Νέα παράταση τεσσάρων μηνών για τους δασικούς χάρτες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέα παράταση τεσσάρων μηνών για τους δασικούς χάρτες
Παρατείνεται για άλλους τέσσερις μήνες η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες.

Παρατείνεται για άλλους τέσσερις μήνες η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες, σύμφωνα με άρθρο του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος που κατατέθηκε απόψε στη Βουλή για την «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2018/2002 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 11ης Δεκεμβρίου 2018».

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο άρθρο 59 του νομοσχεδίου, «η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες των οποίων η ανάρτηση υλοποιείται εντός του 2021, παρατείνεται από τη λήξη της, για τέσσερις μήνες. Η ως άνω παράταση επεκτείνεται για 20 επιπλέον ημέρες για όσους κατοικούν μόνιμα ή διαμένουν στην αλλοδαπή».

Η ρύθμιση επιδιώκει να δώσει χρόνο στις Διευθύνσεις Δασών η εργασία των οποίων επιβαρύνθηκε σημαντικά από τις έκτακτες συνθήκες που επέβαλαν οι πυρκαγιές του καλοκαιριού δυσχεραίνοντας το έργο διαχείρισης των δασικών χαρτών ενώ όπως επισημαίνεται, «αντιμετωπίζεται η ανάγκη διεύρυνσης των υποψηφίων και εξεύρεσης νέου αναδόχου εντός ασφυκτικά μικρού και πεπερασμένου χρόνου λόγω των αλλαγών του ν. 4412/2016».

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην ανάλυση συνεπειών της ρύθμισης «με την προτεινόμενη ρύθμιση επιδιώκεται η χορήγηση επαρκούς χρόνου, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του άρθρου 15 του ν. 3889/2010, που είναι ο εξορθολογισμός των δασικών χαρτών δια της ενσωμάτωσης των διορθώσεων που προβλέπονται».

Πρόκειται ουσιαστικά για μια κίνηση η οποία έρχεται σε συνέχεια της νομοθετικής ρύθμισης στην οποία είχε προβεί το υπουργείο την άνοιξη όπου είχε προχωρήσει σε οριζόντιες παρεμβάσεις για την επίλυση των σφαλμάτων που έχουν προκύψει στο είδος χαρακτηρισμού της γης, τα οποία είχαν προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, ειδικά νησιωτικές αλλά και στον αγροτικό και κτηνοτροφικό κόσμο.

Τότε, το ΥΠΕΝ σε μια κίνηση προσαρμογής στις ειδικές συνθήκες που είχαν διαμορφωθεί λόγω της πανδημίας και προκειμένου να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος για εσωτερικές και οριζόντιες διορθώσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες του θεματικού περιεχομένου των δασικών χαρτών, είχε δώσει οριζόντια παράταση έξι μηνών για την υποβολή αντιρρήσεων από τους πολίτες.

Παράλληλα, στο νομοσχέδιο, όπως είχε γίνει γνωστό εδώ και καιρό, υπάρχει πρόβλεψη για ενδεχόμενη δαπάνη σε περίπτωση επιστροφής τυχόν καταβληθέντος ειδικού τέλους στους δικαιούχους που έχουν υποβάλει αντιρρήσεις κατά αναρτηθέντων δασικών χαρτών που εμπίπτουν στη διορθούμενη έκταση. Υπενθυμίζεται ότι την άνοιξη με σχετική νομοθετική ρύθμιση είχε αποφασιστεί η μείωση του τέλους άσκησης αντιρρήσεων κατά 50%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider