Ψέματα... και αλήθειες από τους Κεντρικούς Τραπεζίτες

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ψέματα... και αλήθειες από τους Κεντρικούς Τραπεζίτες
«Όταν η κατάσταση γίνεται πολύ κρίσιμη, το καθήκον του κεντρικού τραπεζίτη είναι να το αρνείται…», Αλαν Γκρίνσπαν.

Η «αλήθεια» είναι κάτι σχετικό και υπόκειται στις συνολικές ανάγκες της οικονομικής στρατηγικής, σύμφωνα με την γνωστή ρήση του Αλαν Γκρίνσπαν, προέδρου της Κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, της γνωστής Fed, σύμφωνα με την οποία «Όταν η κατάσταση γίνεται πολύ κρίσιμη, το καθήκον του κεντρικού τραπεζίτη είναι να το αρνείται».

Με τον τρόπο αυτό ο Γκρίνσπαν έλυσε τον γρίφο, για το πώς οι οικονομικοί αναλυτές πρέπει να διαβάζουν πίσω από τις γραμμές των δηλώσεων των κεντρικών τραπεζών για να μαντεύουν το πώς αυτές θα δράσουν.

Αν η οδηγία του Αλαν Γκρίνσπαν, του μάγου όπως τον έχουν αποκαλέσει στην διαχείριση της νομισματικής πολιτικής της Fed, μπορεί να χρησιμεύσει ως «μεταφραστής» των δηλώσεων των κεντρικών τραπεζιτών που συναποτελούν το επιτελείο της ΕΚΤ, τότε το αποτέλεσμα μπορεί να… ορισθεί ως η απόλυτη σύγχυση.

Η κα Λαγκάρντ επιμένει ότι η ΕΚΤ θα κάνει ό,τι χρειασθεί και για όσο χρειασθεί, οσο αφορά την διατήρηση των προγραμμάτων στήριξης τόσο στην δευτερογενή αγορά ομολόγων, όσο και στο TLTROs ήτοι τα προγράμματα παροχής ρευστότητας στις τράπεζες.

Το ίδιο και ο πάλαι ποτέ ΥΠΟΙΚ, γνωστός στην Ελλάδα από τα πρώτα μνημόνια κ. Ολι Ρεν από την Φιλανδία. Και οι δύο είναι υποστηρικτές της άποψης ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει πρόωρη απόσυρση των προγραμμάτων στήριξης πριν οι οικονομίες ανακάμψουν.

Στην απέναντι όχθη ο επικεφαλής της ολλανδικής Κεντρικής Τράπεζας κ. Κνούτ προέβλεψε ότι η ΕΚΤ είναι πιθανό να αρχίσει μέσα στο τρίτο τρίμηνο να μειώνει σταδιακά τις παρεμβάσεις της στις αγορές, ενώ στην ίδια κατεύθυνση με μικρές αποκλίσεις κινείται και ο επικεφαλής της γαλλικής Κεντρικής Τράπεζας κ. Ντε Γκαλώ.

Η Bundesbank μέσω του επίσης γνωστού κ. Βάϊντμαν επιμένει ότι η χαλαρή νομισματική πολιτική ενέχει κινδύνους οι οποίοι θα πρέπει να προληφθούν με την έγκαιρη αναθεώρηση της νομισματικής πολιτικής.

Ποιος λέει την αλήθεια, ποιος λέει... ψέματα; Και κυρίως τι θα κάνει τελικά η ΕΚΤ, ανεξάρτητα από το τι λένε οι ισχυροί του Δοικητικού Συμβουλίου της, στην παρούσα κατάσταση, με την πανδημία να οδηγεί τόσο την Γερμανία όσο και την Γαλλία σε διατήρηση του κλεισίματος της οικονομίας, ενώ στην άλλη άκρη οι δύο άλλες μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης, η ιταλική και η ισπανική, να οδηγούνται σε ένα απελπισμένο σταδιακό «άνοιγμα»…

Την Πέμπτη όμως η κα Λαγκάρντ και όποιος άλλος την συνοδεύει στην συνέντευξη τύπου μετά το ΔΣ, θα πρέπει να απαντήσουν σε ερωτήματα τα οποία θα αφορούν:

• πρώτα απ’ όλα το αν και μέχρι πότε η ΕΚΤ θα συνεχίσει τις αυξημένες αγορές μέσω του PEPP, γιατί διαφορετικά ο υπερχρεωμένος ευρωπαϊκός νότος δύσκολα θα καλύψει τα δανειά του με επιτόκια «επαρκώς χαμηλά»,
• πρέπει να απαντήσει για το ευρώ και την σχέση με το δολάριο καθώς από την σχέση αυτή θα εξαρτηθεί το μείζον θέμα της οικονομικής ανάκαμψης στην διετία 2021 -22,
• πρέπει να απαντήσει μέχρι πότε θα κρατήσει ζωντανό το PEPP, καθώς από αυτό εξαρτάται η δυνατότητα της Ελλάδας να δανείζεται με ιστορικά χαμηλά,
• θα πρέπει να απαντήσει σε χίλιες και μία ερωτήσεις από τις οποίες η ανάκαμψη στην ευρωζώνη κρέμμεται σαν από μία κλωστή…

Σε κάθε περίπτωση ο χρόνος τρέχει, οι οικονομικοί αναλυτές σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του bloomberg συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι από το τρίτο τρίμηνο το PEPP αρχίζει να μετράει τον χρόνο ανάποδα. Και κατά συνέπεια το τι θα συμβεί σε κάθε ευρωπαϊκή οικονομία ξαναμπαίνει στο τραπέζι... Το ίδιο όμως συμβαίναι και με τις τράπεζες των οποίων η ανοικτή πληγή των npls έχει ήδη αρχίσει σύμφωνα με τον SSM να... κακοφορμίζει και πάλι. Και η κα Λαγκάρντ πρέπει να απαντήσει.

Το ερώτημα είναι αν θα πρέπει να την πιστέψουμε – σύμφωνα με τον Αλαν Γκρίνσπαν – ή να κρατήσουμε τις επιφυλάξεις μας και να προσπαθήσουμε ειδικά στην Ελλάδα να... δέσουμε τον δανεικό γαϊδαρό μας επισπεύδοντας τις εκδόσεις χρέους ακόμα και πριν από την 30η Απριλίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider