Νομοσχέδιο για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προωθεί ο Ερντογάν

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νομοσχέδιο για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προωθεί ο Ερντογάν
Το νέο νομοσχέδιο προβλέπει φυλάκιση ως πέντε έτη για όσους διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις, ενώ δημιουργείται ρυθμιστική αρχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περιέγραψε σε ομιλία του σήμερα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως μία από τις κύριες απειλές για τη δημοκρατία και δεσμεύτηκε να προστατεύσει τους πολίτες από την παραπληροφόρηση.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Hürriyet, μέσα από βιντεοσκοπημένο μήνυμα σε μια διάσκεψη επικοινωνίας στην Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε: «Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία περιγράφηκαν ως σύμβολο ελευθερίας όταν πρωτοεμφανίστηκαν, έχουν μετατραπεί σε μία από τις κύριες πηγές απειλής για τη σημερινή δημοκρατία», είπε ο Ερντογάν .

Και πρόσθεσε: «Προσπαθούμε να προστατεύσουμε τους ανθρώπους μας, ειδικά τα ευάλωτα στρώματα της κοινωνίας μας, από ψέματα και παραπληροφόρηση χωρίς να παραβιάζουμε το δικαίωμα των πολιτών μας να λαμβάνουν ακριβείς και αμερόληπτες πληροφορίες».

Η Τουρκία ψήφισε νόμο πέρυσι που απαιτεί από τις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης που έχουν περισσότερους από 1 εκατομμύριο χρήστες να διατηρούν νόμιμο εκπρόσωπο και να αποθηκεύουν δεδομένα στη χώρα. Μεγάλες εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, συμπεριλαμβανομένων των Facebook, YouTube και Twitter, έχουν έκτοτε ιδρύσει γραφεία στην Τουρκία.

Σύμφωνα με την Hürriyet, η νέα νομοθεσία που προωθείται για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα καταστήσει τη διάδοση ποινικών αδικημάτων «παραπληροφόρησης» και «ψευδών ειδήσεων» τιμωρούμενη με φυλάκιση έως και πέντε ετών, σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης. Θα δημιουργήσει επίσης μια ρυθμιστική αρχή για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider