Ελλάδα
10-07-2021 | 14:50

Ξεκινά στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου η 4η φάση του προγράμματος "ΝΟΣΤΟΣ-Επιστροφή στις ρίζες"

Newsroom
Μοιράσου το
Ξεκινά στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου η 4η φάση του προγράμματος "ΝΟΣΤΟΣ-Επιστροφή στις ρίζες"
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Το δυναμικό ρόλο που μπορούν να παίξουν από κοινού οι απόδημοι νέοι της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου, αναδεικνύει η 4η φάση του προγράμματος «ΝΟΣΤΟΣ - Επιστροφή στις Ρίζες» που ξεκινάει αύριο στην πόλη της Αλεξάνδρειας.

Στην πόλη αυτή που έχει συνδέσει άρρηκτα την ιστορία των αποδήμων των τριών χωρών, με την ίδρυσή της από τον Μέγα Αλέξανδρο και τις σχέσεις που είχε αναπτύξει ήδη από τους ρωμαϊκούς χρόνους με την πόλη της Πάφου, Έλληνες και Κύπριοι νέοι μαζί με τους Αιγυπτίους νεολαίους αποδήμους, ξεκινάνε το δικό τους ταξίδι αναζήτησης των ριζών των οικογενειών τους, των παππούδων τους και πατεράδων τους, εκεί όπου και εκείνοι έλκουν την καταγωγή τους.

Για το λόγο αυτό, είναι ιδιαίτερα σημαντική η επίσκεψή τους στο Ελληνικό Τετράγωνο του Σάτμπι, εκεί όπου εδρεύει η ελληνική παροικία, όπως και στο Πατριαρχείο της Αλεξάνδρειας, στο Μουσείο του Καβάφη και στον Ελληνικό Ναυτικό Όμιλο Αλεξανδρείας.

Οι απόδημοι νέοι που συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν από κοντά τους εκπροσώπους της πρεσβυγενούς Ελληνικής Κοινότητας της Αλεξάνδρειας καθώς επίσης και της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, ενώ θα επισκεφθούν και την πόλη της Ισμαηλίας, για να δουν από κοντά τα σπίτια όπου έζησαν οι Έλληνες και Κύπριοι τις περασμένες δεκαετίες και συνέβαλαν στη δημιουργία της Διώρυγας του Σουέζ, ένα έργο που και αυτό θα θαυμάσουν από κοντά με την επίσκεψή τους στο νέο Κανάλι του Σουέζ.

Παράλληλα, οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα θα γίνουν δεκτοί από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο, θα επισκεφτούν το Αιγυπτιακό Κοινοβούλιο και τη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας. Ενώ, ιδιαίτερα σημαντική θα είναι η συνάντησή τους με την Αιγυπτία υπουργό Διασποράς και Μεταναστευτικής Πολιτικής κα Ναμπίλα Μάκραμ καθώς και τους Πρέσβεις Ελλάδας και Κύπρου.

Η 4η φάση του προγράμματος «ΝΟΣΤΟΣ - Επιστροφή στις Ρίζες» θα διαρκέσει στην Αίγυπτο μέχρι τις 16 Ιουλίου.

Οι αντίστοιχες επισκέψεις στην Ελλάδα και την Κύπρο θα πραγματοποιηθούν τέλη του μήνα.

Υπουργός Διασποράς της Αιγύπτου: «Η 4η φάση του προγράμματος «ΝΟΣΤΟΣ» θα ενισχύσει περαιτέρω τις ιστορικές σχέσεις των λαών της Αιγύπτου, της Ελλάδας και της Κύπρου»

Στη σημασία της 4ης φάσης του προγράμματος «ΝΟΣΤΟΣ - Επιστροφή στις Ρίζες», που είναι αφιερωμένο στην απόδημη νεολαία των τριών χωρών αναφέρεται η υπουργός Διασποράς και Μεταναστευτικής Πολιτικής της Αιγύπτου, Ναμπίλα Μάκραμ.

Μέσα από την ανακοίνωσή της, η Αιγυπτία υπουργός εκφράζει τη μεγάλη της ικανοποίηση για το πρωτοποριακό αυτό πρόγραμμα για τους Αποδήμους των τριών χωρών, που φέτος εστιάζει στην Απόδημη νεολαία των τριών χωρών, τονίζοντας μάλιστα ότι «η 4η φάση του προγράμματος «ΝΟΣΤΟΣ» θα ενισχύσει περαιτέρω τις ιστορικές σχέσεις των λαών της Αιγύπτου, της Ελλάδας και της Κύπρου», με δεδομένη την αρχαία ιστορία και τον πολιτισμό τους, και με τους δεσμούς Αιγυπτίων, Ελλήνων και Κυπρίων να γίνονται όλο και πιο ισχυροί.

Η Αιγυπτία υπουργός σημειώνει μάλιστα ότι το πρόγραμμα «ΝΟΣΤΟΣ» αποτελεί πρωτοβουλία του Προέδρου της Αιγύπτου 'Αμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, που συναποφάσισε με τους ηγέτες Ελλάδας και Κύπρου, στην τριμερή Σύνοδο Κορυφής των αρχηγών των τριών κρατών που διεξήχθη στη Λευκωσία το 2017.

Η κα Μάκραμ τόνισε ότι η 4η αυτή φάση του προγράμματος «ΝΟΣΤΟΣ», που είναι αφιερωμένη στην απόδημη νεολαία των τριών χωρών, αποτελεί το επιστέγασμα της συνεργασίας με τον αρμόδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό υφυπουργό Εξωτερικών, Κώστα Βλάση και τον επίτροπο της Κυπριακής Προεδρίας για τους Αποδήμους, Φώτη Φωτίου, με τους οποίους διευθετήθηκαν και οι τελευταίες λεπτομέρειες του προγράμματος από κοινού και με τον πρέσβη της Ελλάδας στην Αίγυπτο, Νίκο Γαριλίδη, που είναι και Αιγυπτιώτης, και τον πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας, Όμηρο Μαυρομάτη.

Μάλιστα, η υπουργός Διασποράς της Αιγύπτου επισημαίνει μέσα από την ανακοίνωσή της τη σημασία που αποδίδει ο Αιγύπτιος ηγέτης Αλ Σίσι στην ενδυνάμωση της νεολαίας για την προώθηση των επιτευγμάτων του αιγυπτιακού κράτους.

Να σημειωθεί ότι σε όλες τις εκδηλώσεις του προγράμματος θα ακολουθηθούν οι προφυλάξεις κατά της πανδημίας σύμφωνα με τις διεθνείς οδηγίες.

Τέλος, να αναφέρουμε ότι η πρώτη εκδήλωση του «ΝΟΣΤΟΣ» πραγματοποιήθηκε στην Αλεξάνδρεια τον Απρίλιο του 2018 με τη συμμετοχή 250 Ελλήνων και Κυπρίων Αποδήμων που ήρθαν από τις δύο χώρες ή ζουν σήμερα στην Αίγυπτο, με τη δεύτερη φάση του προγράμματος να διεξάγεται το Νοέμβριο του ίδιου έτους στο Λονδίνο και το οποίο ήταν αφιερωμένο στους Αποδήμους επιστήμονες (και κυρίως ιατρούς) των τριών χωρών που ζούνε στη Μ. Βρετανία και η τρίτη φάση πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2019 στην Αυστραλία όπου είχε σκοπό την ενίσχυση της εμπορικής συνεργασίας μεταξύ των Αποδήμων που ζουν εκεί από τις τρεις χώρες.

¨Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.