Ταλιμπάν: Κατέλαβαν τον πλήρη έλεγχο της κοιλάδας του Παντσίρ - «Ο ΟΗΕ υποσχέθηκε βοήθεια»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ταλιμπάν: Κατέλαβαν τον πλήρη έλεγχο της κοιλάδας του Παντσίρ - «Ο ΟΗΕ υποσχέθηκε βοήθεια»
Δεν έχει υπάρξει καμία αντίδραση μέχρι στιγμής από πλευράς του Άχμαντ Μασούντ, του επικεφαλής του αυτοαποκαλούμενου Εθνικού Μετώπου Αντίστασης (ΕΜΑ).

Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν σήμερα ότι έθεσαν υπό τον πλήρη έλεγχό τους την κοιλάδα του Πανσίρ, τον τελευταίο θύλακα αντίστασης στο Αφγανιστάν, με τον επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου Αντίστασης Μασούντ να δηλώνει ότι είναι ασφαλής.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζάχιντ δήλωσε ότι η κοιλάνδα Πανσίρ, το τελευταίο προπύργιο του «εχθρού», καταλήφθηκε, εξηγώντας ότι το Εθνικό Μέτωπο Αντίστασης «απάντησε αρνητικά» όταν οι ισλαμιστές αντάρτες προσπάθησαν να διαπραγματευθούν.

Εξάλλου ο Μουτζάχιντ πρόσθεσε ότι δεν υπήρξαν απώλειες μεταξύ των αμάχων στη διάρκεια των συγκρούσεων, ενώ επεσήμανε ότι η σύνδεση στο διαδίκτυο στην επαρχία Πανσίρ θα αποκατασταθεί «από σήμερα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο πρώην αντιπρόεδρος του Αφγανιστάν Αμρουλάχ Σάλεχ, που είχε καταφύγει στην Πανσίρ και πολεμούσε εναντίον των Ταλιμπάν, διέφυγε στο Τατζικιστάν. Από την πλευρά του επικεφαλής του Μετώπου Μασούντ έγραψε στο Twitter ότι «είναι ασφαλής».

Σε ό,τι αφορά την νέα αφγανική κυβέρνηση ο Μουτζάχιντ δήλωσε ότι η σύνθεσή της θα ανακοινωθεί σύντομα, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει πότε, εξηγώντας ότι «μένουν κάποια τεχνικά ζητήματα», ενώ απέρριψε τις πληροφορίες ότι η ανακοίνωση καθυστερεί λόγω διαφωνιών.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι ο ανώτατος ηγέτης των Ταλιμπάν Χαϊμπατουλάχ Αχουντζάντα θα κάνει σύντομα δημόσια εμφάνιση.

Ο Μουτζάχιντ προειδοποίησε εξάλλου οποιονδήποτε προσπαθήσει να αντισταθεί στους Ταλιμπάν και ζήτησε από τα μέλη του αφγανικού στρατού να επιστρέψουν για να υπηρετήσουν στις νέες υπηρεσίες ασφαλείας.

«Το Ισλαμικό Εμιράτο είναι πολύ ευαίσθητο στο θέμα των εξεγέρσεων. Οποιοσδήποτε προσπαθήσει να προκαλέσει εξέγερση θα παταχθεί σκληρά», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας που σχηματίστηκαν τα προηγούμενα 20 χρόνια θα κληθούν να επανενταχθούν στις δυνάμεις ασφαλείας στο πλευρό των Ταλιμπάν», επισήμανε.

«Με αυτή τη νίκη και τις τελευταίες προσπάθειες, η χώρα μας πλέον βγήκε εντελώς από τη δίνη του πολέμου και ο λαός μας μπορεί να έχει μια χαρούμενη ζωή με ειρήνη σε όλη τη χώρα», είχε δηλώσει νωρίτερα σήμερα με ανάρτησή του στο Twitter ο Μουτζάχιντ.

Εξάλλου είχε δεσμευθεί ότι δεν θα υπάρξουν αντίποινα εναντίον των κατοίκων της επαρχίας, που ανήκουν σε διαφορετική εθνότητα από τους παστούν Ταλιμπάν. «Είναι αδελφοί μας και θα συνεργαστούμε προς ένα κοινό σκοπό και την ευημερία της χώρας», είχε τονίσει.

Η κοιλάδα του Πανσίρ, μια δυσπρόσιτη περιοχή στην καρδιά της οροσειράς Χίντου Κους που βρίσκεται 80 χιλιόμετρα βόρεια της Καμπούλ, ήταν ο τελευταίος θύλακας ένοπλης αντίστασης στους Ταλιμπάν, οι οποίοι κατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν στις 15 Αυγούστου έπειτα από μια αστραπιαία προέλαση μετά την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων.

Το Πανσίρ είναι προπύργιο αντίστασης στους Ταλιμπάν για χρόνια• ήταν η περιοχή του γνωστού αφγανού πολέμαρχου Άχμεντ Σαχ Μασούντ, που μεσουράνησε στα τέλη της δεκαετίας του 1990, προτού δολοφονηθεί από την Αλ Κάιντα το 2001.

Η επαρχία Πανσίρ δεν είχε καταληφθεί από το ισλαμιστικό κίνημα ούτε κατά την πρώτη περίοδο που αυτό κυβερνούσε το Αφγανιστάν (1996-2001).

Επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου Αντίστασης είναι ο Άχμαντ Μασούντ, γιος του πολέμαρχου Μασούντ, καθώς και ο Αμρουλάχ Σάλεχ, μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης που κατέρρευσε, μέγας εχθρός των Ταλιμπάν, που κατέφυγε στην κοιλάδα του Πανσίρ.

Το Μέτωπο απάντησε στους Ταλιμπάν ότι εξακολουθεί να κρατά «στρατηγικές θέσεις» στην κοιλάδα, ενώ δεσμεύθηκε ότι «η μάχη εναντίον των Ταλιμπάν και των εταίρων τους θα συνεχιστεί».

Αρχικά είχαν υπάρξει συζητήσεις μεταξύ των Ταλιμπάν και του Μετώπου, με τις δύο πλευρές να δηλώνουν ότι επιθυμούν να αποφύγουν τις συγκρούσεις. Ωστόσο δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε κάποιο συμβιβασμό.

Στη διάρκεια της νύκτας το Μέτωπο πρότεινε να κηρυχθεί εκεχειρία, αφού υπέστη σοβαρές απώλειες στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Συγκεκριμένα ανακοίνωσε ότι «πρότεινε στους Ταλιμπάν να σταματήσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις τους στο Πανσίρ (...) και να αποσύρουν τις δυνάμεις τους. Σε ανταπόδοση, ζητήσαμε από τα στρατεύματά μας να απέχουν από οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια».

Το ΕΜΑ ανέφερε χθες μέσω Twitter ότι ο εκπρόσωπός του Φαχίμ Ντάστι – διάσημος αφγανός δημοσιογράφος – και ο στρατηγός Άμπντουλ Ουντόντ Ζάρα σκοτώθηκαν στις μάχες των τελευταίων ημερών.

Να υπενθυμίσουμε πως διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία ανέφεραν το κίνημα πλέον έχει τον πλήρη έλεγχο ολόκληρου του Αφγανιστάν.

Η τουρκική εφημερίδα Yeni Safak, επικαλούμενη τον ανταποκριτή της στην Καμπούλ, μετέδωσε επίσης ότι η Πανσίρ έπεσε στον έλεγχο των Ταλιμπάν, τονίζοντας ότι νωρίτερα σημειώθηκαν στην επαρχία σφοδρές μάχες.

Το Εθνικό Μέτωπο Αντίστασης υποσχέθηκε σήμερα πως θα συνεχίσει τη μάχη εναντίον των Ταλιμπάν στην κοιλάδα του Πανσίρ, την οποία λίγο νωρίτερα οι Ταλιμπάν είχαν ανακοινώσει πως έθεσαν υπό τον πλήρη έλεγχό τους.

Το Εθνικό Μέτωπο Αντίστασης υποστήριξε στο λογαριασμό του στο Twitter πως εξακολουθεία να κρατάει «στρατηγικές θέσεις» στην κοιλάδα. «Η μάχη εναντίον των Ταλιμπάν και των εταίρων τους θα συνεχιστεί», πρόσθεσε.

Ταλιμπάν: Ο ΟΗΕ υποσχέθηκε βοήθεια

Ανώτερα στελέχη του ισλαμιστικού κινήματος των Ταλιμπάν συναντήθηκαν χθες Κυριακή στην Καμπούλ με τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αρμόδιο για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις, τον Μάρτιν Γκρίφιθς, ο οποίος τους υποσχέθηκε ότι η βοήθεια στον λαό του Αφγανιστάν θα συνεχιστεί, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό τους Σουχάιλ Σαχίν.

Ο μουλάς Αμπντούλ Γανί Μπαράνταρ, ο επικεφαλής του πολιτικού γραφείου των Ταλιμπάν και άλλα στελέχη τους συναντήθηκαν με τον κ. Γκρίφιθς καθώς το Αφγανιστάν είναι αντιμέτωπο με δυνητικά καταστροφική ανθρωπιστική κρίση εξαιτίας της παρατεταμένης ξηρασίας και της κατάρρευσης της οικονομίας.

«Η αντιπροσωπεία του ΟΗΕ υποσχέθηκε τη συνέχιση της ανθρωπιστικής βοήθειας στον αφγανικό λαό, λέγοντας ότι θα ζητήσει περαιτέρω αρωγή στο Αφγανιστάν κατά τη διάρκεια της επικείμενης συνόδου δωρητριών χωρών», ανέφερε ο Σουχάιλ Σαχίν μέσω Twitter.

Το Αφγανιστάν, μια από τις φτωχότερες χώρες στον κόσμο, βυθίζεται σε κρίση καθώς η διεθνής βοήθεια αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων διακόπηκε μετά την κατάρρευση της υποστηριζόμενης από τη Δύση κυβέρνησης και τη στρατιωτική επικράτηση των Ταλιμπάν στα μέσα Αυγούστου.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπό τους, οι Ταλιμπάν διαβεβαίωσαν την αντιπροσωπεία του ΟΗΕ ότι θα υπάρξει «συνεργασία» από την πλευρά τους και ότι θα διαθέσουν στον διεθνή οργανισμό «τις απαραίτητες εγκαταστάσεις».

Τα Ηνωμένα Έθνη οργανώνουν σύνοδο στη Γενεύη την ερχόμενη Δευτέρα 13η Σεπτεμβρίου προκειμένου να εξευρεθεί χρηματοδότηση για τη χορήγηση βοήθειας στο Αφγανιστάν και να αποτραπεί αυτή που ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες χαρακτηρίζει «επαπειλούμενη ανθρωπιστική καταστροφή».

Περίπου 1.000 άνθρωποι αναμένουν την τελική έγκριση των Ταλιμπάν για να αναχωρήσουν αεροπορικώς από τη Μαζάρ-ι-Σαρίφ

Κάπου χίλιοι άνθρωποι, ανάμεσά τους δεκάδες Αμερικανοί και Αφγανοί εφοδιασμένοι με βίζες για τις ΗΠΑ και άλλες χώρες, παρέμεναν αποκλεισμένοι στο Αφγανιστάν για πέμπτη ημέρα χθες, εν αναμονή της οριστικής έγκρισης των Ταλιμπάν για την αναχώρηση των πτήσεων που θα τους απομακρύνουν από τη χώρα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας The New York Times.

Κατά το δημοσίευμα, η κατάσταση είναι παρόμοια με αυτή χιλιάδων ανθρώπων που δεν μπόρεσαν να επιβιβαστούν σε πτήσεις στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ αφού οι ισλαμιστές κατέλαβαν την αφγανική πρωτεύουσα, μερικές ημέρες προτού αποχωρήσουν τα αμερικανικά στρατεύματα.

Ο Μάικ Μακόλ, κορυφαίο στέλεχος των Ρεπουμπλικάνων στην Επιτροπή Διεθνών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News ότι έξι αεροσκάφη παραμένουν ακινητοποιημένα στο διεθνές αεροδρόμιο της Μαζάρ-ι-Σαρίφ έχοντας επιβιβάσει Αμερικανούς και αφγανούς διερμηνείς αλλά αδυνατούν να φύγουν διότι δεν έχουν λάβει έγκριση των Ταλιμπάν.

Για τον ίδιο πολιτικό, οι Ταλιμπάν κρατούν τους επιβάτες «ομήρους» διότι θέλουν να ικανοποιηθούν «απαιτήσεις» τους· άλλες πηγές αμφισβητούν αυτή την εκδοχή.

Ο κ. Μακόλ έκρινε ότι οι Ταλιμπάν περιμένουν «κάτι σε αντάλλαγμα» για την έγκριση των πτήσεων, προσθέτοντας πως πιστεύει ότι θέλουν την «πλήρη αναγνώριση από τις ΗΠΑ» του καθεστώτος τους.

Πρόσωπο ενημερωμένο σχετικά με την επιχείρηση απομάκρυνσης των ανθρώπων αυτών αντέτεινε μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι δεν είναι σωστό να χαρακτηρίζονται «όμηροι».

Οι Τάιμς ανέφεραν πως οι οργανωτές των πτήσεων στο Κατάρ διαβεβαίωσαν πως τα αεροσκάφη έχουν λάβει άδεια να φύγουν, όμως περιμένουν την τελική έγκριση των Ταλιμπάν.

«Οι Ταλιμπάν δεν κρατούν υπό ομηρία τα αεροσκάφη», διαβεβαίωσε την εφημερίδα ο Έρικ Μοντάλβο, απόστρατος ταγματάρχης των Πεζοναυτών που συμμετέχει στην οργάνωση των πτήσεων.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ περιορίστηκε να πει πως η αμερικανική διπλωματία δεν έχει αξιόπιστο τρόπο να επαληθεύσει βασικές λεπτομέρειες για τις πτήσεις τσάρτερ, όπως τον αριθμό των πολιτών των ΗΠΑ και των άλλων στα αεροσκάφη, πρόσθεσε πάντως πως η Ουάσινγκτον θα πιέσει τους Ταλιμπάν «να τηρήσουν τη δέσμευσή τους να αφήνουν κόσμο να φεύγει ελεύθερα από το Αφγανιστάν».

Νωρίτερα άλλος Ρεπουμπλικάνος βουλευτής, ο Μάικ Ουόλτς, κάλεσε το αμερικανικό ΥΠΕΞ να συνεργαστεί με μη κυβερνητικές οργανώσεις που προσπαθούν όπως είπε να εξασφαλίσουν έγκριση για να αναχωρήσουν τα ναυλωμένα αεροσκάφη που μεταφέρουν Αμερικανούς και Αφγανούς που θεωρείται πως διατρέχουν κίνδυνο αν παραμείνουν.

Ο κ. Ουόλτς πρόσθεσε πως απηύθυνε επιστολή στον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στην οποία τονίζει πως υπάρχουν πτήσεις τσάρτερ καταχωρισμένες, «διαθέσιμες», «πληρωμένες» και «έτοιμες να αναχωρήσουν» για να απομακρύνουν κόσμο από το Αφγανιστάν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider