Σεισμός Αϊτή: Ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 3 εκατ. ευρώ από την ΕΕ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σεισμός Αϊτή: Ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 3 εκατ. ευρώ από την ΕΕ
Ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 3 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των πιο άμεσων αναγκών στην Αϊτή που επλήγη από τον καταστροφικό σεισμό, διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ΕΕ θα διαθέσει ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 3 εκατ. ευρώ για την Αϊτή, που επλήγη από καταστροφικό σεισμό στις 14 Αυγούστου, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η ανθρωπιστική χρηματοδότηση, ύψους 3 εκατ. ευρώ, από την ΕΕ θα καλύψει τις πιο άμεσες ανάγκες, όπως η παροχή ιατρικής βοήθειας σε τοπικά νοσοκομεία που έχουν πληγεί, η υποστήριξη των υπηρεσιών υδροδότησης, αποχέτευσης και υγιεινής, καθώς και η παροχή καταφυγίων και υπηρεσιών προστασίας προς τις περισσότερο πληγείσες και μειονεκτικές κοινότητες.

Ο Επίτροπος για τη Διαχείριση Κρίσεων Γιάνες Λέναρτσιτς δήλωσε: «Επείγουσες ανθρωπιστικές ανάγκες ακολουθούν τον καταστροφικό σεισμό 7,2 βαθμών που έπληξε την Αϊτή. Η ΕΕ κινητοποιεί γρήγορα υποστήριξη σε αυτή την ήδη εξαιρετικά εύθραυστη χώρα, όπου οι τυφώνες και οι έντονες βροχοπτώσεις επιδεινώνουν ακόμη περισσότερο τη δεινή κατάσταση. Ο σεισμός χτύπησε τη στιγμή που η πανδημία της COVID-19 και η κλιμακούμενη ανασφάλεια αποτελούσαν ήδη απειλή για τη χώρα. Είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε περαιτέρω βοήθεια».

Η χώρα απειλείται από πλημμύρες

Οι αρχές καταμετρούν κάπου 6.900 τραυματίες. Δεκάδες εκκλησίες, ξενοδοχεία, σχολεία, σπίτια κατέρρευσαν ή υπέστησαν μεγάλες ζημιές.

Αϊτινοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει πως ο απολογισμός των θυμάτων είναι πολύ πιθανό να γίνει ακόμη πιο βαρύς.

Οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες βοήθειας και περίθαλψης σπεύδουν για να προλάβουν την τροπική καταιγίδα Γκρέις. Σύμφωνα με Αμερικανούς μετεωρολόγους, προβλεπόταν βροχόπτωση ως και 38 εκατοστών χθες και σήμερα.

Οι σεισμόπληκτοι που ζουν στους δρόμους κινδυνεύουν όχι μόνο λόγω της κακοκαιρίας αλλά και ασθένειες τη μετάδοση των οποίων διευκολύνει το νερό, όπως η χολέρα, τόνισε ο Τζέρι Τσάντλερ, ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας. «Έχουμε σοβαρό πρόβλημα», προειδοποίησε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σεισμός στην Αϊτή: Στους 1.419 οι νεκροί - Η χώρα απειλείται από πλημμύρες

E. Λέκκας για Αϊτή: Φόβος για νέο καταστροφικό σεισμό και 10.000 νεκρούς

gazzetta
gazzetta reader insider insider