Η Γαλλία πλήρες μέλος του East Mediterranean Gas Forum – Παρατηρητής οι ΗΠΑ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Γαλλία πλήρες μέλος του East Mediterranean Gas Forum – Παρατηρητής οι ΗΠΑ

Την ένταξη της Γαλλίας ως μέλους και των ΗΠΑ ως παρατηρητή αποφάσισαν οι υπουργοί Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου, Ισραήλ, Ιταλίας, Ιορδανίας και Παλαιστίνης, κατά τη σημερινή τέταρτη Υπουργική Συνάντηση του East Mediterranean Gas Forum (EMGF) στο Κάιρο, και την πρώτη μετά την επικύρωση του Καταστατικού του Οργανισμού.

Σε κοινή διακήρυξη που υιοθέτησαν οι υπουργοί Ενέργειας των επτά χωρών μελών του EMGF, επαναβεβαιώνουν την επιδίωξη του Φόρουμ να αποτελέσει πλατφόρμα διαρθρωμένου διαλόγου για το φυσικό αέριο, με σκοπό τη δημιουργία μιας βιώσιμης αγοράς αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σε αυτό το πλαίσιο, σημειώνεται, το Φόρουμ θα συμβάλει στην αξιοποίηση του δυναμικού της περιοχής σε αποθέματα φυσικού αερίου, με στόχο την αειφόρο και περιβαλλοντικά φιλική ανάπτυξη, καθώς και με πλήρη σεβασμό στα δικαιώματα των μελών του επί των φυσικών τους πόρων, σύμφωνα και με το διεθνές δίκαιο.

Παράλληλα, αποφασίστηκε ότι η Αίγυπτος θα συνεχίσει να προεδρεύει του Φόρουμ μέχρι το τέλος του έτους, οπότε η Κύπρος, τον Ιανουάριο του 2022, θα αναλάβει την επίσημη πρώτη Προεδρική θητεία.

Σύμφωνα με τη Διακήρυξη, στην Υπουργική Συνάντηση συζητήθηκαν, επίσης, η δημιουργία Μακροχρόνιας Στρατηγικής για το EMGF, καθώς και οι πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν για διαμόρφωση πολιτικών, από τεχνικές ομάδες των χωρών μελών, στα θέματα της «Απανθρακοποίησης Αερίου» (Gas Decarbonisation) και «Χρήσης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στη Ναυτιλία» (LNG as a fuel for vessels).

Επιπλέον, οι επτά υπουργοί Ενέργειας ενημερώθηκαν για την πρόοδο της μελέτης που ετοιμάζει η Συμβουλευτική Επιτροπή Βιομηχανίας Φυσικού Αερίου αναφορικά με την «Προμήθεια και Ζήτηση Φυσικού Αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο», ενώ εξέτασαν και το ενδεχόμενο δημιουργίας αντίστοιχης Συμβουλευτικής Επιτροπής Ρυθμιστικών Αρχών.

Η Υπουργική Συνάντηση ολοκληρώθηκε με την υιοθέτηση Οδικού Χάρτη των εργασιών του EMGF για το 2021 και την απόφαση για σύγκληση της επόμενης συνόδου στο Κάιρο, εντός του τελευταίου τριμήνου του 2021.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider