Ιδρύθηκε Κέντρο Αριστείας Jean Monnet στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ιδρύθηκε Κέντρο Αριστείας Jean Monnet στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
Κέντρο Αριστείας Jean Monnet (JMCoE) με την επωνυμία «Visu.A.L.EU» (Visualising, Analysing and Learning about EU Studies) ιδρύθηκε στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, στη Σχολή Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών στην Κόρινθο.

Οπτικοποίηση, Ανάλυση και Mάθηση είναι οι βασικοί άξονες στους οποίους δραστηριοποιείται το νέο Κέντρο Αριστείας Jean Monnet (JMCoE) με την επωνυμία «Visu.A.L.EU» (Visualising, Analysing and Learning about EU Studies) του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, που ιδρύθηκε πρόσφατα με έδρα τη Σχολή Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών στην Κόρινθο.

Το Κέντρο Αριστείας Jean Monnet Visu.A.L.EU, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, έρχεται να εκσυγχρονίσει τις συνήθεις ακαδημαϊκές διεργασίες στον χώρο των ευρωπαϊκών σπουδών συνδυάζοντας τις παραδοσιακές ακαδημαϊκές δραστηριότητες, όπως είναι η εκπαίδευση, η μελέτη και η έρευνα, με πιο καινοτόμες προσεγγίσεις όπως είναι η οπτικοποίηση, η ανάλυση και η πολυθεματική και πολυμορφική μάθηση. «Το Κέντρο Αριστείας Visu.A.L.EU επιδιώκει να αναδείξει συντεταγμένα και διεξοδικά τον πλούτο γνώσεων και δράσεων που ήδη λαμβάνουν χώρα στο πεδίο των Ευρωπαϊκών Σπουδών και που είναι δύσκολο να εντοπιστούν αλλά και να αναδειχθούν, ακριβώς λόγω της ποικιλομορφίας και του εύρους τους. Από αυτήν την άποψη, το Visu.A.L.EU επιδιώκει να μετατραπεί σε ένα διεθνές σημείο αναφοράς και σε εφαλτήριο γνώσης για τις Ευρωπαϊκές Σπουδές. Και εδώ ακριβώς βρίσκεται και η ιδιαιτερότητά του», εξηγεί ο ακαδημαϊκός συντονιστής του Κέντρου, αναπληρωτής καθηγητής Νικήτας-Σπύρος Κουτσούκης.

Αναλυτικότερα, επισημαίνεται πως με την Οπτικοποίηση, όπου δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών πληροφορικής, επιδιώκεται η δημιουργία ενός εύχρηστου σημείου πρόσβασης στον γνωσιακό πλούτο των Ευρωπαϊκών Σπουδών (π.χ. αρθρογραφία, βιβλιογραφία, μελέτες, ιστότοποι, κ.λπ.), ενώ η Ανάλυση, η οποία θα είναι επίσης προσβάσιμη μέσω διαδικτύου και χρηστικών εφαρμογών, αποτελεί μία πρωτότυπη προσέγγιση τεκμηρίωσης και ανάδειξης του βάθους, του εύρους και της αλληλεπίδρασης που λαμβάνει χώρα, τόσο μεταξύ των δρώντων, όσο και μεταξύ των θεματικών του πεδίου των Ευρωπαϊκών σπουδών. Τέλος, αναφέρεται πως η Μάθηση συνδυάζει την εξωστρέφεια με την εκπαίδευση επιδιώκοντας αφενός την ανάπτυξη συνεργασιών και συνεργειών του Κέντρου με την κοινωνία και την ευρύτερη κοινότητα των ευρωπαϊκών σπουδών και αφετέρου την ανάδειξη και τη διάχυση της δραστηριότητας του Κέντρου στη διεθνή κοινότητα.

Κάποιες από τις σημαντικές δραστηριότητες του Κέντρου αποτελούν ενδεικτικά οι ετήσιες «Συναντήσεις» με τέως μέλη του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, οι «Διοράσεις», που αποτελούν μία πολυεπιστημονική και διαθεματική συλλογή απόψεων από ειδικούς που αναπτύσσεται σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, και η «Ακαδημία» που αφορά σε μια διεπιστημονική εκπαίδευση με επίκεντρο την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία λαμβάνει την καλύτερη έκφρασή της στο ετήσιο Διεθνές Θερινό Σχολείο “Analytics on European current affairs” (An.EU.Affair) που φέτος θα λάβει χώρα στην Αθήνα από τις 12-16 Ιουλίου.

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται πως το Visu.A.L.EU, το οποίο ιδρύθηκε υπό συνθήκες πανδημίας, αποτελεί το μοναδικό Κέντρο Αριστείας Jean Monnet από την Ελλάδα που επιλέχθηκε από την ΕΕ για συγχρηματοδότηση για την τριετία 2020-2023, στο πλαίσιο των δράσεων Erasmus+ / Jean Monnet και ξεκίνησε δυναμικά τη λειτουργία του με σκοπό να καταστήσει το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου ηγέτη στις Ευρωπαϊκές σπουδές στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, συνεχίζοντας και διευρύνοντας την ήδη διακεκριμένη πορεία και πρωτοπορία του Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου στις δράσεις Jean Monnet.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider