Η έκτη απόπειρα νομιμοποίησης των χιλιάδων παράνομων γεωτρήσεων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η έκτη απόπειρα νομιμοποίησης των χιλιάδων παράνομων γεωτρήσεων
Σχεδιάζεται ένα ψηφιακό σύστημα αδειοδότησής τους, σε συνεργασία με το  υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής.   

Την έκτη προσπάθεια για νομιμοποίηση των χιλιάδων παράνομων γεωτρήσεων που έχουν κάνει …σουρωτήρι την ελληνική γη, θα επιχειρήσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ). Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε προσφάτως ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων κ. Κωνσταντίνος Αραβώσης, σχεδιάζεται ένα ψηφιακό σύστημα αδειοδότησής τους, σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής.

Μάλιστα, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΓΕΩΤΕΕ) έχει προτείνει η «τακτοποίηση» των παράνομων γεωτρήσεων να γίνεται στα πρότυπα της νομιμοποίησης παράνομων κτισμάτων, αλλά αντί μηχανικών, η διαδικασία να προχωρά με πιστοποιημένους γεωλόγους ή άλλους γεωτεχνικούς, οι οποίοι θα εισάγουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα τις δηλώσεις για έκδοση Άδειας Χρήσης Ύδατος. Εάν τελικά προχωρήσει το σχέδιο του ΥΠΕΝ, αυτή θα είναι η έκτη προσπάθεια νομιμοποίησης και καταγραφής των παράνομων γεωτρήσεων. Η πρώτη γενιά νομιμοποίησης ήταν του 1980, η δεύτερη του 1986, η τρίτη του 1996, η τέταρτη του 2008 και η πέμπτη του 2011.

Μάλιστα, η τελευταία προσπάθεια παρά τις πολλές παρατάσεις που δόθηκαν τότε από το υπουργείο, δεν κατάφερε τελικά να προσελκύσει τους ιδιοκτήτες των γεωτρήσεων, παρότι το υψηλό αρχικά κόστος περιορίστηκε, όπως και η γραφειοκρατία. Έως το 2014, και μετά από πέντε παρατάσεις, οι αιτήσεις ήταν πολύ λιγότερες από τις αναμενόμενες. Ειδικά στη Θεσσαλία, όπου οι γεωτρήσεις υπολογίζονται πάνω από 20.000 είχαν υποβληθεί μόλις 1.000 αιτήσεις.

Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι περίπου το 50% με 60% του νερού άρδευσης για τις ελληνικές καλλιέργειες προέρχεται από γεωτρήσεις. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΙΓΜΕ, όλες οι γεωτρήσεις στην Ελλάδα, νόμιμες και παράνομες, ενδέχεται να φθάνουν και τις 200.000. Δεν είναι τυχαίο ότι η χώρας μας είναι μια από τις πρώτες χώρες στη λίστα του ΟΟΣΑ που κάνει χρήση των υπόγειων υδάτων για την άρδευση των καλλιεργειών, με ότι αυτό συνεπάγεται για την υποβάθμισή τους, τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά. Σχετικά με τη διαδικασία αδειοδότησης, ο κ. Αραβώσης ανέφερε από το Φόρουμ των Δελφών, ότι θα προχωρήσει σε ένα σύγχρονο πρόγραμμα ψηφιοποιήσεις, στο οποίο θα «κουμπώσει» η υφιστάμενη βάση δεδομένων που υπάρχει για τις γεωτρήσεις, αλλά και με τις βάσεις υδρολογικών δεδομένων της γενικής γραμματείας υδάτων του υπουργείου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider