Βιώσιμη ανάπτυξη «δίνοντας αξία στο νερό»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βιώσιμη ανάπτυξη «δίνοντας αξία στο νερό»

Πιο συνδεδεμένο από ποτέ με την έννοια της βιώσιμης ανάπτυξης είναι το φετινό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού, «δίνοντας αξία στο νερό».

Ο Στόχος Βιώσιμης Ανάπτυξης 6 του ΟΗΕ ορίζει ότι όλοι πρέπει να έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό και εγκαταστάσεις αποχέτευσης και φέτος, εν μέσω της πανδημίας του COVID-19 η αναγνώριση της αξίας των φυσικών πόρων στη συμβολή της παγκόσμιας υγείας, της προστασίας του περιβάλλοντος και της επίτευξης των στόχων της κυκλικής οικονομίας είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Με αφορμή την φετινή επέτειο, ο ΟΗΕ, όπως κάθε χρόνο, θα παρουσιάσει έκθεση για το νερό στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι:

«Η αποτίμηση του νερού με τη χρήση της παραδοσιακής Λογιστικής, η οποία συχνά είναι το βασικό μέσον ενημέρωσης των κέντρων λήψης αποφάσεων, τείνει να περιορίζει την αξία του νερού καθώς χρησιμοποιεί τις τιμές και τις μεθόδους κοστολόγησης που εφαρμόζει στα υπόλοιπα προϊόντα. Ωστόσο, στην περίπτωση του νερού, δεν υπάρχει σαφής σχέση μεταξύ της τιμής και της αξίας του. Η τιμή αντικατοπτρίζει συχνά απόπειρες ανάκτησης κόστους και όχι την αξία που παράγεται και διανέμεται. Ωστόσο, όσον αφορά στην οικονομική αποτίμηση, αυτή παραμένει μια εξαιρετικά ισχυρή επιστήμη ακόμη και αν η εφαρμογή της πρέπει να γίνεται με πιο κατανοητό τρόπο. Παρ 'όλα αυτά, οι διάφορες αξίες του νερού πρέπει να συνυπολογιστούν και όποιες αντιφάσεις θα πρέπει να αμβλυνθούν και να ενσωματωθούν σε συστηματικές και ολιστικές διαδικασίες σχεδιασμού και λήψης αποφάσεων».

Η συσχέτιση με την Υγεία και το Περιβάλλον

Η συσχέτιση των τομέων υγείας και περιβάλλοντος αποκτά και διεθνώς εντονότατο ενδιαφέρον. Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ. το 24% της νοσηρότητας και το 23% όλων των θανάτων αποδίδεται σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων και το νερό. Για το λόγο αυτό ο Π.Ο.Υ. έχει δημιουργήσει αυτοτελή τομέα περιβαλλοντικής υγιεινής με σκοπό να επηρεάσει δημόσιες πολιτικές και να αποκαλύψει τις βασικές αιτίες των περιβαλλοντικών απειλών στην υγεία. Πρόσφατα έχουν εκπονηθεί από Διεθνείς Οργανισμούς (ΠΟΥ, ΕΕ) σχέδια δράσης Υγείας και Περιβάλλοντος, στην εκπόνηση των οποίων συμμετέχει και η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Υγιεινής Περιβάλλοντος του Υπουργείου Υγείας.

Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ από το 1992 ως μία ευκαιρία για ευαισθητοποίηση και ανάληψη δράσης για θέματα σχετιζόμενα με το νερό, συμμετέχει στην ενημέρωση του κοινού για την ανάγκη διαφύλαξης του πολύτιμου αυτού φυσικού πόρου και κοινωνικού αγαθού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider