Ειδήσεις | Διεθνή
21-12-2021 | 08:44

Υεμένη: Νέοι βομβαρδισμοί στο αεροδρόμιο της Σανάα - Πλήγμα για τους σιίτες αντάρτες Χούθι

Newsroom
Μοιράσου το
Υεμένη: Νέοι βομβαρδισμοί στο αεροδρόμιο της Σανάα - Πλήγμα για τους σιίτες αντάρτες Χούθι
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Πλήγματα εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούθι στο διεθνές αεροδρόμιο της Σανάας, της πρωτεύουσας της Υεμένης πραγματοποίησε χθες Δευτέρα η στρατιωτική συμμαχία που δρα υπό τον έλεγχο της Σαουδικής Αραβίας.

Σύμφωνα με το Αθηναικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι επιθέσεις σημειώθηκαν μερικές ώρες αφού αξίωσε οι άμαχοι να απομακρυνθούν από τον τομέα, όπως μετέδωσαν κρατικά ΜΜΕ.

Συγκεκριμένα, η συμμαχία προειδοποίησε χθες βράδυ τους εργαζόμενους σε διεθνείς και ανθρωπιστικούς οργανισμούς που βρίσκονταν στο αεροδρόμιο να φύγουν αμέσως καθώς θα λάμβανε «νόμιμα μέτρα» για να αντιμετωπίσει «την απειλή επιχειρησιακά», σύμφωνα με τη σαουδαραβική κρατική τηλεόραση.

Κατόπιν, το Ριάντ έκανε γνωστό ότι εξαπέλυσε αεροπορικά πλήγματα εναντίον «θεμιτών στρατιωτικών στόχων» στο αεροδρόμιο.

Οι νέοι βομβαρδισμοί έγιναν σε αντίδραση «στις απειλές» των Χούθι και στην «χρησιμοποίηση εγκαταστάσεων του αεροδρομίου για να γίνονται επιθέσεις» στο έδαφος του σουνιτικού βασιλείου, κατά τη συμμαχία.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της, τον υποστράτηγο Τούρκι αλ Μάλικι, επλήγησαν έξι σημεία, που χρησιμοποιούνταν για επιθέσεις με τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAVs), την εκπαίδευση χειριστών τους, τη στέγαση εκπαιδευτών και εκπαιδευομένων, καθώς και την αποθήκευση UAVs.

«Η καταστροφή των στόχων αυτών δεν θα έχει καμία συνέπεια για τις λειτουργικές δυνατότητες του αεροδρομίου και δεν θα επηρεάσει τον έλεγχο του εναέριου χώρου, της αεροπορικής κίνησης και τη διαχείριση πτήσεων στο έδαφος», υποστήριξε ο εκπρόσωπος της συμμαχίας.

Από τα τέλη του Νοεμβρίου, η Σαουδική Αραβία πολλαπλασίασε τις αεροπορικές επιδρομές στην υεμενίτικη πρωτεύουσα, όπου λέει πως πλήττει «θεμιτούς» στρατιωτικούς στόχους.

Το κίνημα των σιιτών ανταρτών ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος του βόρειου τομέα της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας. Απέσπασε τη Σανάα από τις δυνάμεις της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης στα τέλη του 2014. Από τον Φεβρουάριο, διεξάγει επιχείρηση ευρείας κλίμακας για να κυριεύσει τη Μαρίμπ, επαρχία στρατηγικής σημασίας, πλούσια σε πετρέλαιο – τη μοναδική περιοχή στον βορρά η οποία παραμένει εκτός του ελέγχου του.

Οι Χούθι, οι οποίοι θεωρούνται προσκείμενοι στην Τεχεράνη, και δυνάμεις πιστές στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση, που υποστηρίζονται από τη στρατιωτική συμμαχία υπό τη διοίκηση του Ριάντ, συνεχίζουν τον πόλεμο που έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, στην πλειονότητά τους άμαχους, και έχει εκτοπίσει εκατομμύρια άλλους στο φτωχότερο κράτος του αραβικού κόσμου.

Έπειτα από επτά χρόνια πολέμου, η Υεμένη είναι βυθισμένη σε αυτή που ο ΟΗΕ αποκαλεί μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές τραγωδίες στον πλανήτη. Η επιβίωση των δύο τρίτων και πλέον του πληθυσμού της εξαρτάται από την ανθρωπιστική βοήθεια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Υεμένη: Επίκειται κίνδυνος για το εμπόριο στην Ερυθρά Θάλασσα, προειδοποιεί ο συνασπισμός υπό την Σ. Αραβία