ΗΠΑ: Προχωρά η αποχώρηση του στρατού από το Αφγανιστάν - Διεξάγονται έντονες μάχες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Προχωρά η αποχώρηση του στρατού από το Αφγανιστάν - Διεξάγονται έντονες μάχες
«Μέχρι στιγμής, η αποχώρηση που ξεκίνησε πριν από λιγότερο από μια εβδομάδα προχωρά βάσει προγράμματος», δήλωσε ο Όστιν σε συνέντευξη Τύπου στο Πεντάγωνο.

Το Πεντάγωνο έχει στείλει ενισχύσεις σε γειτονικές χώρες του Αφγανιστάν για να προστατεύσει την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων, που προχωρά «βάσει προγράμματος», δήλωσε χθες ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν.

«Μέχρι στιγμής, η αποχώρηση που ξεκίνησε πριν από λιγότερο από μια εβδομάδα προχωρά βάσει προγράμματος», δήλωσε ο Όστιν σε συνέντευξη Τύπου στο Πεντάγωνο.

Ερωτηθείς για τις έντονες μάχες που μαίνονται στην επαρχία Χελμάντ από τότε που ο αμερικανικός στρατός άρχισε να αποσύρει τους τελευταίους στρατιώτες του από τη χώρα το Σάββατο, ο Αμερικανός υπουργός είπε ότι και αυτές ήταν αναμενόμενες.

«Αυτό που βλέπουμε είναι αυτό που περιμέναμε: αυξανόμενη πίεση», είπε.

Για την προστασία της διαδικασίας απόσυρσης, το Πεντάγωνο «στάθμευσε» συνολικά έξι βαριά βομβαρδιστικά B-52 και 12 μαχητικά αεροσκάφη F-18 «για να παράσχει υποστήριξη εάν χρειαστεί», δήλωσε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού των ΗΠΑ, στρατηγός Μαρκ Μάιλι.

Αυτά θα προστεθούν στο αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Eisenhower του οποίου η αποστολή στον Κόλπο έχει επεκταθεί.

Έντονες μάχες ξέσπασαν το σαββατοκύριακο στην νότια περιοχή του Αφγανιστάν, Χελμάντ, μετά την επίσημη έναρξη το Σάββατο της αποχώρησης των τελευταίων 2.500 Αμερικανών στρατιωτών που εξακολουθούν να είναι παρόντες στο Αφγανιστάν, μαζί με περισσότερους από 16.000 μη στρατιωτικούς εργολάβους του Πενταγώνου.

Αμερικανικά αεροσκάφη βοήθησαν να αντικρουστεί η μεγάλη επίθεση των Ταλιμπάν, η οποία οδήγησε χιλιάδες Αφγανούς να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για να ξεφύγουν από τη βία, στην περιοχή Λασκάρ Γκα.

Επιπλέον, οι αντάρτες κατέλαβαν μια περιοχή στο βορρά καθώς και το δεύτερο μεγαλύτερο φράγμα στο Αφγανιστάν μετά από μήνες έντονων μαχών στην νότια επαρχία Κανταχάρ.

Ωστόσο, οι δύο ανώτατοι αξιωματούχοι του Πενταγώνου επιχείρησαν να είναι καθησυχαστικοί, με τον υπουργό Όστιν να τονίζει ότι οι αφγανικές δυνάμεις «αντεπιτέθηκαν στο Λασκάρ Γκα και πολέμησαν γενναία», ενώ ο στρατηγός Μάιλι υπενθύμισε ότι «είναι ακόμα πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα».

«Θα παραμείνουμε εταίροι της αφγανικής κυβέρνησης και των αφγανικών δυνάμεων και ελπίζουμε ότι με την υποστήριξή μας, οι αφγανικές δυνάμεις θα είναι αποτελεσματικές», πρόσθεσε ο υπουργός Άμυνας.

«Έχουν αρκετά σημαντικές ικανότητες, εντούτοις πιστεύουμε ότι θα είναι δύσκολο», παραδέχτηκε ο ίδιος ωστόσο.

Ο αρχηγός του αμερικανικού γενικού επιτελείου στρατού συμπλήρωσε πως οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να εκπαιδεύουν τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας σε άλλη χώρα μετά την ολοκλήρωση της απόσυρσης των στρατευμάτων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider