Παραλλαγή Όμικρον: Επανέρχονται τα περιοριστικά μέτρα σε Χιλή και Ισημερινό

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Παραλλαγή Όμικρον: Επανέρχονται τα περιοριστικά μέτρα σε Χιλή και Ισημερινό
Η κυβέρνηση της Χιλής ανακοίνωσε χθες Δευτέρα πως ακυρώνει το άνοιγμα τριών χερσαίων διελεύσεων στα σύνορά της, που προβλεπόταν την Τετάρτη, εξαιτίας του παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον του νέου κορονοϊού, καθώς και την απαγόρευση εισόδου των ταξιδιωτών από επτά αφρικανικές χώρες, καταρχήν για 14 ημέρες.

Η κυβέρνηση της Χιλής ανακοίνωσε χθες Δευτέρα πως ακυρώνει το άνοιγμα τριών χερσαίων διελεύσεων στα σύνορά της, που προβλεπόταν την Τετάρτη, εξαιτίας του παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον του νέου κορονοϊού, καθώς και την απαγόρευση εισόδου των ταξιδιωτών από επτά αφρικανικές χώρες, καταρχήν για 14 ημέρες.

«Εξαιτίας της παγκόσμιας κατάστασης με την παραλλαγή Όμικρον, αποφασίσαμε να αναβάλουμε το άνοιγμα των χερσαίων διελεύσεων που ανακοινώθηκε πριν από μερικές ημέρες», είπε ο υφυπουργός Υγείας Αλμπέρτο Ντουνιάκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

Οι τρεις χερσαίες διελεύσεις που αναμενόταν να ανοίξουν βρίσκονται στην Τσακαγιούτα, στα σύνορα με το Περού, στο Πίνο Ατσάδο, στα σύνορα με την Αργεντινή, και στην Κολτσάνε, στα σύνορα με τη Βολιβία.

Η απόφαση της κυβέρνησης θα επανεκτιμηθεί σε δύο εβδομάδες, ανάλογα με την εξέλιξη της επιδημιολογικής κατάστασης σε εθνικό επίπεδο και διεθνώς με την παραλλαγή Όμικρον, εξήγησε ο κ. Ντουνιάκ.

Η παραλλαγή αυτή εντοπίστηκε την περασμένη εβδομάδα στη Νότια Αφρική. Έχει εξαπλωθεί σε διάφορες χώρες – στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Γερμανία, στον Καναδά, στην Ολλανδία, στο Ισραήλ, στην Πορτογαλία, στην Αυστρία, στην Ισπανία...

Εξάλλου η κυβέρνηση της Χιλής ανακοίνωσε ότι «από την Τετάρτη 1η Δεκεμβρίου, θα απαγορεύεται η είσοδος στην επικράτεια των αλλοδαπών μη μονίμων κατοίκων από τις ακόλουθες αφρικανικές χώρες: τη Νότια Αφρική, τη Ζιμπάμπουε, τη Ναμίμπια, την Μποτσουάνα, το Λεσότο, το Εσουατίνι και τη Μοζαμβίκη».

Η χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει καταγράψει ως αυτό το στάδιο πάνω από 38.000 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 1,7 εκατ. και πλέον μολύνσεων από τον SARS-CoV-2 από την εκδήλωση της πανδημίας.

Ο Ισημερινός ανακοινώνει ταξιδιωτικούς περιορισμούς

Οι αρχές του Ισημερινού θα απαγορεύσουν την είσοδο στους αλλοδαπούς ταξιδιώτες από αφρικανικές χώρες και θα απαιτούν πιστοποιητικά πλήρους εμβολιασμού αυτών από τις υπόλοιπες για να τους επιτρέπει να μπαίνουν στην επικράτειά του, εξαιτίας του εντοπισμού της παραλλαγής Όμικρον του νέου κορονοϊού, ενημέρωσε χθες ο πρόεδρος της χώρας, ο Γκιγιέρμο Λάσο.

Ο Ισημερινός προστέθηκε στον αυξανόμενο αριθμό των χωρών της υφηλίου που λαμβάνουν μέτρα εξαιτίας της Όμικρον.

«Για όλους μας στον Ισημερινό αυτή η παραλλαγή πρέπει να ιδωθεί σαν κλήση αφύπνισης για να κάνουμε μεγαλύτερη προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας», τόνισε ο κ. Λάσο κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματός του προς τους πολίτες, τους οποίους κάλεσε να εμβολιαστούν. «Είναι καιρός να ανανεώσουμε τον αγώνα μας» εναντίον της πανδημίας, επέμεινε.

Τα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ αύριο Τετάρτη 1η Δεκεμβρίου.

Ταξιδιώτες που έρχονται από ή πέρασαν από τη Νότια Αφρική – όπου ανακοινώθηκε ο εντοπισμός της Όμικρον την Παρασκευή –, την Μποτσουάνα, την Αίγυπτο, τη Μοζαμβίκη, το Λεσότο, τη Ζιμπάμπουε, το Εσουατίνι και τη Ναμίμπια δεν θα επιτρέπεται να εισέρχονται στην επικράτεια.

Οι ταξιδιώτες από τον υπόλοιπο κόσμο θα πρέπει να προσκομίζουν βεβαίωση πλήρους εμβολιασμού και βεβαίωση πως υποβλήθηκαν σε τεστ PCR με αρνητικό αποτέλεσμα μέσα στις προηγούμενες 72 ώρες για να τους επιτρέπεται η είσοδος. Δεν εξαιρούνται τα παιδιά μεταξύ δύο και δεκαέξι ετών.

Η εμφάνιση της νέας παραλλαγής καταγράφηκε λίγο καιρό μετά την απόφαση που πήρε το Κίτο να ανοίξει (από αύριο) τα σύνορα με την Κολομβία. Η κυβέρνηση πλέον θα υιοθετήσει πιο σταδιακή προσέγγιση ως προς το άνοιγμα, είπε ο αρχηγός του κράτους. «Η πρώτη φάση θα αφορά τη μεταφορά εμπορευμάτων με πρωτόκολλα βιοασφάλειας, δυνάμει των συμφωνιών των υπουργείων Μεταφορών των δύο χωρών», ανέφερε ο κ. Λάσο.

Η κυβέρνηση ευελπιστεί να έχει εμβολιαστεί το 85% του πληθυσμού μέσα στον Δεκέμβριο και ο συντηρητικός πρόεδρος διαβεβαίωσε πως είναι διαθέσιμος επαρκής αριθμός δόσεων για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider