Κίνα: Ευκαιρία να διπλασιάσει την οικονομία της μέχρι το 2035 - Και να ξεπεράσει τις ΗΠΑ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κίνα: Ευκαιρία να διπλασιάσει την οικονομία της μέχρι το 2035 - Και να ξεπεράσει τις ΗΠΑ
Για την επίτευξη αυτού του στόχου βέβαια απαιτείται μέση ετήσια ανάπτυξη 4,7% για τα επόμενα 15 χρόνια.

Η Κίνα έχει τη δυνατότητα να διπλασιάσει την οικονομία της μέχρι το 2035, σύμφωνα με την Έλεν Κιάο, οικονομολόγο της Bank of America, η οποία κάνει λόγο για «ευκαιρία» της ασιατικής χώρας να «πάρει» τα πρωτεία των ΗΠΑ ως η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Με την Κίνα να έχει θέσει στόχο την ανάδυση της ως ανεπτυγμένη οικονομία, σε δηλώσεις του ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είχε υποστηρίξει τον περασμένο Νοέμβριο πως θα ήταν εφικτό να διπλασιαστεί το ΑΕΠ της κινεζικής οικονομίας και το κατά κεφαλήν εισόδημα ως το 2035.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου βέβαια απαιτείται μέση ετήσια ανάπτυξη 4,7% για τα επόμενα 15 χρόνια, κάτι που ορισμένοι αναλυτές θεωρούν «δύσκολο» επίτευγμα. Ωστόσο, η Έλεν Κιάο, επικεφαλής του οικονομικού τμήματος της Ασίας στην BofA Global Research, δήλωσε ότι ορισμένα μέτρα μεταρρύθμισης θα βοηθήσουν την Κίνα να φτάσει εκεί.

«Πιστεύουμε ότι η Κίνα θα μπορούσε να τα καταφέρει», τόνισε μιλώντας στο CNBC.

Ενώ πρόσθεσε πως πέρα από τον διπλασιασμό του ΑΕΠ, η Κίνα θα ξεπεράσει τις ΗΠΑ ως η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου γύρω στο 2027 έως το 2028.

Η Κίνα ήταν μια από τις λίγες οικονομίες παγκοσμίως που αναπτύχθηκαν το 2020 παρά την κρίση που προκάλεσε η πανδημία Covid-19. Τα επίσημα στοιχεία έδειξαν ότι η κινεζική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 2,3% πέρυσι και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει προβλέψει αύξηση 8,1% φέτος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider