Διεθνή
22-03-2021 | 10:27

Εμβόλιο AstraZeneca: Αποτελεσματικό σε ποσοστό 79% στην πρόληψη συμπτωματικής νόσησης

Newsroom
Μοιράσου το
Εμβόλιο AstraZeneca: Αποτελεσματικό σε ποσοστό 79% στην πρόληψη συμπτωματικής νόσησης
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Aποτελεσματικό σε ποσοστό 79% στην πρόληψη της συμπτωματικής νόσησης είναι το εμβόλιο που ανέπτυξαν το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η AstraZeneca κατά της covid-19, σύμφωνα με ευρεία κλινική έρευνα τρίτης φάσης, ενώ αποδείχθηκε κατά 100% αποτελεσματικό στην πρόληψη σοβαρής νόσησης και νοσηλείας.

Η έρευνα διεξήχθη σε περισσότερους από 32.000 εθελοντές διαφόρων ηλικιών στις ΗΠΑ, τη Χιλή και το Περού.

«Τα αποτελέσματα είναι καταπληκτικά νέα καθώς αποδεικνύουν την εκπληκτική αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε ένα νέο πληθυσμό και συμφωνούν με τα αποτελέσματα των δοκιμών που διεξήγαγε η Οξφόρδη», δήλωσε ο Άντριου Πόλαρντ, διευθυντής της Ομάδας Εμβολίων της Οξφόρδης.

Παράλληλα, η φαρμακευτική επισήμανε ότι μια ανεξάρτητη επιτροπή ασφαλείας εξέτασε συγκεκριμένα το ενδεχόμενο εμφάνισης θρομβώσεων και φλεβικών θρομβώσεων, μια σπάνια μορφή θρόμβου στον εγκέφαλο, με τη συνδρομή ανεξάρτητου νευρολόγου. Η φαρμακευτική εταιρεία επισήμανε ότι από την έρευνα δεν εντοπίστηκε »αυξημένος κίνδυνος θρομβώσεων ή επεισοδίων που να σχετίζονται με θρομβώσεις μεταξύ των 21.583 συμμετεχόντων οι οποίοι έλαβαν τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου». 

Η έρευνα δημοσιεύθηκε την ώρα που καθώς πολλές χώρες ξεκινούν και πάλι να χορηγούν το εμβόλιο της AstraZeneca, αφού ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσαν ότι τα οφέλη που προσφέρει ξεπερνούν τους κινδύνους, έπειτα από έρευνα που διεξήγαγαν μετά τις αναφορές για την εμφάνιση θρομβώσεων σε εμβολιασθέντες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.