Ελλάδα
22-04-2021 | 12:51

Μόσιαλος: Για πολλές δεκαετίες ακόμα θα ζούμε με τον κορονοϊό - Ίσως εμβολιαζόμαστε κάθε χρόνο

Newsroom
Μοιράσου το
Μόσιαλος: Για πολλές δεκαετίες ακόμα θα ζούμε με τον κορονοϊό - Ίσως εμβολιαζόμαστε κάθε χρόνο
live updates: Ανανεώθηκε πριν

«Συμβίωση» με τον κορονοϊό προβλέπει ο Καθηγητής Πολιτικής Υγείας Ηλίας Μόσιαλος, ενώ, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εξέφρασε την πεποίθηση πως ίσως χρειαστεί να εμβολιαζόμαστε κάθε χρόνο: «O κορονοϊός δεν θα εξαφανιστεί. Θα συνεχίσουμε να ζούμε για πολλές δεκαετίες με τον κορονοϊό, όπως και με τον ιό της γρίπης». 

Για το πότε θα αρχίσουμε να έχουμε αποτελέσματα από τους εμβολιασμούς, ο κ. Μόσιαλος το τοποθέτησε χρονικά από τέλη Μαΐου: «Aν υλοποιηθούν τα προγράμματα εμβολιασμού, είναι πολύ πιθανό να έχουμε εμβολιασμένο το 60% των ενηλίκων μέχρι τον Ιούνιο και να ξέρουμε το ποσοστό της ανοσοπροστασίας. Δεν θα έχουμε φτάσει στο τείχος ανοσίας, αλλά θα δούμε την αποσυμπίεση στο σύστημα υγείας».

Όσον αφορά τα εμβόλια, εξήγησε ότι «το πιο πιθανό είναι ότι τα εμβόλια προσφέρουν προστασία για πάνω από 1 χρόνο.» Ωστόσο, θα γίνονται επαναληπτικοί εμβολιασμοί κάθε ένα με δύο χρόνια όπως και για τη γρίπη.

Για τα περιστατικά θρομβώσεων που παρατηρήθηκαν μετά από εμβολιασμούς και έχουν προκαλέσει ανησυχία, ο κ. Μόσιαλος τόνισε ότι οι πιθανές παρενέργειες που έχουν συνδεθεί με τα εμβόλια της AstraZeneca και της Johnson & Johnson είναι πολύ σπάνιες. 

Τέλος, αναφορικά με τα κορονοπάρτι σχολίασε ότι θα έπρεπε να υπάρχει αυτοσυγκράτηση, καθώς όλα τα ανοίγματα που έχουν ανακοινωθεί θα υλοποιηθούν με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρχει μεγάλη έξαρση.
 
 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.