Διεθνή
28-06-2021 | 18:15

Παρίσι: Η Τεχεράνη πρέπει να ξαναδώσει «αμέσως» και «πλήρως» πρόσβαση στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας

Newsroom
Μοιράσου το
Παρίσι: Η Τεχεράνη πρέπει να ξαναδώσει «αμέσως» και «πλήρως» πρόσβαση στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Η Γαλλία κάλεσε σήμερα το Ιράν να ξαναδώσει «αμέσως» και «πλήρως» στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας την πρόσβαση στις πυρηνικές του εγκαταστάσεις, καθώς μια προσωρινή συμβιβαστική λύση μεταξύ των δύο πλευρών εξέπνευσε στις 24 Ιουνίου.

«Στηρίζουμε πλήρως τις προσπάθειες της ΙΑΕΑ για την επαλήθευση και την παρακολούθηση της τήρησης από το Ιράν των δεσμεύσεών του όσον αφορά το πυρηνικό του πρόγραμμα. Το Ιράν πρέπει να ξαναρχίσει να συνεργάζεται με την ΙΑΕΑ και να της ξαναδώσει αμέσως πλήρη πρόσβαση», δήλωσε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών κατά τη διάρκεια ηλεκτρονικής ενημέρωσής του Τύπου.

Η ΙΑΕΑ δεν έλαβε «απάντηση» από το Ιράν για μια πιθανή επέκταση του προσωρινού διακανονισμού για τις πυρηνικές του δραστηριότητες, ο οποίος εξέπνευσε πρόσφατα.

Το Ιράν είχε περιορίσει τον Φεβρουάριο την πρόσβαση στους επιθεωρητές και έκτοτε αρνείται να παράσχει σε πραγματικό χρόνο τις καταγραφές από κάμερες και άλλα εργαλεία.

Ωστόσο η ΙΑΕΑ είχε διαπραγματευτεί τότε μια τρίμηνη συμβιβαστική λύση με την Τεχεράνη για να εγγυηθεί έναν απαραίτητο βαθμό εποπτείας, συμφωνία που παρατάθηκε τον Μάιο έως τις 24 Ιουνίου.

«Λυπούμαστε για την απουσία επιβεβαίωσης από το Ιράν στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, ότι προτίθεται να συνεχίσει την εφαρμογή των διατάξεων του προσωρινού τεχνικού διακανονισμού που επιτεύχθηκε μεταξύ αυτών», δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της γαλλικής διπλωματίας.

«Οποιαδήποτε διακοπή στη εφαρμογή αυτού του διακανονισμού μπορεί να υπονομεύσει την ικανότητα της ΙΑΕΑ να συνεχίζει να λαμβάνει γνώση των ιρανικών πυρηνικών δραστηριοτήτων», προειδοποίησε.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.