Νέες κυρώσεις από ΗΠΑ σε Ρωσία - Στόχος το δημόσιο χρέος της Ρωσίας και οι εταιρείες τεχνολογίας

Νίκος Βασιλόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέες κυρώσεις από ΗΠΑ σε Ρωσία - Στόχος το δημόσιο χρέος της Ρωσίας και οι εταιρείες τεχνολογίας
Συνοπτικά, οι κυρώσεις των ΗΠΑ στη Ρωσία αφορούν σε απαγορεύσεις συναλλαγών που σχετίζονται με το ρωσικό δημόσιο χρέος και κυρίως, επιτίθενται σε συγκεκριμένες εταιρείες τεχνολογίας που, σύμφωνα με τις ΗΠΑ, υποστηρίζουν τις δραστηριότητες των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών απέναντι στις ΗΠΑ στον κυβερνοχώρο.

Σήμερα, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε πολλαπλές κυρώσεις βάσει μιας νέας εκτελεστικής εντολής από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, οι οποίες στοχεύουν τις επιθετικές και επιβλαβείς δραστηριότητες της Ρωσίας μέσω κυβερνοεπιθέσεων.

Συνοπτικά, οι κυρώσεις των ΗΠΑ επιβεβαιώνουν τα δημοσιεύματα που εστίαζαν σε απαγορεύσεις συναλλαγών που σχετίζονται με το ρωσικό δημόσιο χρέος και κυρίως, επιτίθενται σε συγκεκριμένες εταιρείες τεχνολογίας που, σύμφωνα με τις ΗΠΑ, υποστηρίζουν τις δραστηριότητες των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών απέναντι στις ΗΠΑ στον κυβερνοχώρο.

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζανέτ Γιέλλεν, δήλωσε: «Ο Πρόεδρος υπέγραψε αυτή τη νέα εκτελεστική εντολή για να αντιμετωπίσει τη συνεχιζόμενη και αυξανόμενη κακοήθη συμπεριφορά της Ρωσίας» και πρόσθεσε πως «το Υπουργείο Οικονομικών αξιοποιεί αυτήν τη νέα εντολή για να επιβάλει κόστος στη ρωσική κυβέρνηση για την απαράδεκτη συμπεριφορά της, συμπεριλαμβανομένου του περιορισμού της ικανότητας της Ρωσίας να χρηματοδοτεί τις δραστηριότητές της και στοχεύοντας στις κακόβουλες και αποδιοργανωτικές δυνατότητες στον κυβερνοχώρο».

Η νέα εκτελεστική εντολή έχει τίτλο «Αποκλεισμός περιουσιών σε σχέση με συγκεκριμένες επιβλαβείς δραστηριότητες της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας» και βάσει αυτής οι ΗΠΑ εγκρίνουν κυρώσεις γιατί θεωρούν ότι απειλείται η εθνική ασφάλεια και η εξωτερική πολιτική τους, μέσω της υπονόμευσης από τη Ρωσία, ελεύθερων και δίκαιων εκλογών και δημοκρατικών θεσμών στις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους και τους εταίρους της. Επίσης, οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Ρωσία για συμμετοχή και διευκόλυνση κακόβουλων δραστηριοτήτων στον κυβερνοχώρο εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων και των εταίρων τους που απειλούν την ελεύθερη ροή πληροφοριών αλλά και για προώθηση και χρήση διακρατικής διαφθοράς για να επηρεάσουν τις ξένες κυβερνήσεις. Επιπλέον με το εδάφιο που αναφέρει ότι η Ρωσία έχει «επιδίωξη εξωεδαφικών δραστηριοτήτων με στόχο αντιφρονούντες ή δημοσιογράφους», οι ΗΠΑ αναφέρονται στην υπόθεση Ναβάλνι και Σκρίπαλ.

Κατηγορώντας τη Ρωσία για «υπονόμευση της ασφάλειας σε χώρες και περιοχές που είναι σημαντικές για την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών» και για «παραβίαση καθιερωμένων αρχών του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών», οι ΗΠΑ απαντούν στην πρόσφατη συγκέντρωση δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι ΗΠΑ, μια σειρά από εταιρείες και ερευνητικά ιδρύματα, σε συνεργασία με τις ρωσικές Υπηρεσίες Πληροφοριών - συγκεκριμένα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφάλειας (FSB), την Κεντρική Διεύθυνση Πληροφοριών της Ρωσίας (GRU) και την Υπηρεσία Ξένων Πληροφοριών (SVR) - έχουν εκτελέσει μερικές από τις πιο επικίνδυνες και αποδιοργανωτικές επιθέσεις στον κυβερνοχώρο στην πρόσφατη ιστορία. Σε αυτές περιλαμβάνονται η επίθεση στη SolarWinds (η οποία κοστολογείται σε αρκετά εκατομμύρια δολάρια απώλειες), ενώ κατηγορούν ευθέως τη Ρωσία ότι το 2016, το 2018 και στις 2 Μαρτίου 2021, υποστήριξε δραστηριότητες που σχετίζονται με τη διάδοση όπλων μαζικής καταστροφής, όπως το αέριο Novichok με το οποίο δηλητηριάστηκε ο Ναβάλνι και οι Σκρίπαλ.

Επιπρόσθετα στα παραπάνω, κατηγορείται η FSB για δραστηριότητες, όπως υποκλοπή emails (phishing), επιθέσεις με ransomware και άλλες όπως είναι η ανάπτυξη του κακόβουλου λογισμικού NotPetya και του Olympic Destroyer με το οποίο η Ρωσία επιτέθηκε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Αντι-Ντόπινγκ.

Τέλος, οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Ρωσία για κυβερνοεπιθέσεις στην Ουκρανία, τη Γεωργία και τη Γαλλία.

Οι κυρώσεις

Σύμφωνα την εκτελεστική εντολή, το Υπουργείο Εξωτερικού Ελέγχου Περιουσιακών Στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών (OFAC) εκδίδει μια οδηγία που απαγορεύει γενικά στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα των ΗΠΑ να συμμετέχουν στην πρωτογενή αγορά ομολόγων σε ρούβλια και σε νομίσματα που εκδίδονται μετά την 14η Ιουνίου 2021 από την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, το Εθνικό Ταμείο της Ρωσικής Ομοσπονδίας ή το Υπουργείο Οικονομικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας και απαγορεύει περαιτέρω στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα των ΗΠΑ να δανείζουν κεφάλαια σε ρούβλια σε αυτές τις τρεις οντότητες. Αυτή η οδηγία επεκτείνεται σε υφιστάμενες απαγορεύσεις για ορισμένες συναλλαγές σε ρωσικό δημόσιο χρέος που ισχύουν από τον Αύγουστο του 2019.

Πέρα από τις απαγορεύσεις στις συναλλαγές, οι παρακάτω εταιρείες θεωρούνται ότι στηρίζουν τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες και είναι οι εξής: ERA Technolopolis; Pasit, AO (Pasit); Federal State Autonomous Scientific Establishment Scientific Research Institute Specialized Security Computing Devices and Automation (SVA); Neobit, OOO (Neobit); Advanced System Technology, AO (AST); and Pozitiv Teknolodzhiz, AO (Positive Technologies).

Οι κυρώσεις αυτών των εταιρειών και των ατόμων που είναι σε αυτές, αφορούν τη δήμευση των περιουσιακών στοιχείων τους που βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Επίσης, τους απαγορεύονται όλες οι συναλλαγές με εταιρείες και φυσικά πρόσωπα στις ΗΠΑ, η στάση και η διέλευση από τις ΗΠΑ και γενικά η δυνατότητα να έχουν οποιαδήποτε ιδιοκτησία σε αμερικάνικο έδαφος ως και σε εταιρείες που συνεργάζονται από ένα ποσοστό 50% και πάνω.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider