Πιστοποιητικά εμβολιασμού: Η παγίδα των προσωπικών δεδομένων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πιστοποιητικά εμβολιασμού: Η παγίδα των προσωπικών δεδομένων
Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού μπορεί να αποδειχτούν μια μεγάλη «παγίδα» για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όταν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανακοίνωσε το σχέδιο της, στις 25 Μαρτίου, για την επισπευμένη έγκριση του «πράσινου ψηφιακού πιστοποιητικού», ο κλάδος του τουρισμού ήταν αυτός που πήρε την πιο μεγάλη ανάσα, καθώς έδωσε ελπίδα στους επαγγελματίες του χώρου πως δεν θα χαθεί η καλοκαιρινή σεζόν.

Το «πιστοποιητικού εμβολιασμού» όπως έχει ονομαστεί, στην ουσία θα είναι μία βεβαίωση - πιθανότατα σε μορφή app - που θα μπορεί να έχει ο κάθε πολίτης, στο οποίο θα αναφέρεται ότι έχει εμβολιαστεί, ότι έχει αρνητικό τεστ Covid ή ότι έχει αναρρώσει πρόσφατα.

Το ζήτημα των προσωπικών δεδομένων

Το «πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό» αποσκοπεί στη διευκόλυνση της ασφαλούς και ελεύθερης κυκλοφορίας εντός της ΕΕ κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, όμως αυτό που φαίνεται να δυσκολεύει περισσότερο τους Ευρωπαίους είναι πως θα καταφέρουν να ενσωματώσουν τα απαίτητα στοιχεία για την ταυτοποίηση του πολίτη, διασφαλίζοντας παράλληλα την προστασία των προσωπικών τους δεδομένων.

Στις ΗΠΑ, εταιρείες όπως η Apple και η Google έχουν συνεργαστεί στη δημιουργία μίας βασικής φόρμουλας για την ιχνηλάτηση μέσω κινητών spartphone, και σύμφωνα με το CNBC, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει πως θα μπορούσε να συνεργαστεί με τους τεχνολογικούς κολοσσους για την υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), όμως ο ΠΟΥ δεν φαίνεται «θερμός» σε αυτό το ενδεχόμενο.

Σύμφωνα με την Νικόλ Χασούν, καθηγήρια στο πανεπιστήμιο του Binghamton, η δημιουργία ενός οποιοδήποτε πιστοποιητικού υγείας σε τόσο μεγάλη κλίμακα, χρειάζεται πολύ σκέψη και μεγάλη προσοχή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider