Κίνα/Καναδάς: Έντεκα χρόνια κάθειρξη για «κατασκοπεία» στον Μάικ Σπέιβορ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κίνα/Καναδάς: Έντεκα χρόνια κάθειρξη για «κατασκοπεία» στον Μάικ Σπέιβορ
Ο καναδός σύμβουλος Μάικλ Σπέιβορ, η σύλληψη και η κράτηση του οποίου από τις αρχές της Κίνας χαρακτηρίζονται «αυθαίρετα» μέτρα από τον πρωθυπουργό του Καναδά, τον Τζάστιν Τριντό.

Ο καναδός σύμβουλος Μάικλ Σπέιβορ, η σύλληψη και η κράτηση του οποίου από τις αρχές της Κίνας χαρακτηρίζονται «αυθαίρετα» μέτρα από τον πρωθυπουργό του Καναδά, τον Τζάστιν Τριντό, καταδικάστηκε σήμερα να εκτίσει έντεκα χρόνια κάθειρξη για κατασκοπεία, καθώς οι σχέσεις του Πεκίνου και την Οτάβα συνεχίζουν να επιδεινώνονται.

Ο κ. Σπέιβορ συνελήφθη τον Δεκέμβριο του 2018, εξέλιξη που η καναδική κυβέρνηση εξέλαβε ως μέτρο αντιποίνων μετά τη σύλληψη μερικές ημέρες νωρίτερα στο Βανκούβερ κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ της Μενγκ Ουάνγκζου, οικονομικής διευθύντριας και κόρης του ιδρυτή της κινεζικής γιγαντιαίας εταιρείας τηλεπικοινωνιών Huawei.

Ο Μάικλ Σπέιβορ «κρίθηκε ένοχος» για «κατασκοπεία και κλοπή κρατικών μυστικών» και «καταδικάστηκε σε 11 χρόνια κάθειρξη», ανέφερε σήμερα δικαστήριο της Νταντόνγκ (βορειοανατολικά), στα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα, όπου δικάστηκε ο Καναδός τον Μάρτιο του 2021.

Η δίκη του έγινε κεκλεισμένων των θυρών, κάτι συνηθισμένο στην Κίνα σε υποθέσεις «κατασκοπείας».

Ακόμη ένας Καναδός, ο πρώην διπλωμάτης Μάικλ Κόβριγκ, είχε συλληφθεί και προφυλακιστεί ταυτόχρονα με τον Μάικλ Σπέιβορ. Του απαγγέλθηκαν επίσης κατηγορίες για κατασκοπεία.

«Απολύτως απαράδεκτη και άδικη» η καταδίκη για τον καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό

Ο πρωθυπουργός του Καναδά, ο Τζάστιν Τριντό, χαρακτήρισε «απολύτως απαράδεκτη» την καταδίκη του συμπατριώτη του Μάικλ Σπέιβορ για «κατασκοπεία» και την ποινή κάθειρξης ένδεκα ετών που του επιβλήθηκε από δικαστήριο στη Νταντόνγκ της Κίνας, εξέλιξη που επιδεινώνει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις ανάμεσα στο Πεκίνο και στην Οτάβα.

Η δίκη του Μάικλ Σπέιβορ έγινε κεκλεισμένων των θυρών, κάτι συνηθισμένο στην Κίνα σε υποθέσεις κατασκοπείας.

Ο πρωθυπουργός Τριντό έκρινε ότι η ετυμηγορία και η ποινή που απαγγέλθηκαν είναι «απόλυτα απαράδεκτες και άδικες».

Η ετυμηγορία απαγγέλθηκε «έπειτα από δυόμισι χρόνια αυθαίρετης κράτησης» και «έλλειψης διαφάνειας για τη δικαστική διαδικασία», υπογράμμισε ο κ. Τριντό σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του, στηλιτεύοντας μια διαδικασία που «δεν εκπλήρωνε καν τις ελάχιστες δυνατές προϋποθέσεις που απαιτεί το διεθνές δίκαιο».

Ο κ. Τριντό είχε καταγγείλει στη διάρκεια της κράτησης και της δίκης την «αυθαίρετη» φυλάκιση του Μάικλ Σπέιβορ και ακόμη ενός Καναδού, του πρώην διπλωμάτη Μάικλ Κόβριγκ. Σήμερα επέμεινε πως η κυβέρνησή του θα συνεχίσει την προσπάθεια να επιτύχει την απελευθέρωσή τους.

Η απαγγελία της απόφασης μοιάζει λιγότερο με σύμπτωση και περισσότερο με κλιμάκωση της πίεσης στην Οτάβα, καθώς συνήγοροι της Μενγκ Ουάνγκζου, της οικονομικής διευθύντριας της Huawei που έχει συλληφθεί από τις καναδικές αρχές κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ, αναμένεται το επόμενο διάστημα να δώσουν μάχη για να αποτραπεί η πιθανή έκδοσή της.

Η Κίνα δεν παύει εξαρχής να χαρακτηρίζει «πολιτική» τη δίωξή της, ελιγμό της Ουάσινγκτον, και να αξιώνει από την Οτάβα την «άμεση απελευθέρωση» της κόρης του ιδρυτή της Χουάγουεϊ.

Ο Μάικλ Σπέιβορ, σύμβουλος και επιχειρηματίας, έχει συναντηθεί αρκετές φορές με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, τον Κιμ Γιονγκ Ουν, ήταν εξάλλου ο άνθρωπος που οργάνωσε τις επισκέψεις που είχε κάνει ο αμερικανός πρώην μπασκετμπολίστας Ντένις Ρόντμαν στην πρωτεύουσα της διεθνώς απομονωμένης χώρας, της Πιονγκγιάνγκ. Χάρη στις επαφές του με πρόσωπα στην κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας, ο Καναδός είχε αποκτήσει μεγάλο κύρος και είναι χαρακτηριστικό πως αρκετές χώρες του εξέφρασαν υποστήριξη, όπως και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες, που είχε σημειώσει τον Μάρτιο πως παρακολουθεί «με ανησυχία» την υπόθεση.

Η σύλληψη της Μενγκ Ουάνγκζου είχε γίνει κατόπιν αιτήματος του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, το οποίο λέει πως ενδέχεται να έχει διαπράξει τραπεζική απάτη κι έχει ζητήσει την έκδοσή της.

Η Κίνα δεν παύει έκτοτε να καταγγέλλει έναν «πολιτικό» ελιγμό της Ουάσινγκτον και αξιώνει από την Οτάβα την «άμεση απελευθέρωση» του ηγετικού στελέχους της Χουάγουεϊ. Το Πεκίνο διαβεβαιώνει πως οι δύο Καναδοί που συνελήφθησαν δεν χρησιμοποιούνται σαν πιόνια, ότι δεν έχει σκοπό να τους ανταλλάξει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider