Συνεχίζεται ο εφιάλτης στη Εύβοια: Με πλωτά μέσα φεύγουν από τη Λίμνη - Τεράστιες αναζωπυρώσεις

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συνεχίζεται ο εφιάλτης στη Εύβοια: Με πλωτά μέσα φεύγουν από τη Λίμνη - Τεράστιες αναζωπυρώσεις
Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις του Λιμενικού και ιδιωτών για την απομάκρυνση εγκλωβισμένων πολιτών από παραλίες της Εύβοιας, λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς.

Ανεξέλεγκτη διαστάσεις λαμβάνει η φωτιά στην Εύβοια η οποία έχει κάψει ήδη εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα και πλέον κατευθύνεται προς τη θάλασσα στα Βασιλικά. Στα περισσότερα μέτωπα της Εύβοιας είναι αδύνατον να αναχαιτιστούν και η φωτιά καίει ό,τι βρει στο πέρασμά της. Το πολύ μεγάλο πύρινο μέτωπο του νησιού απειλούσε από το πρωί τα Βασιλικά και, πλέον, απειλεί απειλεί ευθέως τον οικισμό που έχει εκκενωθεί. Οι φλόγες έχουν φτάσει στη θάλασσα και οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις της πυροσβεστικής δίνουν τιτάνια μάχη, αν όχι να σβήσουν, να οριοθετήσουν τη φωτιά πριν πέσει η νύχτα.

Σκάφη του λιμενικού, καΐκια και ψαράδες έχουν επιστρατευθεί για τη διάσωση των κατοίκων των Βασιλικών και, μέχρι τώρα, έχουν γίνει περίπου 600 απεγκλωβισμοί. Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή και αναμένεται να δυναμώσουν αλλά και οι υψηλές θερμοκρασίες, κάνουν τη μάχη με τις φλόγες ακόμα δυσκολότερη.

Συνολικά 9 αεροσκάφη και ελικόπτερα δίνουν μάχη στην βορειοκεντρική Εύβοια καθώς είναι σε εξέλιξη τρία κύρια μέτωπα φωτιάς αλλά σημειώνονται και πολλές αναζωπυρώσεις.

Μάχη των πυροσβεστικών αρχών

Το ένα μέτωπο στη δυτική πλευρά της φωτιάς κατεβαίνει από το Δρυμώνα προς τα Βασιλικά καίγοντας ό,τι βρει μπροστά του και έχει φτάσει λίγες εκατοντάδες μέτρα πριν τη θάλασσα, στα Βασιλικά.

Το ίδιο μέτωπο κινείται και δυτικά προς τα χωριά του δήμου Ιστιαίας Αιδηψού και κυρίως από Αγδίνες προς Τσαπουρνιά, στις Μηλιές. Στην περιοχή αυτή έχουν ληφθεί μέτρα και για τα χωριά που βρίσκονται δυτικότερα από το Κρυονέρι, την Μηλιά, και το Κυπαρίσσι χωρίς όμως να τα έχει πλησιάσει η φωτιά. Το άλλο μέτωπο κινείται μεταξύ Στροφυλιάς και Αγίας 'Αννας και φτάνει μέχρι τη θάλασσα.

Το τρίτο μέτωπο, που είναι ο μεγάλος φόβος τον αυτοδιοικητικών αλλά και των επιτελών της πυροσβεστικής στην περιοχή, είναι το ανατολικό που καίει ήδη στο χωριό Κήρινθος όπου προσπαθούν να σταματήσουν με κάθε τρόπο τη φωτιά να μην προχωρήσει προς το Μαντούδι.

«Ζούμε πρωτόγνωρες στιγμές. Οι καταστροφές είναι βιβλικές αφού έχουν χαθεί εκατοντάδες σπίτια στο πέρασμα της φωτιάς. Έχουν θυσιαστεί αναρίθμητες περιουσίες και τίποτα πλέον δεν είναι όπως πριν. Τώρα θα αρχίσουν να μας λείπουν τα εκατοντάδες στρέμματα δάσους. Τα αποτελέσματα της καταγραφής θα είναι εφιαλτικά» υπογραμμίζει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης της Εύβοιας κ. Γιώργος Κελαϊδίτης για να συμπληρώσει: «Όλα αυτά όμως μπορούν να γίνουν. Το βλέμμα μας το έχουμε στραμμένο και δίνουμε μεγαλύτερο βάρος στην ανθρώπινη ζωή».

Ξανά στις φλόγες η Λίμνη - Διάσωση με πλωτά μέσα για τους κατοίκους

Απίστευτο το θρίλερ που συνεχίζεται στη λίμνη στην Βόρεια Εύβοια. Πριν από λίγο οι φλόγες επέστρεψαν και πάλι στη Λίμνη της Εύβοιας και ήδη οργανώνεται αυτή την ώρα η απομάκρυνση των κατοίκων με πλωτά μέσα, καθώς δεν υπάρχει καμία διέξοδος παρά μόνο η θάλασσα αφού όλοι οι γύρω δρόμοι έχουν παραδοθεί στις φλόγες.

Νωρίτερα, η φωτιά μπήκε μέσα στο χωριό Δάφνη εγκλώβισε κατοίκους και πυροσβέστες οι οποίοι μετά από υπερπροσπάθειες μπόρεσαν να ξεφύγουν από τις φλόγες.

Τώρα έχει κυκλώσει το χωριό Κεχριές από όλα του τα σημεία ενώ έχει κοπεί η κυκλοφορία του δρόμου και προς την Αγία Άννα αλλά και προς τη Λίμνη που την έχουν κυκλώσει οι φλόγες.

Το ίδιο μέτωπο που επιστρέφει τώρα από την Στροφυλιά και την Κήρινθο πίσω προς την Λίμνη απειλεί τη Μουρτιά που έχει ζητηθεί η εκκένωση της.

Από τη βόρεια πλευρά ένα άλλο μέτωπο κατευθύνεται από το Καλαμούδι και το Παλαιοχώρι πίσω προς τις Ροβιές και απειλεί να περάσει τον δρόμο αυτή τη φορά βόρεια από τις Ροβιές και να καταστρέψει ότι δεν είχε καταστραφεί το προηγούμενο διάστημα. Ισχυρές δυνάμεις έχουν συγκεντρωθεί σε εκείνο το σημείο.

Από την πλευρά του Αιγαίου, μετά την Κήρινθο ένα μέτωπο της φωτιάς κινείται προς το Μαντούδι ενώ οι άνεμοι στρέφουν τις φλόγες προς τη Ζωοδόχο Πηγή όπου εκεί δίδεται η μάχη.

Δήμαρχος Ιστιαίας - Αιδηψού: «Θα είναι η φωτιά του αιώνα για τη χώρα»

Οπως δήλωσε ο δήμαρχος Ιστιαίας - Αιδηψού, Γιάννης Κοντζιάς: «Στα 15 χρόνια διαδρομής, δεν έχω ζήσει τόσο δύσκολη κατάσταση. Η φωτιά έχει ένα μέτωπο που έφτασε να καταλαμβάνει όλα τα νότια σύνορα του δήμου. Εγκατέλειψα την Κοκκινομηλιά και οι φλόγες ήταν έξω από το χωριό. Ηταν στα πρώτα σπίτια. Τα υπόλοιπα χωριά εκκενώθηκαν προληπτικά. Δεν είχαμε προβλήματα, υπάρχει συνεργασία. Οι κάτοικοι είναι συνηθισμένοι, έχουν μάθει να ζουν μ' αυτά. Η κατεύθυνση του ανέμου στρέφει τη φωτιά προς το Αιγαίο. Γι αυτό εκκενώνουμε τα Βασιλικά. Δεν μπορώ να υπολογίσω πόσα μποφόρ, αλλά ξεκίνησαν το βράδυ και προκάλεσαν «έκρηξη» της πυρκαγιάς και ταχύτατη εξάπλωσή της. Έχουμε δει πολύ μεγάλες πυρκαγιές, όπως εκείνη του 1977, που κατέκαψε από το Αιγαίο μέχρι τον Ευβοϊκό. Θα είναι όμως ιστορική πυρκαγιά του αιώνα, ίσως για ολόκληρη τη χώρα».

Στους 631 οι διασωθέντες από τα μεσάνυχτα από παραθαλάσσια χωριά της Εύβοιας

Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις του Λιμενικού και ιδιωτών για την απομάκρυνση εγκλωβισμένων πολιτών από παραλίες της Εύβοιας, λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς. Συνολικά, σύμφωνα με το ΛΣ, μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 631 πολίτες, από χθες τα μεσάνυχτα έως τις 6:30 το πρωί. Μόνο από την Αγία Άννα και το Ψαροπούλι απομακρύνθηκαν 440 πολίτες, ενώ από άλλες βορειότερες παραλίες της περιοχής απομακρύνθηκαν 191 άνθρωποι.

Πυρκαγιά

Εκκενώθηκε το ΚΥ Μαντουδίου

Μετά από εντολή της Πολιτικής Προστασίας εκκενώνεται το Κέντρο Υγείας στο Μαντούδι Εύβοιας υπό τον συντονισμό του Διοικητή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Φώτη Σερέτη.

Με απόφαση του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, οι γιατροί και όλο το προσωπικό του Κέντρου Υγείας θα μεταφερθούν στην Χαλκίδα για να συνδράμουν με τις υπηρεσίες τους το Νοσοκομείο που έχει τεθεί από προχθές σε κατάσταση μέγιστης ετοιμότητας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πυρκαγιά στην Εύβοια: Οι φλόγες κυκλώνουν τα χωριά Αμέλαντες, Σκεπαστή

gazzetta
gazzetta reader insider insider