ανταρτών, με τη σαουδαραβική Πολεμική Αεροπορία να έχει εντείνει τις επιδρομές της στις περιοχές που ελέγχουν οι Χούθι. Από την πλευρά τους οι σιίτες αντάρτες έχουν αυξήσει τις επιθέσεις με πυραύλους και drones εναντίον της Σαουδικής Αραβίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider