Lauren Haiden: Πολλαπλά τα οφέλη από διαγωνισμούς όπως το  ArXellence 2

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Lauren Haiden: Πολλαπλά τα οφέλη από διαγωνισμούς όπως το  ArXellence 2
 Μιλά στο Insider τo μέλος της διεθνούς κριτικής επιτροπής του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού της Alumil.

Το ArXellence 2, ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός της ALUMIL, για τον επανασχεδιασμό του δυτικού παράλιου μετώπου της Θεσσαλονίκης, με στόχο τη δημιουργία ενός σύγχρονου Επιχειρηματικού Κέντρου με κτίρια μικτών χρήσεων αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα στη διεθνή αρχιτεκτονική κοινότητα. Οι συμμετοχές ξεπέρασαν κάθε προσδοκία.με 1.464 εγγραφές από 90 χώρες και 173 αρχιτεκτονικές προτάσεις που κατατέθηκαν προς αξιολόγηση. Στο Insider μίλησε για την εμπειρία αυτή, η κα Lauren Haiden, μέλος της κριτικής επιτροπής του διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού “ArXellence 2”.

-- Ολοκληρώθηκε πριν λίγο καιρό ο διαγωνισμός «ArXellence 2» της Αlumil για τον επανασχεδιασμό του δυτικού μετώπου της Θεσσαλονίκης που φέρει τη «σφραγίδα» της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων. Πείτε μας λίγα λόγια την πρωτοβουλία αυτή και πώς βιώσατε εσείς αυτή την εμπειρία.

Μου έγινε η πρόταση να συμμετέχω στην κριτική επιτροπή του διαγωνισμού στις αρχές του 2020 και προφανώς άδραξα την ευκαιρία. Το project μου κίνησε την περιέργεια και τα πραγματικά αστικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η πόλη, είναι αρκετά παρόμοια με μια περιοχή στο Durban της Νότιας Αφρικής από όπου κατάγομαι. Το ίδιο θα μπορούσε να ειπωθεί για πολλές πόλεις σε όλο τον κόσμο, καθώς η επιθυμία ανάπτυξης «νέων» κόμβων συχνά ξεπερνά την ανάγκη ανάπλασης και εμφύτευσης του υπάρχοντος ιστού της πόλης με ανανεωμένη ζωήκαι ενέργεια. Αυτή η επαναδημιουργία πρέπει να επαινεθεί και οι ιδέες που υποβλήθηκαν από όλους τους συμμετέχοντες έδωσαν το έναυσμα για έναν σημαντικό διάλογο και προκάλεσαν το ενδιαφέρον όλων των μελών της κριτικής
επιτροπής.

-- Ποιες ήταν οι προκλήσεις που συναντήσατε δεδομένου ότι μιλάμε και για μια περιοχή που περιλαμβάνει σημαντικά διατηρητέα οικοδομήματα;

Η συνύπαρξη του νέου και παλιού στοιχείου ήταν μια σημαντική πτυχή του διαγωνισμού. Ο προτεινόμενος χώρος περιλάμβανε πολλά διατηρητέα κτίρια που αποτελούσαν μέρος του παρελθόντος και έπρεπε να «ταιριάξουν» αναλόγως.

Το να τα συμπεριλάβουν οι διαγωνιζόμενοι και να επιδείξουν σεβασμό σε αυτά, ενώ παράλληλα δημιουργούν αυτόν τον ζωντανό νέο κόμβο, ήταν ένα σημείο ισορροπίας που οι συμμετέχοντες έπρεπε να αντιμετωπίσουν.

Επιπλέον, η ιδέα ενός εμβληματικού τοπόσημου που ταυτόχρονα σέβεται την κλίμακα του περιβάλλοντος, ήταν κάτι που επίσης έπρεπε να σκεφτούν οι συμμετέχοντες. Τα παραδοσιακά «ψηλά κτίρια» δεν τα συναντάς συνήθως στη Θεσσαλονίκη, οπότε το να βρεις την ισορροπία κλίμακας εντός του νέου περιβάλλοντα χώρου, δίπλα στην άκρη του λιμανιού, προϋποθέτει ενδεχομένωςαλλαγή νοοτροπίας.

-- Ποια ήταν εκείνα τα χαρακτηριστικά που έκαναν τις καλύτερες προτάσεις να ξεχωρίσουν και τελικά να βραβευθούν;

Η καινοτομία, η αρμονική ισορροπία μεταξύ του παλιού και του νέου στοιχείου, η συνεκτική αρχιτεκτονική γλώσσα, ο σεβασμός της κλίμακας και η συμπερίληψη των πεζών, ήταν μερικά από τα στοιχεία που οι βραβευμένες προτάσεις παρουσίασαν πραγματικά με επιτυχία.

-- Εάν προχωρήσει η υλοποίηση του έργου, πόσο θα μεταμορφώσει την πόλη της Θεσσαλονίκης; Ποιος θα είναι ο αντίκτυπος στην τοπική κοινωνία;

Η ανάπλαση αυτής της περιοχής σίγουρα θα μεταμόρφωνε τη Θεσσαλονίκη, λειτουργώντας ως ένας υποστηρικτικός σύνδεσμος που θα πλαισιώνει το αστικό τοπίο, ξαναδίνοντας ενέργεια και ζωή σε ένα ξεχασμένο και παραμελημένο κομμάτι αυτής της μοναδικής παραλιακής πόλης. Σίγουρα δεν θα πρέπει να μειώνει τον φυσικό χαρακτήρα και τη γοητεία που αποπνέει η πόλη στο σύνολό της, αλλά να προσθέτει και να ενισχύει την οπτική της ταυτότητα.

Η δυνατότητα το έργο να τμηματοποιηθεί σε φάσεις υλοποίησης θα επιτρέψει την ανάπτυξή του με την πάροδο του χρόνου, ελαχιστοποιώντας ταυτόχρονα την ενόχληση για τους υπάρχοντες χρήστες της περιοχής. Είμαι σίγουρη ότι ο αντίκτυπος στην τοπική κοινότητα θα είναι μεγάλος. Όχι μόνο θα αναζωογονηθεί η περιοχή, αλλά θα αυξήσει επίσης την ασφάλεια, την ιδιοκτησία και ελπίζουμε και τις αξίες των ακινήτων!

-- Πιστεύετε, ότι αντίστοιχες ιδιωτικές πρωτοβουλίες, όπως αυτή της Αlumil με το Arxellence 2, μπορούν να συνδράμουν στην ουσιαστική αναβάθμιση απαξιωμένων περιοχών μεγάλων πόλεων;

Απολύτως! Η προσέλκυση του ενδιαφέροντος και, στη συνέχεια, το ανανεωμένο πνεύμα σε περιοχές που έχουν αναξιοποίητες δυνατότητες, είναι επωφελής για όλους όσους κατοικούν σε αυτές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider