Λαγκάρντ: Απειλή για την οικονομία οι αυξημένες αποδόσεις ομολόγων, δεν είναι επιθυμητές - Θα εξεταστούν αλλαγές στο PEPP

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Λαγκάρντ: Απειλή για την οικονομία οι αυξημένες αποδόσεις ομολόγων, δεν είναι επιθυμητές - Θα εξεταστούν αλλαγές στο PEPP
Είναι ρίσκο  η αύξηση των αποδόσεων ομολόγων που σημειώνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα για τις προοπτικές της οικονομίας, προειδοποίησε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου που έπεται της ανακοίνωσης των αποφάσεων νομισματικής πολιτικής.

Η αύξηση των αποδόσεων ομολόγων που καταγράφεται το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι απειλή για τις προοπτικές της οικονομίας, προειδοποίησε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου που έπεται της ανακοίνωσης των αποφάσεων νομισματικής πολιτικής. Σε περίπτωση που τα αυξημένα επιτόκια διατηρηθούν, θέτουν ρισκο για τη χρηματοδότηση των κρατών και των επιχειρήσεων, είπε.

«Ένα μεγαλώσουν και επιμείνουν, αυτές οι αυξήσεις στα επιτόκια της αγοράς, εάν αφεθούν ανεξέλεγκτες, θα μπορούσαν να μεταφραστούν σε πρόωρη σύσφιξη των χρηματοδοτικών συνθηκών για όλο το φάσμα της οικονομίας, είπε η Λαγκάρντ. «Αυτό είναι ανεπιθύμητο σε μια περίοδο που η διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών χρηματοδότησης παραμένει απαραίτητη για τη μείωση της αβεβαιότητας και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης, και κατ επέκταση για τη στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας και την προστασία της σταθερότητας των τιμών μεσοπρόθεσμα».

Η ΕΚΤ πάντως είναι έτοιμη να προσαρμόσει όλα της τα εργαλεία καταλλήλως ούτως ώστε να διασφαλίσει πως ο πληθωρισμός κινείται προς το επίπεδο-στόχο με βιώσιμο τρόπο και σε ευθυγράμμιση με τη δέσμευση για συμμετρία, τόνισε η Λαγκάρντ.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σχεδιάζει να επιταχύνει το τύπωμα χρήματος για να συγκρατήσει το κόστος δανεισμού, ωστόσο απέφυγε να ανακοινώσει νέα μέτρα πλέον του -ήδη εκτεταμένου- πακέτου αντιμετώπισης της πανδημίας που έχει θέσει σε εφαρμογή.

Σε ερώτηση γιατί η ΕΚΤ περίμενε μέχρι σήμερα για να κάνει μια κίνηση, η Λαγκάρντ διευκρίνισε πως επέλεξε τη στάση αναμονής ώστε να γίνει μια συνολική και πιο λεπτομερής αξιολόγηση των συνθηκών που θα βασιστεί στις εκτιμήσεις για την οικονομία και τον πληθωρισμό.

Τι βλέπει η ΕΚΤ για ΑΕΠ, πληθωρισμό

Η Λαγκάρντ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ύφεσης στο ΑΕΠ της Ευρωζώνης το α' τρίμηνο, επικαλούμενη την επιμονή της πανδημίας και τα συνεπακόλουθα περιοριστικά μέτρα.

«Η ανάκαμψη της παγκόσμιας ζήτησης και τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα υποστηρίζουν τη δραστηριότητα παγκοσμίως και στην Ευρωζώνη. Ο επίμονος, ωστόσο, ρυθμός μετάδοσης του κορονοϊού, η εξάπλωση των μεταλλάξεων και η αύξηση των περιοριστικών μέτρων ζημιώνουν την οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη στο βραχυπρόθεσμο ορίζοντα», είπε η Λαγκάρντ.

Η ΕΚΤ θεωρεί, ωστόσο, πως η συνεχιζόμενη εκστρατεία εμβολιασμού, σε συνδυασμό με τη σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και με δεδομένο ότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω δυσμενείς εξελίξεις σε σχέση με την πανδημία, δικαιολογούν την προσδοκία για ισχυρή ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας στη διάρκεια του 2021.

H EKT προβλέπει αύξηση 4% του ΑΕΠ το 2021 (από 3,9% τον Δεκέμβριο του 2020), ανάπτυξη 4,1% για το 2022 (από 4,2% τον Δεκέμβριο του 2020) και 2,1% για το 2023 (αμετάβλητη σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2020).

Ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί τους επόμενους μήνες και αναμένεται μεταβλητότητα. Ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 1,5% για το 2021 (από 1% τον Δεκέμβριο του 2020), στο 1,2% για το 2022 και στο 1,4% για το 2023 (αμετάβλητη εκτίμηση σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2020).

Για τις προβλέψεις της ΕΚΤ σχετικά με τον πληθωρισμό, η Λαγκάρντ δήλωσε ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο ο πληθωρσιμός να φτάσει το 2% προς το τέλος του 2021. «Ωστόσο, η ΕΚΤ θα έχει εστιασμένη την προσοχή της σε αυτό το ζήτημα».

Θα εξεταστούν αλλαγές στο PEPP

Απαντώτας σε σχετική ερώτηση για το ποιες αλλαγές θα μπορούσε να κάνει η ΕΚΤ στο ύψος του PEPP, η Λαγκάρντ ανέφερε πως «το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας δεν δεσμεύεται από κάποιο συγκεκριμένο αριθμό για το μέγεθος του προγράμματος του PEPP» και πως «οι αποφάσεις για το PEPP δεν αλλάζουν σε ημερήσια ή εβδομαδιαία βάση. Δεν πρέπει να αναμένεται μεγάλη αύξηση του PEPP από την ερχόμενη Δευτέρα».

Η επικεφαλής της ΕΚΤ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για έκτακτη συνεδρίαση της ευρωτράπεζας προκειμένου να εξεταστούν αλλαγές στο PEPP.

Σύμφωνα με τη Λαγκάρντ, η απόφαση να επιταχυνθεί σημαντικά ο ρυθμός του PEPP το επόμενο τρίμηνο ήταν ομόφωνη.

Τι είπε για bad bank

Μιλώντας για το ενδεχόμενο μιας πανευρωπαϊκής bad bank, η κ. Λαγκάρντ ανέφερε πως «παρακολουθούμε συνεχώς το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχουν δημιουργηθεί λόγω της πανδημίας. Θέλουμε τη δημιουργία ενός εποπτικού φορέα για τα NPL's και εξετάζουμε τις προτάσεις που έχει καταθέσει η Κομισιόν για το ζήτημα».

Για το πακέτο Μπάιντεν

Για το πακέτο 1,9 τρισ. δολαρίων στις ΗΠΑ, που ψήφισε η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν, και τις επιπτώσεις που θα έχει αυτό στην ευρωπαϊκή οικονομία, η κ. Λαγκάρντ είπε πως «ξέρουμε πως σίγουρα το σχέδιο της κυβέρνησης των ΗΠΑ ψηφίστηκε τόσο από τη Βουλή των Αντιπροσώπων όσο και από τη Γερουσία και από σήμερα είναι νόμος του αμερικανικού κράτους. Το πακέτο σίγουρα θα έχει επιπτώσεις και θα πρέπει να δούμε ποιες θα είναι αυτές, μέσα στην περίοδο του β' τρίμηνου του 2021».

Αναφερόμενη στις κινήσεις της ΕΚΤ στην αγορά συναλλάγματος, η Γαλλίδα αξιωματούχος σημείωσε πως η ευρωτράπεζα δεν έχει ως στόχο κάποια αλλαγή στην ισοτιμία του ευρώ, προσθέτοντας ότι «η ΕΚΤ έχει την προσοχή της στραμμένη στις επιπτώσεις της συναλλαγματικής ισοτιμίας στις προοπτικές του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας και του πληθωρισμού».

Επιταχύνει τις αγορές ομολόγων η ΕΚΤ

Η ΕΚΤ έστειλε σήμα ότι θα αυξήσει «σημαντικά» τις αγορές ομολόγων το επόμενο τρίμηνο, μετά και την άνοδο του κόστους δανεισμού στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με την ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα μετά από τη συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου.

Η ΕΚΤ επέλεξε να διατηρήσει αμετάβλητο το ύψος του PEPP στα 1,85 τρισ. ευρώ, με το πρόγραμμα να εκτείνεται έως τον Μάρτιο του 2022.

Παράλληλα, η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια για την οικονομία της Ευρωζώνης, ενώ το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ σημειώνει την πρόθεση για επιπλέον δράσεις στήριξης της οικονομίας της Ευρωζώνης.

Ειδικότερα, στο 0,5% παραμένουν τα επιτόκια των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων

Η ευρωτράπεζα επαναλαμβάνει το στόχος της για διατήρηση του εκτάκτου προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων λόγω της πανδημίας (PEPP) μέχρι τον Μάρτιο του 2022, στο ύψος του 1,85 τρισ. ευρώ, ενώ προστίθεται πως οι αγορές ομολόγων στο πλαίσιο του PEPP το επόμενο τρίμηνο θα διενεργούνται με ρυθμό σημαντικά υψηλότερο από ό,τι τους πρώτους μήνες του έτους.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της ΕΚΤ, ο Διοικητικό Συμβούλιο θα διενεργεί τις αγορές με ευελιξία σύμφωνα με τις συνθήκες της αγοράς και με σκοπό να αποτραπεί η υιοθέτηση αυστηρότερων όρων χρηματοδότησης που δεν συμβαδίζουν με την αντιστάθμιση της προς τα κάτω επίδρασης που ασκεί η πανδημία στην προβλεπόμενη πορεία του πληθωρισμού.

Επιπλέον, η ευελιξία των αγορών ως προς τον χρόνο, τις κατηγορίες στοιχείων ενεργητικού και τις χώρες θα συνεχίσει να στηρίζει την ομαλή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής. Αν μπορούν να διατηρηθούν ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης με ροές αγορών στοιχείων ενεργητικού που δεν οδηγούν σε εξάντληση του συνολικού ποσού του προγράμματος PEPP στη διάρκεια του χρονικού ορίζοντα των καθαρών αγορών του, το ποσό αυτό δεν χρειάζεται να χρησιμοποιηθεί στο ακέραιο.

Ομοίως, το συνολικό ποσό μπορεί, εφόσον χρειαστεί, να αναπροσαρμοστεί με σκοπό τη διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών χρηματοδότησης οι οποίες θα συμβάλουν στην αντιστάθμιση της αρνητικής διαταραχής που ασκεί η πανδημία στην πορεία του πληθωρισμού.

Το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει την επανεπένδυση των ποσών κεφαλαίου από την εξόφληση τίτλων που αποκτώνται στο πλαίσιο του PEPP κατά τη λήξη τους τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2023. Σε κάθε περίπτωση, η μελλοντική σταδιακή μείωση (roll-off) του χαρτοφυλακίου PEPP θα ρυθμιστεί κατά τρόπο ώστε να αποφευχθούν παρεμβολές στην ενδεδειγμένη κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής.

Δεύτερον, θα συνεχιστεί η διενέργεια καθαρών αγορών στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (asset purchase programme – APP) με ύψος 20 δισεκ. ευρώ μηνιαίως. Το Διοικητικό Συμβούλιο εξακολουθεί να αναμένει ότι οι μηνιαίες καθαρές αγορές στοιχείων ενεργητικού στο πλαίσιο του προγράμματος APP θα διενεργούνται για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται αναγκαίο προκειμένου να ενισχυθεί η διευκολυντική επίδραση των επιτοκίων πολιτικής του και ότι θα λήξουν λίγο πριν αρχίσει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει επίσης να συνεχίσει να επανεπενδύει, πλήρως, τα ποσά από την εξόφληση τίτλων αποκτηθέντων στο πλαίσιο του προγράμματος APP κατά τη λήξη τους για παρατεταμένη χρονική περίοδο μετά την ημερομηνία κατά την οποία θα αρχίσει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ και πάντως για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται αναγκαίο για τη διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών ρευστότητας και ενός διευκολυντικού, σε μεγάλο βαθμό, χαρακτήρα της νομισματικής πολιτικής, συμπληρώνεται στην ανακοίνωση της ευρωτράπεζας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider