Διεθνή
26-02-2021 | 09:43

«Τέλος» η Γκερνίκα από τον ΟΗΕ - Ποια χώρα θα διεκδικήσει τον «τοίχο της τέχνης»

Newsroom
Μοιράσου το
«Τέλος» η Γκερνίκα από τον ΟΗΕ - Ποια χώρα θα διεκδικήσει τον «τοίχο της τέχνης»

«Άδειος» είναι πλέον ο τοίχος που φιλοξενούσε επί τρεις δεκαετίες μια πελώρια ταπετσαρία, αναπαραγωγή του περίφημου πίνακα Γκερνίκα του Πάμπλο Πικάσο, στην είσοδο της αίθουσας όπου συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Η ταπετσαρία - αναπαραγωγή του διάσημου έργου τέχνης ανακτήθηκε από τον ιδιοκτήτη της, τον Νέλσον Ροκφέλερ τον νεότερο, για άγνωστο λόγο, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων. 

Αυτό σημαίνει πως αναμένεται πλέον να δοθεί μάχη ανάμεσα στις χώρες-μέλη του ΟΗΕ προτού να αποφασιστεί ποια θα έχει το προνόμιο να κρεμάσει στον τοίχο αυτό έργο κάποιου δικού της διάσημου καλλιτέχνη.

Η ταπετσαρία της Γκερνίκα

Η ταπετσαρία, που παραγγέλθηκε το 1955 από τον Νέλσον Ροκφέλερ και υφάνθηκε από το γαλλικό ατελιέ Jacqueline de La Baume-Dürrbach, είχε δανειστεί στον Οργανισμό το 1984. Πρόεδροι, υπουργοί και πρεσβευτές που πήγαιναν να συμμετάσχουν στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας περνούσαν μέχρι τώρα μπροστά από το έργο, προτού μπουν στην αίθουσα του σημαντικότερου οργάνου για την υπεράσπιση της ειρήνης στον κόσμο.

Τα Ηνωμένα Έθνη δεν εξήγησαν τον λόγο που η οικογένεια Ροκφέλερ θέλησε να πάρει πίσω την ταπετσαρία αυτή. Το Ίδρυμα Ροκφέλερ δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο μέχρι στιγμής.

Χθες Πέμπτη, ο τοίχος όπου ήταν κρεμασμένη η ταπετσαρία, αναπαράσταση του βομβαρδισμού στην πόλη Γκερνίκα της Ισπανίας την 26η Απριλίου 1937 από τις δυνάμεις της ναζιστικής Γερμανίας και της φασιστικής Ιταλίας, ήταν κενός.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.