Στις αρχές της εβδομάδας ο Οδηγός για το νέο Εξοικονομώ – Οι επιδοτήσεις και οι επιλέξιμες παρεμβάσεις

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στις αρχές της εβδομάδας ο Οδηγός για το νέο Εξοικονομώ – Οι επιδοτήσεις και οι επιλέξιμες παρεμβάσεις
Το νέο «Εξοικονομώ» υπολογίζεται ότι θα ξεκινήσει το φθινόπωρο με στόχο να αναβαθμιστούν 50.000 νοικοκυριά.

Στις αρχές της εβδομάδας αναμένεται να δημοσιευθεί ο οδηγός του νέου «Εξοικονομώ» το οποίο υπολογίζεται ότι θα ξεκινήσει το φθινόπωρο με στόχο να αναβαθμιστούν 50.000 νοικοκυριά.

Το νέο πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 632 εκατ. ευρώ (δημόσια δαπάνη) και θα είναι διανεμημένο ανά Περιφερειακή Ενότητα σύμφωνα με πληθυσμιακά και ενεργειακά κριτήρια. Ο αριθμός των ωφελούμενων νοικοκυριών θα είναι αυξημένος κατά 38%, ενώ ο μέσος όρος επιδότησης θα φτάνει το 62%.

Δύο σημαντικά χαρακτηριστικά του προγράμματος είναι ότι καταργείται η ένταξη με σειρά προτεραιότητας που ίσχυε στο προηγούμενο πρόγραμμα, καθώς θεσπίζονται αντικειμενικά κριτήρια αξιολόγησης των αιτήσεων. Δεύτερον, δημιουργείται ξεχωριστός προϋπολογισμός για τα ευάλωτα νοικοκυριά, με εισοδηματικά κριτήρια (κάτω από 5.000 ευρώ ατομικό εισόδημα και κάτω από 10.000 οικογενειακό).

Οι επιλέξιμες κατοικίες και οι ωφελούμενοι

Επιλέξιμες κατοικίες μπορεί να είναι μεμονωμένα διαμερίσματα, οι μονοκατοικίες καθώς και οι πολυκατοικίες με προϋπόθεση να:

1. Υφίσταται νόμιμα και δεν έχει κριθεί κατεδαφιστέα.
2. Χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία και ιδιοκατοικείται.
3. Έχει καταταχθεί βάσει του A’ Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (A’ Π.Ε.Α.) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Γ.
4. Να έχει εκδοθεί Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτηρίου /Διηρημένης Ιδιοκτησίας
5. Η πολυκατοικία να έχει σε ισχύ αριθμό φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ) πολυκατοικίας
6. Για αίτηση Μεμονωμένου Διαμερίσματος ή Μονοκατοικίας, η κύρια χρήση αφορά αποκλειστικά στον αιτούντα (ιδιοκατοίκηση).

Ωφελούμενοι μπορεί να είναι φυσικά πρόσωπα με εμπράγματο δικαίωμα (πλήρους κυριότητας/επικαρπίας/ψιλής κυριότητας) σε επιλέξιμη κατοικία και εφόσον πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια ενίσχυσης.

Συγκεκριμένα, για την ιδιοκατοίκηση, η αίτηση γίνεται από τον συγκύριο που τη χρησιμοποιεί ως κύρια κατοικία και για τη δωρεάν παραχώρηση/ενοικίαση, η αίτηση γίνεται από τον επικαρπωτή ή τον πλήρη κύριο και η επιδότηση ανέρχεται στο 40% ανεξαρτήτου εισοδηματικής κατηγορίας.

Προϋπολογισμός Προγράμματος και Παρεμβάσεων

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 632 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ) διανεμημένος ανά Περιφερειακή Ενότητα σύμφωνα με πληθυσμιακά και ενεργειακά κριτήρια και η συνολική μόχλευση κεφαλαίων αναμένεται να ξεπεράσει το 1 δις ευρώ. Ο ανώτατος προϋπολογισμός επιλέξιμων παρεμβάσεων ενεργειακής εξοικονόμησης ανά αίτηση, συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α, δεν μπορεί να υπερβαίνει:

✓ Το γινόμενο του 0,9 € επί την ετήσια εκτιμώμενη εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας (kWh) όπως προκύπτει από το Α’ ΠΕΑ (ελέγχεται εκ νέου κατά την υποβολή του Β’ ΠΕΑ)
✓ Το γινόμενο του 180,00 € επί την επιφάνεια κυρίων χώρων (m2)
✓ Το ποσό των 28.000 € για επιλέξιμες παρεμβάσεις

Στο νέο πρόγραμμα εφαρμόζεται ανώτατος προϋπολογισμός Παρεμβάσεων από € 1,2 επένδυσης ανά εξοικονομούμενη kWh σε € 0,9 και καθορίζεται σαν ανώτατος προϋπολογισμός παρεμβάσεων το γινόμενο του € 180 επί την επιφάνεια κυρίων χώρων (m2) του Ε9.

Παράδειγμα

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

Το ποσοστό επιχορήγησης των παρεμβάσεων κυμαίνεται από 40% έως 75% ανάλογα με το ατομικό και οικογενειακό εισόδημα, με τη μέση επιδότηση να υπολογίζεται στο 62% και η συνολική μόχλευση να ξεπερνά το 1 δις. ευρώ. Ως προς τα ποσά της επιδότησης, θα εφαρμοστεί ανώτατος προϋπολογισμός παρεμβάσεων, ο οποίος θα υπολογίζεται με βάση συγκεκριμένους συντελεστές επί της επιφάνειας των κύριων χώρων τμ του Ε9 ενώ σε κάθε περίπτωση, το ποσόν επιχορήγησης δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να ξεπερνά τα 28.000 ευρώ.

Για τη χρηματοδότηση λαμβάνονται υπ’όψιν οι βαθμοημέρες θέρμανσης ανά δημοτική ενότητα μέσα σε κάθε νομό. Θα δοθεί προτεραιότητα σε νοικοκυριά με χαμηλότερα εισοδήματα, σε ΑΜΕΑ, μονογονεϊκές οικογένειες, μακροχρόνια ανέργους, πολύτεκνους και σε νοικοκυριά με αυξημένες ενεργειακές ανάγκες.

Οι παρεμβάσεις που επιδοτούνται

Ως προς τις επιδοτούμενες παρεμβάσεις, από το νέο πρόγραμμα εξαιρούνται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων, μπαταριών και οι ανελκυστήρες. Ειδικά, όσον αφορά στους ανελκυστήρες, όπως προαναγγέλθηκε, ετοιμάζεται ένα νέο πρόγραμμα το οποίο θα στοχεύει στη βελτίωση της προσβασιμότητας. Στους παρακάτω πίνακες ακολουθούν οι παρεμβάσεις που επιδοτούνται:

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ
ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ 2
ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ 3
ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ 4

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider