Ν. Δένδιας: Η Ελλάδα θα γίνει μέλος της, ινδικής πρωτοβουλίας, Διεθνούς Ηλιακής Συμμαχίας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ν. Δένδιας: Η Ελλάδα θα γίνει μέλος της, ινδικής πρωτοβουλίας, Διεθνούς Ηλιακής Συμμαχίας
Δένδιας
Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Ινδό ομόλογό του, Δρ Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσχανκάρ (Subrahmanyam Jaishankar).

Στις 10:35 το πρωί ξεκίνησε η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Ινδό ομόλογό του, Δρ Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσχανκάρ (Subrahmanyam Jaishankar). Πρόκειται για την πρώτη ανταλλαγή επισκέψεων μεταξύ υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών εδώ και 18 χρόνια, που διανοίγει νέες προοπτικές για εμπέδωση και αναβάθμιση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας σε σειρά τομέων κοινού ενδιαφέροντος, επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Οι κατ’ ιδίαν και εν συνεχεία οι διευρυμένες συνομιλίες, κατά τη συνάντηση στο υπουργείο Εξωτερικών, αναμένεται να εστιάσουν στην προώθηση του διαλόγου και στην ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα. Στο διμερές, κατ’ αρχάς, πλαίσιο αναμένεται να δοθεί έμφαση, μεταξύ άλλων, στον οικονομικό τομέα, συμπεριλαμβανομένης της ενεργειακής συνεργασίας, ιδίως όσον αφορά ανανεώσιμες πηγές, όπως η ηλιακή ενέργεια. Η Ελλάδα θα γίνει μέλος της, ινδικής πρωτοβουλίας, Διεθνούς Ηλιακής Συμμαχίας με την υπογραφή της συμφωνίας πλαισίου από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, σημειώνεται.

Περαιτέρω, τονίζεται πως στο πολυμερές πλαίσιο, όπου Ελλάδα και Ινδία συμμερίζονται την ανάγκη πλήρους σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, αναμένεται να εξετασθούν διεξοδικότερα οι προοπτικές ενίσχυσης της συνεργασίας στο πλαίσιο των Διεθνών Οργανισμών, συμπεριλαμβανομένου του ΟΗΕ, όπου άλλωστε την τρέχουσα περίοδο, για τα έτη 2021-2022, η Ινδία είναι και μη-μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Επίσης, θα συζητηθούν οι διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, τόσο στην ευρύτερη περιοχή του Ινδικού Ωκεανού όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένου του Κυπριακού και της Τουρκίας, καθώς και οι προοπτικές πολυμερών σχημάτων.

Μετά τις συνομιλίες θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον Τύπο (περί ώρα 12:00).

Το απόγευμα, περί ώρα 19:30, οι δύο υπουργοί των Εξωτερικών θα παραστούν στα αποκαλυπτήρια αδριάντα του Μαχάτμα Γκάντι πλησίον της πρεσβείας της Ινδίας στην Αθήνα.

Υπενθυμίζεται πως χθες το βράδυ, ο Νίκος Δένδιας παρέθεσε άτυπο δείπνο στον Ινδό υπουργό Εξωτερικών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider