Υπ. Μετανάστευσης: Μείωση 76% στους διαμένοντες στα νησιά και 47% στην επικράτεια τον Οκτώβριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Υπ. Μετανάστευσης: Μείωση 76% στους διαμένοντες στα νησιά και 47% στην επικράτεια τον Οκτώβριο
Η μεγαλύτερη μείωση καταγράφεται στους διαμένοντες στη Σάμο, η οποία είναι της τάξης του 92% και ακολουθεί η Χίος με 91%.

Μείωση κατά 76% στον αριθμό των διαμενόντων στα νησιά καταγράφεται τον Οκτώβριο του 2021, σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2020, σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Η μεγαλύτερη μείωση καταγράφεται στους διαμένοντες στη Σάμο, η οποία είναι της τάξης του 92% και ακολουθεί η Χίος με 91%, η Λέρος με 88%, η Λέσβος με 65%, και η Κως με 54%.

Ο συνολικός αριθμός των διαμενόντων στις δομές όλης της χώρας κατά τον Οκτώβριο του 2021 παρουσιάζεται επίσης μειωμένος κατά 47% σε σχέση με το Οκτώβριο του 2020.

Οι ροές στις αφίξεις κατά το πρώτο δεκάμηνο του 2021 παρουσιάζονται μειωμένες κατά 67% στα νησιά και κατά 46% στο σύνολο, σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2020.

Την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2021, 9.794 άτομα αναχώρησαν με προορισμό είτε την Ευρώπη είτε τρίτα κράτη μέσω των μηχανισμών απελάσεων, επιστροφών και μετεγκαταστάσεων υπηκόων τρίτων χωρών, ενώ στη χώρα έφτασαν 7.242 άτομα, με το ισοζύγιο αναχωρήσεων /αφίξεων να παραμένει θετικό.

Επιπλέον, οι εκκρεμότητες της Υπηρεσίας Ασύλου και της Αρχής Προσφυγών καταγράφουν μείωση κατά 52%. Οι εκκρεμείς αιτήσεις σε Α' και Β' βαθμό αγγίζουν συνολικά τις 41.951, όταν τον Οκτώβριο του 2020 ήταν 87.922.

Σε ό,τι αφορά στη μόνιμη άδεια διαμονής επενδυτή (Golden Visa), η κύρια χώρα προέλευσης των επενδυτών στη χώρα μας είναι οι υπήκοοι Κίνας, σε ποσοστό 67,8% και ακολουθούν, οι υπήκοοι Τουρκίας (6,4%) και Ρωσίας (6%).

Σχετικά με τις αρχικές χορηγήσεις αδειών διαμονής, τους πρώτους δέκα μήνες του 2021 εκδόθηκαν κυρίως άδειες για υπηκόους Αλβανίας, Ρωσίας και Λιβάνου, ενώ τον προηγούμενο χρόνο οι κύριες χώρες προέλευσης ήταν η Αλβανία, η Κίνα και το Πακιστάν.

Συνολικά, το διάστημα Οκτώβριος 2020 - Οκτώβριος 2021 έχουν κατατεθεί 2.030 αιτήσεις χορήγησης αρχικής άδειας διαμονής και 343 αιτήσεις για ανανέωση άδειας διαμονής.

Σε δήλωσή του ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, σημειώνει ότι «και τον φετινό Οκτώβριο η χώρα μας καταγράφει μείωση 76% στους διαμένοντες στα νησιά και 47% σε ολόκληρη την επικράτεια, ενώ βλέπουμε ότι παρά το ό,τι η πανδημική κρίση συνεχίζεται, καταγράφεται κινητικότητα στον τομέα της νόμιμης μετανάστευσης». Ο ίδιος προσθέτει ότι «η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να ασκεί την ίδια αυστηρή, αλλά δίκαια μεταναστευτική πολιτική η οποία φέρνει αποτελέσματα. Έχουμε ξεκάθαρη θέση κατά της δράσης των λαθροδιακινητών, υπέρ όμως της νόμιμης μετανάστευσης».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider