Τράπεζα της Αγγλίας: Διατήρησε αμετάβλητα επιτόκια και ρυθμό ποσοτικής χαλάρωσης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τράπεζα της Αγγλίας: Διατήρησε αμετάβλητα επιτόκια και ρυθμό ποσοτικής χαλάρωσης

Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια αλλά και τα μέτρα στήριξης της οικονομίας η Τράπεζα της Αγγλίας, στέλνοντας σήμα πως δεν σχεδιάζει να συσφίξει τη νομισματική της πολιτική εάν δεν υπάρξει σαφής ένδειξη ανάκαμψης.

Η νομισματική αρχή δεν μετέβαλε τον στόχο για αγορές assets αξίας 895 δισ. στερλίνων (1,2 τρισ. δολ.) και διατήρησε το επιτόκιο στο ιστορικό χαμηλό του 0,1%. Θα συνεχίσει να διοχετεύει περί τα 4,4 δισ. στερλίνες την εβδομάδα στις αγορές μέσω της αγοράς ομολόγων.

Οι οικονομικές προπτικές της Βρετανίας αρχίζουν να μοιάζουν πιο ρόδινες, χάρη στην επιθετική εκστρατεία εμβολιασμού των πολιτών και την απόφαση της κυβέρνησης να επεκτείνει τα μέτρα επιδότησης των μισθών για όσους παραμένουν εκτός εργασίας εξαιτίας του κορονοϊού. Ο διοικητής της BoE Andrew Bailey το ζυγίζει αυτό έναντι του πιθανού σεναρίου μιας ραγδαίας ύφεσης στο πρώτο τρίμηνο και των προβλέψεων ότι η ανεργία θα κλιμακωθεί αργότερα μέσα στο έτος.

«Κρίνουμε ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή σημαντική παραγωγική δυναμικότητα», αναφέρεται στην ανακοίνωση της BoE. «Οι προοπτικές της οικονομίας και ιδιαίτερα η σχετική κίνηση στη ζήτηση και την προσφορά στη διάρκεια της ανάκαμψης από την πανδημίας, παραμένουν ασυνήθιστα αβέβαιες».

Η τράπεζα έχει μειώσει δύο φορές τα επιτόκιά της από την αρχή της πανδημίας, από το 0,75%, και έχει θεσπίσει ένα άνευ προηγουμένου πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στην προσπάθεια να κατευθύνει τη βρετανική οικονομία προς την ανάκαμψη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider