Διεθνή
10-04-2021 | 09:59

Πρόστιμο στον κολοσσό Alibaba για μονοπωλιακές πρακτικές από την Κίνα

Newsroom
Μοιράσου το
Πρόστιμο στον κολοσσό Alibaba για μονοπωλιακές πρακτικές από την Κίνα
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Ο διαδικτυακός εμπορικός όμιλος Alibaba βρίσκεται μπροστά σε ένα γιγάντιο πρόστιμο από τις κινέζικες αρχές, ύψους περίπου 2,78 δισ. δολαρίων (18,2 δισεκατομμύρια γιουάν) για κατάχρηση προνομιακής θέσης. 

Το κινέζικο πρακτορείο ειδήσεων μεταδίδει ότι μετά από ενδελεχή έρευνα, οι κινέζικες αρχές κατηγόρησαν τον όμιλο Alibaba ότι αξιώνει την αποκλειστικότητα από τους εμπόρους που θέλουν να πωλούν τα προϊόντα τους στην πλατφόρμα του, αποφεύγοντας αντίπαλους ιστότοπους του διαδικτυακού εμπορίου.

Το ύψος του προστίμου καθορίστηκε αφότου οι ρυθμιστικοί φορείς αποφάσισαν να επιβάλλουν στον Alibaba πρόστιμο που να ανταποκρίνεται στο 4% του κύκλου εργασιών του το 2019, ήτοι 455,7 δισεκατομμύρια γιουάν, σύμφωνα με το Νέα Κίνα.

Ο Alibaba και άλλες μεγάλες κινεζικές επιχειρήσεις τεχνολογίας αντιμετωπίζουν πιέσεις σε ένα πλαίσιο αυξανόμενης ανησυχίας όσον αφορά την επιρροή τους στην Κίνα, όπου οι καταναλωτές χρησιμοποιούν αυτές τις πλατφόρμες για να επικοινωνήσουν, να κάνουν αγορές, να πληρώσουν λογαριασμούς, να κάνουν κράτηση ταξί, να πάρουν δάνεια και για ένα πλήθος άλλων καθημερινών δραστηριοτήτων.

Ο Alibaba ιδίως αποτελεί αντικείμενο ενδελεχούς εξέτασης από τον περασμένο Οκτώβριο. Ο συνιδρυτής του Τζακ Μα είχε τότε κατηγορήσει τους κινεζικούς ρυθμιστικούς φορείς ότι είχαν καθυστερήσει να εκφράσουν την ανησυχία τους όσον αφορά την επέκταση του χρηματοοικονομικού σκέλους του Alibaba, του Ant Group, στους τομείς των δανείων, της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και της ασφάλισης.

Φωτογραφίες: Associated Press
 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.