Ελλάδα
25-06-2021 | 20:25

Γαλλία και ΗΠΑ ασκούν πίεση στο νέο πρόεδρο του Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα

Newsroom
Μοιράσου το
Γαλλία και ΗΠΑ ασκούν πίεση στο νέο πρόεδρο του Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Οι ΗΠΑ και η Γαλλία προειδοποίησαν σήμερα τις νέες ιρανικές αρχές ότι ο χρόνος πιέζει για τη διάσωση της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και ότι πρέπει να αποφασίσουν να πάρουν "θαρραλέες και ισχυρές αποφάσεις".

Μια εβδομάδα μετά την εκλογή του υπερσυντηρητικού Εμπραχίμ Ραϊσί στην προεδρία του Ιράν, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών που πραγματοποιεί επίσκεψη στο Παρίσι, δήλωσε ότι θα ήταν "πολύ δύσκολο" για τις ΗΠΑ να επανέλθουν στη συμφωνία, αν οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις διαιωνίζονται.

"Θα έρθει η στιγμή που, ναι, θα είναι πολύ δύσκολο να επανέλθουμε στα στάνταρ που καθορίστηκαν από το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης" (ΚΟΣΔ/JCPOA) δήλωσε, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, του οποίου η χώρα συνυπογράφει τη συμφωνία με τη Γερμανία, τη Βρετανία, τη Ρωσία και την Κίνα, κάλεσε την Τεχεράνη να κάνει ένα αποφασιστικό βήμα υπέρ της διάσωσης του ΚΟΣΔ.

"Περιμένουμε από τις ιρανικές αρχές να λάβουν τις τελευταίες αποφάσεις, αναμφίβολα δύσκολες, οι οποίες θα επιτρέψουν να ολοκληρωθούν" οι διαπραγματεύσεις που άρχισαν στη Βιένη, δήλωσε εκφράζοντας παράλληλα "συγκρατημένη αισιοδοξία, αλλά πάντως αισιοδοξία".

"Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή. Φθάνουμε στο τέλος της διαδικασίας. Φθάνουμε στη σκληρή φάση" η οποία "προϋποθέτει γενναίες και ισχυρές αποφάσεις", τόνισε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.