Διεθνή
03-03-2021 | 11:36

Ευρωπαϊκές πηγές: Απέχουμε μήνες από τα «διαβατήρια εμβολιασμού» στην ΕΕ

Newsroom
Μοιράσου το
Ευρωπαϊκές πηγές: Απέχουμε μήνες από τα «διαβατήρια εμβολιασμού» στην ΕΕ

Θα χρειαστούν μήνες για την ΕΕ για την έκδοση ευρωπαϊκού «διαβατηρίου εμβολιασμού», όπως αποκαλείται, το οποίο θα μπορούσε να «σώσει την καλοκαιρινή τουριστική περίοδο στην Ευρώπη, επιτρέποντας τα ταξίδια χωρίς περιόδους καραντίντας και άγχος. Αντίθετα, με τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι στιγμής, αυξάνεται ο κίνδυνος μιας ακόμη χαμένης τουριστικής περιόδου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο της Κομισιόν που επικαλείται το Bloomberg, «χρειάζονται από τρεις έως τέσσερις μήνες» για τη δημιουργία της ψηφιακής υποδομής που θα διευκόλυνε την ταυτοποίηση των πολιτών που επιθυμούν να ταξιδέψουν, όπως ενημερώθηκαν την περασμένη εβδομάδα οι ηγέτες της ΕΕ.

Τα κράτη μέλη της Ε.Ε. διαφωνούν σχετικά με τη χρήση «πιστοποιητικών», τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για να επιβεβαιώσουν ότι οι κάτοχοι τους έχουν πρόσφατα προσκομίσει αρνητικό τεστ, έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αναρρώσει από τον κορονοϊό και ως εκ τούτου θεωρείται ότι έχουν ανοσία. Οι ευρωπαϊκές οικονομίας που εξαρτώνται από τον τουρισμό, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, πιέζουν για την εισαγωγή τέτοιων ψηφιακών πιστοποιητικών που θα επιτρέψουν την επιστροφή σε μια ομαλότητα, συμπεριλαμβανομένων των ταξιδιών, τουλάχιστον για ένα τμήμα του πληθυσμού.

Σύμφωνα με το υπόμνημα που έδωσε στη δημοσιότητα το Bloomberg, ζητείται από τα κράτη μέλη της Ε.Ε. να υποβάλουν σχόλια προτού η Επιτροπή παρουσιάσει μια νομοθετική πρόταση αργότερα αυτό το μήνα. Μεταξύ των ζητημάτων που πρέπει ακόμη να επιλυθούν για να επιτραπεί η «ταχεία έγκριση» της πρότασης είναι εάν τα πιστοποιητικά θα διευκολύνουν τα ταξίδια εκτός της Ένωσης.

Επιπλέον, οι Βρυξέλλες πρέπει ακόμη να καθιερώσουν μια κοινή προσέγγιση για την «απόδειξη της ανάρρωσης» από την Covid, σύμφωνα με το εσωτερικό σημείωμα. Δεν είναι σαφές για πόσο καιρό ένα άτομο που «ξεπέρασε» τον ιό είναι άνοσο και εάν ο οργανισμός του είναι ανθεκτικός σε αναδυόμενες μεταλλάξεις του ιού.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ αγωνίζονται να εμβολιάσουν όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα και να σταματήσουν την εξάπλωση της πανδημίας προτού οι μεταλλάξεις καταστήσουν τον ιό ανθεκτικό στα υπάρχοντα εμβόλια, αλλά η διάθεσή τους καθυστερεί.

Το εσωτερικό έγγραφο καλεί τα κράτη μέλη να «προ-συμφωνήσουν σχετικά με το φάσμα των μέτρων έκτακτης ανάγκης που μπορεί να χρειαστεί να ληφθούν σε μια τέτοια περίπτωση, όσον αφορά τα τεστ και την καραντίνα», καθώς και τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.