Τουρκία: Συνελήφθησαν τρεις YouTubers που μίλησαν για τις οικονομικές δυσκολίες της χώρας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρκία: Συνελήφθησαν τρεις YouTubers που μίλησαν για τις οικονομικές δυσκολίες της χώρας
Η εξέλιξη ήρθε μετά τη δήλωση Ερντογάν περί «απειλής για τη Δημοκρατία από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

Στο στόχαστρο των τουρκικών αρχών έχουν βρεθεί οι διαχειριστές γνωστών καναλιών της πλατφόρμας YouTube στη γειτονική χώρα. Το «έγκλημα» τους, όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό δίκτυο Arab News ήταν ότι πρόβαλαν περιεχόμενο με συνεντεύξεις από απλό κόσμο ο οποίος περιγράφει τις οικονομικές δυσκολίες που βιώνει λόγω της κατάρρευσης της τουρκικής λίρας.

Μάλιστα, ενδεικτικές οι περιπτώσεις τριών δημοσιογράφων οι οποίοι διατηρούν κανάλια στο YouTube και συνελήφθησαν για τον συγκεκριμένο λόγο.

Ένας από αυτούς, ο Mehmet Oyuncu, σε μήνυμα του στο Twitter ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είμαστε δημοσιογράφοι που προσπαθούμε να κάνουμε να ακουστούν στα παλάτια οι φωνές των ανθρώπων που ζουν στον δρόμο. Κάθε μέρα προσπαθούν να μας εκφοβίσουν με βία, με διώξεις και συλλήψεις, αλλά δεν θα σταματήσουμε».

Σύμφωνα με τον βρετανικό Independent, οι δημοσιογράφοι που είχαν τεθεί σε κράτηση την Κυριακή έχουν απελευθερωθεί, αλλά τελούν υπό κατ' οίκον περιορισμό, ενώ τους έχει απαγορευθεί να συνεχίσουν να ανεβάζουν περιεχόμενο στην πλατφόρμα.

Οι συλλήψεις ήρθαν την επόμενη ημέρα από τις δηλώσεις Ερντογάν για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όπως είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος, «τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία περιγράφηκαν ως σύμβολο ελευθερίας όταν πρωτοεμφανίστηκαν, έχουν μετατραπεί σε μία από τις κύριες πηγές απειλής για τη σημερινή δημοκρατία»- μια δήλωση προπομπός αυτών που ακολούθησαν.

Και βέβαια εδώ και αρκετό διάστημα γίνονται αναφορές που θέλουν την τουρκική κυβέρνηση να ετοιμάζει νόμους που θα μεγιστοποιούν τις ποινές για ότι η ίδια θα θεωρεί ότι είναι fake news και διαδικτυακή παραπληροφόρηση. Βέβαια η προοπτική σκορπά ανησυχία σε όσους υπερασπίζονται την ελευθερία του λόγου, καθώς είναι βέβαιο ότι η σχετική νομοθεσία θα χρησιμοποιηθεί ενάντια σε δημοσιογράφους που δεν ευθυγραμμίζονται με το καθεστώς Ερντογάν.

Παρότι αρκετά από αυτά τα βίντεο στο YouTube στερούνται «επαγγελματικού φινιρίσματος» και μεταφέρουν αυτούσιες τις διαμαρτυρίες του κόσμου για την οικονομική κατάσταση της χώρας, παρουσιάζουν γλαφυρά την πραγματικότητα στην Τουρκία.

Ο Erol Onderoglu, εκπρόσωπος των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα στην Τουρκία, ανέφερε ότι «αυτές οι συνεντεύξεις θα μπορούσαν να 'φιλτραριστούν' ως έναν βαθμό, αλλά υπάρχει σαφές δημόσιο όφελος να ακούει κανείς τις ανησυχίες των ανθρώπων από το δρόμο».

Βέβαια στο YouTube κυκλοφορούν και βίντεο τα οποία δεν ενοχλούν την κυβέρνηση, καθώς υπερασπίζονται την άποψη της: Η κατάρρευση της λίρας είναι αποτέλεσμα μιας ξένης συνωμοσίας. Όμως όπως αναφέρει ο Onderoglu, τα επιχειρήματα των οπαδών του Ερντογάν έχουν αρχίσει να ακούγονται όλο και λιγότερο πειστικά, ενώ σε κάποια από αυτά τα βίντεο που γυρίστηκαν σε δρόμους της Τουρκίας οι φιλοκυβερνητικές απόψεις συναντάνε τις αντιδράσεις μερίδας του κόσμου. Όπως συμπληρώνει ο Onderoglu, «ακόμα και αν αυτές οι δηλώσεις του κόσμου στον δρόμο είναι υπέρ του Ερντογάν, όλες αυτές οι δραστηριότητες έχουν αρχίσει να εκλαμβάνονται ως απειλή για την κυβέρνηση».

Επιμέλεια: Τέρρυ Μαυρίδης

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Νέα μείωση των επιτοκίων από την Τουρκία, στο 14% - Πέφτει η λίρα

gazzetta
gazzetta reader insider insider