Πυρκαγιές: Ενισχύονται τα μέτρα ενόψει μιας «θερμής» περιόδου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πυρκαγιές: Ενισχύονται τα μέτρα ενόψει μιας «θερμής» περιόδου
Ενισχύονται τα μέτρα πυροπροστασίας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ενισχύονται τα μέτρα πυροπροστασίας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς ο κίνδυνος δασικών πυρκαγιών προβλέπεται ότι θα υπερβεί τον μέσο όρο, με θερμοκρασίες που αναμένεται να είναι υψηλότερες από τον μέσο όρο από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο στην περιοχή της Μεσογείου. Κατά την περίοδο αυτή ενδέχεται επίσης να μειωθούν οι βροχοπτώσεις, ιδίως στην Κεντρική Ευρώπη και σε πολλές περιοχές της Μεσογείου δημιουργώντας συνθήκες οι οποίες τον κίνδυνο ανεξέλεγκτων πυρκαγιών τόσο σε περιοχές επιρρεπείς σε πυρκαγιές όσο και σε νέες περιοχές της Ευρώπης.

Η Ελλάδα, η οποία σύμφωνα με τα στοιχεία του European Environment Agency κατατασσόταν σταθερά τα τελευταία χρόνια στην πρώτη πεντάδα με τις μεγαλύτερες εκτάσεις καμένης γης έχει ήδη προβεί στη διάθεση κονδυλίων για δράσεις πυροπροστασίας. Συγκεκριμένα, με απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών (αρ. πρωτ. 34052/5-5-2021) έχει διατεθεί κονδύλι 16,9 εκατ. ευρώ από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (Κ.Α.Π.) προς τους Δήμους για κάλυψη δράσεων πυροπροστασίας. Επίσης, με άλλη απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών έχει, ήδη, διατεθεί επιπλέον 1,5 εκατ. ευρώ από τους Κ.Α.Π. στους Συνδέσμους Δήμων της Αττικής για αντίστοιχες δράσεις ενώ με απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης εγκρίθηκαν 3 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, για διαδικασίες καθαρισμού της καύσιμης ύλης που έχει συγκεντρωθεί σε δήμους της Αττικής, οι οποίοι είχαν πληγεί από τη «Μήδεια».

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να προετοιμαστεί για τυχόν ανεξέλεγκτες πυρκαγιές μεγάλης κλίμακας κατά την περίοδο αυτή, η Κομισιόν δημιούργησε ενισχυμένο ευρωπαϊκό στόλο 11 πυροσβεστικών αεροσκαφών και 6 ελικοπτέρων που φιλοξενούνται σε διάφορα κράτη μέλη στο πλαίσιο του συστήματος rescEU. Συγκεκριμένα, ο στόλος πυρόσβεσης rescEU που προτείνει η Επιτροπή θα περιλαμβάνει 11 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα, τα οποία θα βρίσκονται σε στρατηγική θέση στην Κροατία, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία και τη Σουηδία.

Στο ίδιο πλαίσιο, η Επιτροπή εξέδωσε κατευθυντήριες γραμμές προς τα κράτη μέλη για την ενίσχυση των προληπτικών τους μέτρων κατά των πυρκαγιών αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι:

«Ο μετριασμός των κινδύνων ανεξέλεγκτης πυρκαγιάς απαιτεί τη μελέτη της γης και του τρόπου διαχείρισής της ώστε να εξασφαλίζεται ότι η δομή, η σύνθεση και η χρήση των δασών, των δασικών εκτάσεων και άλλων τοπίων βλάστησης ενισχύουν την αντοχή και την ανθεκτικότητά της στις ανεξέλεγκτες πυρκαγιές. Οι άνθρωποι πρέπει να ενημερώνονται και να εκπαιδεύονται σχετικά με τις ανεξέλεγκτες πυρκαγιές, έτσι ώστε, μέσω των ενεργειών τους, να μην αυξάνουν τους κινδύνους πυρκαγιάς αλλά, αντιθέτως, να στηρίζουν ενεργά τον μετριασμό των ανεξέλεγκτων πυρκαγιών.

Αυτό απαιτεί επενδύσεις στην εκπαίδευση, στους ανθρώπινους πόρους, στα εργαλεία σχεδιασμού και τον εξοπλισμό από τις αρμόδιες αρχές σε όλα τα επίπεδα (τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό). Η ΕΕ παρέχει χρηματοδότηση και διευκολύνει τον συντονισμό κοινών λύσεων.

Στη στρατηγική της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα έως το 2030 που εγκρίθηκε τον Μάιο του 2020 αναφέρεται ότι η Επιτροπή θα εξακολουθήσει να συνεργάζεται με τα κράτη μέλη, με σκοπό να διασφαλίσει ότι η ΕΕ είναι επαρκώς εξοπλισμένη για την πρόληψη και την αντιμετώπιση μεγάλων δασικών πυρκαγιών, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές ζημιές στη δασική βιοποικιλότητα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider