ΟΗΕ: Το Ιράν εξακολουθεί να αρνείται την πρόσβαση επιθεωρητών της IAEA - Διαψεύδει η Τεχεράνη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΟΗΕ: Το Ιράν εξακολουθεί να αρνείται την πρόσβαση επιθεωρητών της IAEA - Διαψεύδει η Τεχεράνη
Το Ιράν δεν έχει ακόμη επιτρέψει την πρόσβαση σε πυρηνικούς επιθεωρητές του ΟΗΕ προκειμένου να εγκαταστήσουν και πάλι τις κάμερες επιτήρησης στο εργαστήριο κατασκευής συσκευών φυγοκέντρησης TESA στην Καράτζ

Το Ιράν δεν έχει ακόμη επιτρέψει την πρόσβαση σε πυρηνικούς επιθεωρητές του ΟΗΕ προκειμένου να εγκαταστήσουν και πάλι τις κάμερες επιτήρησης στο εργαστήριο κατασκευής συσκευών φυγοκέντρησης TESA στην Καράτζ, ένα «απαραίτητο» βήμα προκειμένου να αναβιώσει η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ανέφερε σήμερα η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας.

Με τις έμμεσες συνομιλίες ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν για την αναβίωση της συμφωνίας, γνωστής ως Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ), να αναμένεται να επαναληφθούν στις 29 Νοεμβρίου, η IAEA δήλωσε πως η αδυναμία επανεγκατάστασης των καμερών εμποδίζει την αποστολή της για επιτήρηση των πυρηνικών δραστηριοτήτων του Ιράν.

«Επηρεάζει σοβαρά την ικανότητα της Υπηρεσίας να αποκαταστήσει τη συνέχεια της γνώσης στο εργαστήριο, η οποία αναγνωρίζεται ευρέως ότι είναι απαραίτητη σε σχέση με την επιστροφή στο ΚΟΣΔ», αναφέρει η εμπιστευτική έκθεση την οποία είδε το Reuters.

Το εργαστήριο στο συγκρότημα TESA στην Καράτζ κατασκευάζει εξαρτήματα για συσκευές φυγοκέντρησης που εμπλουτίζουν ουράνιο. Επλήγη προφανώς από σαμποτάζ τον Ιούνιο κατά το οποίο μία από τις τέσσερις κάμερες της IAEA καταστράφηκε. Το Ιράν απομάκρυνε όλες τις κάμερες και τα πλάνα από την κατεστραμμένη κάμερα αγνοούνται.

Το TESA στην Καράτζ ήταν μία από τις εγκαταστάσεις στις οποίες το Ιράν είχε συμφωνήσει στις 12 Σεπτεμβρίου να επιτρέψει την πρόσβαση σε επιθεωρητές της IAEA, προκειμένου να συντηρήσουν τον εξοπλισμό της IAEA και να αντικαταστήσουν τις κάρτες μνήμης που θα έχουν γεμίσει με πλάνα από κάμερες και άλλα στοιχεία.

Η διευθέτηση αυτή βοήθησε να αποτραπεί η διπλωματική κλιμάκωση την ώρα που είχαν σταματήσει οι συνομιλίες για την αναβίωση της συμφωνίας, η οποία επέβαλε περιορισμούς στα πυρηνικά προγράμματα του Ιράν με αντάλλαγμα την άρση των διεθνών κυρώσεων εναντίον της Τεχεράνης.

Η Ουάσινγκτον αποσύρθηκε από τη συμφωνία υπό τον τότε πρόεδρο Τραμπ το 2018, και η Τεχεράνη απάντησε παραβιάζοντας πολλούς από τους περιορισμούς της. Οι συνομιλίες για την αναβίωσή της ξεκίνησαν φέτος αλλά σταμάτησαν πριν από τις εκλογές στο Ιράν που έφεραν στην εξουσία μια νέα σκληροπυρηνική κυβέρνηση.

Η Wall Street Journal ανέφερε χθες Τρίτη πως το εργαστήριο στην Καράτζ επανέλαβε την παραγωγή του πριν από μερικούς μήνες και ότι προμηθεύει τη μονάδα Φορντό του Ιράν με εξαρτήματα για τις εξελιγμένες συσκευές φυγοκέντρησης IR-6.

Το ιρανικό ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων ISNA μετέδωσε πριν από λίγο ότι το Ιράν απέρριψε την έκθεση της IAEA για τις πυρηνικές δραστηριότητες της Τεχεράνης ως πολιτικά υποκινούμενη, καλώντας τα μέλη του συμβουλίου των κυβερνητών να «αποφύγουν να προβούν σε βιαστικά σχόλια».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider