Υποψήφια για τον κατάλογο της UNESCO η «νεκρή πόλη» της Ιταλίας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Υποψήφια για τον κατάλογο της UNESCO η «νεκρή πόλη» της Ιταλίας
Η μεσαιωνική πόλη η οποία έχει έκταση κάτι λιγότερο από δύο γήπεδα ποδοσφαίρου δεν αποτελεί μόνο τουριστικό αξιοθέατο.

Υποψήφια για να ενταχθεί στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO είναι η ξεχασμένη από το χρόνο (γνωστή και ως «νεκρή πόλη») Civita di Bagnoregi στην Ιταλία.

Η μεσαιωνική πόλη η οποία έχει έκταση κάτι λιγότερο από δύο γήπεδα ποδοσφαίρου δεν αποτελεί μόνο τουριστικό αξιοθέατο αλλά έχει μια μακρά ιστορία και ένα πολύ ενδιαφέρον γεωλογικό παρελθόν και παρόν. Γύρω της βρίσκονται απότομοι γκρεμοί και κοιλάδες ενώ πριν από αιώνες, η πόλη ήταν πολύ μεγαλύτερη και συνδέθηκε οδικώς με άλλους οικισμούς. Όμως, οι κατολισθήσεις, οι σεισμοί, οι ρωγμές και η διάβρωση έχουν μειώσει δραματικά το μέγεθός της και την άφησαν να στέκεται μόνη της στην κορυφή ενός βράχου σα να αιωρείται.

Από γεωλογικής άποψης, η πόλη παρουσιάζει έντονο ενδιαφέρον ύστερα από μια μεγάλη κατολίσθηση που συνέβη το 1114 και σήμερα εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο επιστημονικής μελέτης.

«Κατά τη διάρκεια τριών χιλιετιών, η διάβρωση έχει ουσιαστικά μειώσει το Civita σε έναν πυρήνα, αφήνοντας την πλατεία και μερικούς δρόμους γύρω από αυτό», δήλωσε ο Luca Costantini, γεωλόγος που συμμετέχει στο έργο παρακολούθησης και επιβράδυνσης της διάβρωσης.

insider

Ο αριθμός των μόνιμων κατοίκων κυμαίνεται μεταξύ 10 και 14 ανάλογα με την εποχή. Πριν από την πανδημία, η Civita αποτελούσε μια στάση για τους τουρίστες που ταξιδεύουν μεταξύ Ρώμης και Φλωρεντίας.

Η τελική απόφαση της UNESCO αναμένεται να ληφθεί τον Ιούνιο του επόμενου έτους σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του δημάρχου, Ρομπέρτο Πόμι.

Με πληροφορίες από το Reuters.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider