Η Τουρκία ρίχνει στην ΕΕ την ευθύνη για την «γκάφα» με την Λάιεν

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Τουρκία ρίχνει στην ΕΕ την ευθύνη για την «γκάφα» με την Λάιεν
Συνέχεια στο θέμα έδωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αντιστρέφοντας τα «πυρά» του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πως φταίει το πρωτόκολλο της Τουρκίας. 

Συνέχεια στο θέμα σχετικά με την επίσκεψη των Σαρλ Μισέλ και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Άγκυρα έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αντιστρέφοντας τα «πυρά» του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πως φταίει το πρωτόκολλο της Τουρκίας.

«Τα αιτήματα της ΕΕ έγιναν σεβαστά. Αυτό σημαίνει πως η διάταξη των καθισμάτων έγινε με δικό της αίτημα. Οι υπηρεσίες μας για το πρωτόκολλο συναντήθηκαν πριν από τη σύνοδο και τα αιτήματά τους (της ΕΕ) έγιναν σεβαστά», υποστήριξε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβουσογλου στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Οι κατηγορίες με στόχο την Τουρκία είναι άδικες». Ο ίδιος πρόσθεσε πως η Τουρκία αισθάνθηκε υποχρεωμένη να κάνει αυτή τη διευκρίνιση για «τις κατηγορίες των οποίων είναι στόχος».

Νωρίτερα, με ένα κείμενο στη σελίδα του στο facebook ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ απάντησε στα αρνητικά σχόλια που δέχτηκε για τη στάση που κράτησε.

«Η αυστηρή ερμηνεία των κανόνων του πρωτοκόλλου από τις τουρκικές υπηρεσίες προκάλεσε μια δυσάρεστη κατάσταση: τη διαφορετική, ακόμη και μειωτική, μεταχείριση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι μερικές εικόνες που εμφανίστηκαν έδωσαν την εντύπωση ότι ήμουν αναίσθητος σε αυτήν την κατάσταση. Τίποτα δεν απέχει πιο πολύ από την πραγματικότητα ούτε από τα βαθιά συναισθήματά μου. Ούτε τέλος από τις αρχές του σεβασμού που μου φαίνονται απαραίτητες», ανέφερε ο Μισέλ.

Ένα βίντεο του επεισοδίου δείχνει την φον ντερ Λάιεν να στέκεται για λίγο έκπληκτη κοιτάζοντας του δύο ήδη καθισμένους άνδρες, πριν καθίσει και εκείνη σ' έναν καναπέ κοντά στα κύρια καθίσματα. Το βίντεο αναμεταδόθηκε ευρύτατα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και προκάλεσε αντιδράσεις.

Ο Τσαβούσογλου, ο οποίος καθόταν στον καναπέ που ήταν απέναντι από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υποστήριξε σήμερα πως η διάταξη των καθισμάτων ήταν σύμφωνη με το διεθνές πρωτόκολλο και πως η Τουρκία δέχεται «άδικες κατηγορίες».

«Η Τουρκία είναι ένα κράτος με βαθιές ρίζες, δεν είναι η πρώτη φορά που φιλοξενεί έναν προσκεκλημένο. Το πρωτόκολλο που ακολουθήθηκε για τις συναντήσεις στην Τουρκία είναι μέσα στο πλαίσιο του διεθνούς πρωτοκόλλου. Το ίδιο έγινε κι εδώ», δήλωσε.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Reuters, υπήρχαν τρία καθίσματα όταν, στο παρελθόν, ο Ερντογάν επισκεπτόταν τις Βρυξέλλες για συνομιλίες με τους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που εκπροσωπούν από κοινού τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διαβάστε επίσης:

ΕΕ για Sofagate: Το μήνυμα προς την Τουρκία είναι η «ενότητα» - Δεν δίνουμε συνέχεια στο περιστατικό

«Οργή» στις Βρυξέλλες για την προσβολή Ερντογάν κατά της Φον ντερ Λάιεν

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider