Ο Ερντογάν επιμένει στη ισχύ του τουρκο-λιβυκού μνημονίου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο Ερντογάν επιμένει στη ισχύ του τουρκο-λιβυκού μνημονίου
Συνάντηση του Τούρκου προέδρου με τον πρωθυπουργό της κυβέρνησης της Εθνικής Ενότητας της Λιβύης,Αμπντούλ Χαμίντ Ντμέιμπα.

Στη νομιμότητα του τουρκο-λιβυκού μνημονίου που υπεγράφη το 2019 μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών των δύο χωρών επέμεινε τη Δευτέρα ο Ταγίπ Ερντογάν.

Σε δηλώσεις που έκανε μετά από τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της κυβέρνησης της Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, Αμπντούλ Χαμίντ Ντμέιμπα, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως η συμφωνία του 2019 εξασφαλίζει τα εθνικά συμφέρονται των δύο χωρών.

«Στη Λιβύη, η Τουρκία, όπως νωρίτερα, θα συνεχίσει να παρέχει κάθε υποστήριξη προς τη νόμιμη κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Έχουμε τον τουρκικό ιδιωτικό τομέα στη Λιβύη, ο οποίος επιστρέφει με επιταχυνόμενα βήματα. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας από κοινού για μια Λιβύη που κυριαρχείται από την ειρήνη και την ευημερία. Το μνημόνιο συμφωνίας που υπογράψαμε με τη Λιβύη σχετικά με τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες εξασφάλισε τα εθνικά συμφέροντα και το μέλλον των δύο χωρών. Σήμερα επιβεβαιώσαμε την αποφασιστικότητά μας σε αυτό το θέμα» σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ακόμα, ο Ερντογάν ανέφερε πως η Τουρκία θα στείλει στη Λιβύη 150.000 δόσεις εμβολίων κατά του κορονοϊού για να περιοριστεί η εξάπλωση της νόσου στην αφρικανική χώρα.

Από την πλευρά του ο Ντμπέιμπα στην ομιλία του δήλωσε ότι είναι «ευγνώμονες για την υποστήριξη της Τουρκίας στη Λιβύη για μια μόνιμη εκεχειρία».

Ακόμα, ο Λίβυος αξιωματούχος τόνισε πως η χώρα του επιβεβαιώνει τη σημασία των συμφωνιών που έχουν υπογραφεί με την Τουρκία, ειδικότερα αυτών για τα θαλάσσια σύνορα.

Υπογραφή συμφωνιών

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, κατά τη διάρκεια των σημερινών επαφών, Τουρκία και Λιβύη υπέγραψαν τις εξής συμφωνίες:

  • Πρωτόκολλο για την κατασκευή σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στη Λιβύη
  • Μνημόνιο συμφωνίας για την κατασκευή 3 μονάδων παραγωγής ενέργειας στη Λιβύη
  • Μνημόνιο συμφωνίας για την κατασκευή νέου διεθνούς τερματικού σταθμού του αεροδρομίου της Τρίπολης
  • Κατασκευή νέας αγοράς στην Τρίπολη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider