Κλιματική Αλλαγή: Οι οικονομολόγοι κάνουν έκκληση για πιο δραστικές λύσεις

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κλιματική Αλλαγή: Οι οικονομολόγοι κάνουν έκκληση για πιο δραστικές λύσεις
Παγκοσμίως σημειώθηκαν περισσότερες από 7.300 μεγάλες φυσικές καταστροφές κατά την περίοδο 2000 -2019, οι οποίες σκότωσαν περίπου 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους και προκάλεσαν ζημιές 3 τρισεκατομμυρίων.

Ένας αυξανόμενος αριθμός οικονομολόγων υποστηρίζει ότι ο κόσμος πρέπει να λάβει άμεσα δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις 738 οικονομολόγων από όλο τον κόσμο που απάντησαν στο σχετικό ερωτηματολόγιο του Ινστιτούτου Πολιτικής Ακεραιότητας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, η ολιγωρία θα μπορούσε να κοστίσει τον κόσμο περίπου 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως έως τα μέσα αυτής της δεκαετίας, ενώ θα μπορούσε να φθάσει τα 30 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως έως το 2075.

«Ο κόσμος αστειεύεται για το γεγονός ότι οι οικονομολόγοι δεν μπορούν να συμφωνήσουν στα περισσότερα πράγματα», δήλωσε ο Derek Sylvan, διευθυντής στρατηγικής του ινστιτούτου και ένας από τους συντάκτες της έρευνας. «Αλλά φαίνεται να βρίσκουμε ένα αρκετά ισχυρό επίπεδο συναίνεσης» σχετικά με την οικονομική σημασία της δράσης για το κλίμα, συμπληρώνει.

Τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων συμφωνούν απόλυτα ότι πρέπει να ληφθούν δραστικά μέτρα αμέσως ενώ αναφορικά με την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050, τα δύο τρίτα δήλωσαν ότι το κόστος της επένδυσης προς αυτόν τον παγκόσμιο στόχο θα αντισταθμιστεί από τα οικονομικά οφέλη, τα οποία θα περιλαμβάνουν την πρόληψη φυσικών καταστροφών, τη διατήρηση των παράκτιων υποδομών και περιουσιακών στοιχείων και την προστασία του εφοδιασμού τροφίμων.

Για να αποφευχθεί η καταστροφική αλλαγή του κλίματος, οι επιστήμονες λένε ότι ο κόσμος πρέπει να να επιτύχει μηδενικές εκπομπές έως το 2050 που σημαίνει ότι οι άνθρωποι δεν προσθέτουν περισσότερες εκπομπές στην ατμόσφαιρα από ό, τι αφαιρούν.

Οι περισσότεροι από τους διεθνείς οικονομολόγους που ρωτήθηκαν δήλωσαν ότι ανησυχούσαν περισσότερο για την κλιματική αλλαγή τα τελευταία πέντε χρόνια. Ο πιο συνηθισμένος λόγος ήταν η κλιμάκωση των ακραίων καιρικών φαινομένων, τα οποία περιλαμβάνουν πυρκαγιές που σχετίζονται με το κλίμα και κύματα θερμότητας.

Παγκοσμίως σημειώθηκαν περισσότερες από 7.300 μεγάλες φυσικές καταστροφές κατά την περίοδο 2000 -2019, οι οποίες σκότωσαν περίπου 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους και προκάλεσαν ζημιές 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Γραφείο του Ηνωμένου Βασιλείου για τη μείωση των κινδύνων καταστροφών. Πρόκειται για έναν αριθμό πολύ μεγαλύτερο από τις περίπου 4.200 καταστροφές, οι οποίες είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν 1,19 εκατομμύρια και επέφεραν απώλειες 1,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων κατά τα προηγούμενα 20 χρόνια.

«Ορισμένα μέρη είναι πιο εκτεθειμένα και τα τρέχοντα επίπεδα εισοδήματος έχουν μεγάλη σημασία», δήλωσε ο Michael Greenstone, οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο και διευθυντής του Ινστιτούτου Ενεργειακής Πολιτικής στο Σικάγο.

Οι επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή θα επηρεάσουν τους ανθρώπους και τα έθνη

Οι οικονομικές ανισότητες καθιστούν δύσκολη την εφαρμογή απλών αναλύσεων κόστους-οφέλους, είπε. Για παράδειγμα, μια φτωχή οικογένεια θα νιώσει τις οικονομικές απώλειες πιο έντονα από μια πλούσια οικογένεια.

Με πληροφορίες από το Reuters.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider