Ελλάδα
07-05-2021 | 13:56

Πώς θα ανοίξουν Δημοτικά, Γυμνάσια και Φροντιστήρια - Πότε ανοίγουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί

Newsroom
Μοιράσου το
Πώς θα ανοίξουν Δημοτικά, Γυμνάσια και Φροντιστήρια - Πότε ανοίγουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Για το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων, των γυμνασίων και των φροντιστηρίων ενίσχυσης και ξένων γλωσσών, μίλησε η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, αναφέροντας πως τη Δευτέρα ξεκινούν κανονικά όλες οι σχολικές βαθμίδες με δύο self - test την εβδομάδα, ενώ παράλληλα, προχωράει και ο εμβολιασμός των εκπαιδευτικών.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η κα Μακρή τόνισε ότι το υπουργείο Παιδείας είναι σε συνεννόηση με το υπουργείο Εργασίας για να ανοίξουν τα ΑΜΚΑ και να προμηθευτούν self - test και οι εκπαιδευτικοί των ιδιωτικών φροντιστηρίων, ενώ όπως είπε, υπάρχει περίπτωση να ανοίξουν και σήμερα.

Όσον αφορά τους εμβολιασμούς των εκπαιδευτικών, είπε ότι οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές άνω των 16 ετών στα σχολεία ειδικής αγωγής, καθώς και το βοηθητικό και διοικητικό προσωπικό, εμβολιάστηκαν κατά προτεραιότητα. 

Διευκρίνισε, επίσης, πως αν κάποιος εκπαιδευτικός αρνηθεί να κάνει το διαγνωστικό τεστ, «υπάρχει ρητή πρόβλεψη να υπάρχουν πειθαρχικές ποινές (από έγγραφη επίπληξη μέχρι μείωση μισθού ή οριστική αποβολή). Μέχρι στιγμής δεν έχει καταγγελθεί κάτι τέτοιο. Η πρόβλεψη αυτή ισχύει για όλους στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα που υποχρεούνται να κάνουν το τεστ». Οι κυρώσεις για τους μαθητές είναι απουσίες ή αποβολές, συμπλήρωσε.

Τέλος, σχετικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, η υφυπουργός εκτίμησε ότι δεν θα χρειαστεί τέτοιο μέτρο.

Ξεχωριστά, μιλώντας στην ΕΡΤ, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, ανέφερε ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται να δώσει το «πράσινο φως» για την επαναλειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών στις 24 Μαΐου, ωστόσο πρέπει να έχει προηγηθεί σχετική απόφαση από την επιτροπή λοιμωξιολόγων. 

Η κυρία Μιχαηλίδου υπενθύμισε ότι πέρυσι οι βρεφονηπιακοί σταθμοί ήταν οι πρώτοι που επαναλειτούργησαν έπειτα από απόφαση των λοιμωξιολόγων, ωστόσο φέτος οι μεταλλάξεις του ιού είναι τέτοιες που δεν μπορούν να περιορίσουν την διασπορά του ιού, ειδικά μέσω των ηλικιών αυτών, όπως εξήγησε. 

«Είναι αδύνατο μωρά τριών μηνών να φορούν μάσκες και να κάνουν τεστ», είπε η κυρία Μιχαηλίδου και πρόσθεσε πως «οι λοιμωξιολόγοι ζητούν να κάνουμε λίγο υπομονή ακόμα για δύο εβδομάδες για να εξετάσουν όλα τα δεδομένα. Κατανοούμε την αγανάκτηση και την κούραση των γονιών, αλλά τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο τον έχουν οι ειδικοί». 

Τέλος, είπε ότι η κυβέρνηση θα δώσει την ευχέρεια σε όσους σταθμούς επιθυμούν να παρατείνουν τη λειτουργία τους και μετά το τέλος Ιουλίου. 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.