Γ. Οικονόμου: Πιάνουμε πρωτοφανείς ρυθμούς ταχύτητας και ανταπόκρισης της πολιτείας στις ανάγκες των πολιτών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γ. Οικονόμου: Πιάνουμε πρωτοφανείς ρυθμούς ταχύτητας και ανταπόκρισης της πολιτείας στις ανάγκες των πολιτών
Σε συνέντευξή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, τονίζει ότι στη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή, θα υπάρξουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις για την στήριξη της κοινωνίας.

«Η διαδικασία της αποτίμησης βρίσκεται σε εξέλιξη και θα γίνει με την εγκυρότητα και την ταχύτητα που συνηθίζει ο κρατικός μηχανισμός τα τελευταία δύο χρόνια. Είμαστε αντιμέτωποι με ένα φαινόμενο που έπληξε για μια ακόμη μία φορά την Εύβοια. Όπως πάντοτε, προτεραιότητά μας είναι οι ανθρώπινες ζωές. Μην έχει κανείς, καμιά αμφιβολία πως ό,τι πρέπει να γίνει για ν' αποκατασταθούν οι ζημιές και να στηριχθούν οι άνθρωποι, θα γίνει» τονίζει σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Επισημαίνει ότι από τις πυρκαγιές στο τέλος Αυγούστου μέχρι σήμερα, έγινε ένας τεράστιος αγώνας δρόμου, για να προφυλαχθεί και να αποκατασταθεί ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό να γίνει, για ν' αποφύγουμε τα χειρότερα, για να μην έχουμε ακόμη μεγαλύτερες καταστροφές.

«Καταλαβαίνει ο καθένας ότι μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες, δεν μπορεί να ολοκληρωθούν τα αντιπλημμυρικά έργα. Παρ' όλα αυτά, έγιναν φοβερές προσπάθειες από τον κρατικό μηχανισμό, το υπουργείο περιβάλλοντος, την περιφέρεια, τους ανθρώπους εκεί, για να απομακρυνθούν τα καμένα και να αποφύγουμε πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα και πολύ μεγαλύτερες ζημιές από αυτές που δυστυχώς συνέβησαν και με τις τελευταίες καταιγίδες» σημειώνει προσθέτοντας ότι μέσα σ' αυτούς τους δύο μήνες απομακρύνθηκαν οι καμένοι κορμοί, έγιναν κορμοπλέγματα και μια σειρά από παρεμβάσεις που μπορούσαν να γίνουν. «Τα έργα βρίσκονται σε εξέλιξη. Ταυτόχρονα, με τις ενέργειες αποκατάστασης, θα συνεχιστούν και οι ενέργειες για τα αντιπλημμυρικά έργα» είπε και συμπλήρωσε «έχουμε αποδείξει, όχι μόνο την ταχύτητα σε ό,τι αφορά την αποκατάσταση, αλλά και το πόσο γρήγορα βρισκόμαστε στο πλευρό των ανθρώπων».

«Το τελευταίο παράδειγμα, από το σεισμό στην Κρήτη, έδειξε το πόσο γρήγορα οικονομικά η Πολιτεία ανταποκρίθηκε στο χρέος της. Οι πληγέντες, που από τη μία στιγμή στην άλλη βρέθηκαν έξω από τα σπίτια τους, είδαν χρήματα στήριξης στους λογαριασμούς τους. Μιλάμε για πρωτοφανείς ρυθμούς ταχύτητας και ανταπόκρισης της πολιτείας στις ανάγκες των πολιτών. Η πολιτεία θα βρίσκεται στο πλευρό τους, όχι με τους ρυθμούς που είχατε συνηθίσει χρόνια πριν, αλλά με τους ρυθμούς που έμπρακτα αποδείξαμε ότι αποδίδουν το ταχύτερο αυτό που έχει ανάγκη ο κόσμος» σημείωσε ο κ. Οικονόμου.

Οι ανατιμήσεις στην αγορά

Αναφερόμενος στις ανατιμήσεις στην αγορά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι είμαστε αντιμέτωποι με ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο, το οποίο οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε σε πολλά επίπεδα και πάντως, πάντοτε λέγοντας την αλήθεια στον κόσμο. «Έχουμε διπλασιάσει το επίδομα θέρμανσης και έχουμε διευρύνει τα εισοδηματικά κριτήρια, έτσι ώστε το 80% των νοικοκυριών να δει ένα όφελος και να περιοριστούν οι επιπτώσεις των ανατιμήσεων. Είμαστε αντιμέτωποι με ένα δραματικό φαινόμενο, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη, και σήμερα που μιλάμε, όλοι ελπίζουμε το πρώτο τρίμηνο του 2022 να αποκλιμακωθεί. Παρ' όλα αυτά, δεν υπάρχει περίπτωση η κυβέρνηση να κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια και ν' αφήσει τον κόσμο να παγώσει το χειμώνα ή να μην μπορεί να μετακινηθεί» είπε.

Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση διεύρυνε τα εισοδηματικά κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης, ότι για πρώτη φορά παίρνονται μέτρα για το φυσικό αέριο, ότι διπλασιάστηκε η στήριξη σε ό,τι αφορά το ηλεκτρικό ρεύμα, διαθέτοντας, όπως είπε, για τον σκοπό αυτό 500 εκατ.

«Ανά κάτοικο, κι αν τα δει σε σχέση με το τι κάνουν και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, είμαστε πολύ ψηλότερα. Όλη η Ευρώπη συνολικά, όλες οι χώρες, έχουν δώσει μέχρι στιγμής 10 δισ.. Η χώρα μας έχει δώσει 500 εκατ.» είπε.

«Ο πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή πρωταγωνίστησε και στην κατεύθυνση του να βρεθεί ευρωπαϊκή λύση. Το έκανε μαζί με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες στην πρόσφατη Σύνοδο των ηγετών του Νότου, αλλά και στη Σλοβενία έχει πρωταγωνιστήσει στο να τεθεί το θέμα στην ατζέντα της ευρωπαϊκής επιτροπής. Ανάλογες παρεμβάσεις έκαναν και οι αρμόδιοι υπουργοί. Το φαινόμενο είναι δυναμικό, το παρακολουθούμε, αντιλαμβανόμαστε την αγωνία του κόσμου. Όπως άμεσα και γρήγορα αντιδράσαμε, εδώ είμαστε μέσα στα πλαίσια αντοχής της οικονομίας να κάνουμε αυτά που χρειάζονται» ανέφερε ο κ. Οικονόμου.

Επίσης σημείωσε ότι αν η Δ.Ε.Η. δεν είχε δυναμώσει και δεν είχε εξυγιανθεί, δεν υπήρχε περίπτωση να μπορέσει να στηρίξει μαζί με τη βοήθεια του κράτους, τον Έλληνα καταναλωτή. «Μια Δ.Ε.Η. που κατέρρεε, μια Δ.Ε.Η. που «έμπαινε μέσα» εκατομμύρια τη μέρα, μια Δ.Ε.Η. η οποία ήταν στα όρια της χρεοκοπίας, αν δεν προχωρούσε η εξυγίανσή της που της επέτρεψε να προχωρήσει στην απόφαση για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, δεν θα μπορούσε να στηρίξει τον Έλληνα καταναλωτή. Αν είχαμε μια Δ.Ε.Η. που στο μείγμα παραγωγής ενέργειας θα είχε περισσότερο ρεύμα από ανανεώσιμες πηγές, αν είχαμε μια Δ.Ε.Η. που θα είχε μικρότερη εξάρτηση από αγορές του εξωτερικού, θα είχε μεγαλύτερο όφελος το νοικοκυριό. Αυτή τη Δ.Ε.Η. φτιάχνουμε» συμπλήρωσε.

Στη Βουλή θα υπάρξουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις για την στήριξη της κοινωνίας

Επιπλέον υπογράμμισε ότι στη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή, θα υπάρξουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις για την στήριξη της κοινωνίας. «Δεν αφήσαμε κανέναν, μα κανέναν αβοήθητο, στην περίοδο της κρίσης του κορονοϊού. Εφαρμόσαμε μια πολιτική, η οποία απέδωσε περισσότερες δουλειές. Η κυβέρνησή μας έχει αποδείξει, όχι μόνο ότι μπορεί να παράγει πλούτο -γιατί μέχρι πριν από λίγο καιρό, κάποιοι μιλούσαν για ύφεση Μητσοτάκη- αλλά και ότι τον πλούτο αυτό τον μοιράζει σωστά και κυρίως σε αυτούς που έχουν μείνει πίσω» ανέφερε.

Επιπλέον μιλώντας για τη Συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας και την στάση του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε «μόνο και μόνο η νευρικότητα της Τουρκίας αποδεικνύει την εμβέλεια της Συμφωνίας που υπογράψαμε με τη Γαλλία. Εμβέλεια, σε ό,τι αφορά την ενίσχυση του γεωπολιτικού μας αποτυπώματος και την προάσπιση των δικαιωμάτων της χώρας μας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».

«Η χώρα υπέγραψε μια Συμφωνία με τη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη της Ευρώπης, η οποία επιτρέπει να αποκτήσει το Πολεμικό μας Ναυτικό υπερσύγχρονα όπλα, υπερσύγχρονες φρεγάτες σε τιμές πολύ συμφέρουσες και σε χρόνους ρεκόρ. Και από την άλλη, να έχει στο πλευρό της τη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη της Ευρώπης, με τη ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής» είπε.

«Σε ό,τι αφορά έναν γείτονα αναθεωρητικό, που έχει επιδείξει πάρα πολλές φορές παραβατικές και προκλητικές συμπεριφορές, είναι καλό να μην προσπαθούμε -και αναφέρομαι στην αξιωματική αντιπολίτευση ή σε διάφορους άλλους ισχυρισμούς που έχουν ακουστεί τον τελευταίο καιρό- να καλύψουμε τα πολιτικά ή τα αντιπολιτευτικά μας αδιέξοδα λέγοντας πράγματα τα οποία δεν εδράζονται στην πραγματικότητα, αλλά πάνε να την κανιβαλίσουν και με ένα λαϊκιστικό τρόπο προσπαθούν να μπερδέψουν τον κόσμο» πρόσθεσε.

Τέλος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αφού επανέλαβε ότι η Συμφωνία είναι μια εθνική επιτυχία, είναι ιστορικής σημασίας και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από οποιονδήποτε έχει μια ελάχιστη γνώση του περιβάλλοντος στο οποίο ζούμε είπε: «Ακόμα και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ αντιλαμβάνονται τη σημασία της. Θυμίζω ότι ο κ. Τσίπρας είχε πει παλιότερα ότι «αν μου λέγανε Rafale και φρεγάτες μαζί, θα τα έπαιρνα»».

«Είναι θλιβερό το γεγονός ότι για αντιπολιτευτικούς λόγους, για εμμονές, για μένος, επειδή αυτή η εθνική επιτυχία είναι ταυτόχρονα και επιτυχία της κυβέρνησης, ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγουν να γίνουν εθνική εξαίρεση» κατέληξε ο κ. Οικονόμου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider